Læserbrev

Konservativ Ungdom: Borgerlige stemmer burde kæmpe for unges frihed til at holde sabbatår

Borgerlige tegner et skræmmebillede af sabbatåret som en tid, hvor unge dovner og ingenting udretter. Men 88 procent arbejder, mens de finder deres retning i tilværelsen. Alle liberale bør bakke op om friheden til flere sabbatår
CEPOS’ Mads Lundby Hansen, anbefalede i Go’ Aften Live at halvere SU’en, hvis man tager mere end to sabbatår. Men det skræmmebillede, som de liberale organisationer forsøger at tegne, passer slet ikke, skriver uddannelsesordfører for Konservativ Ungdom, Kristijan Vukicevic, i dette indlæg.

CEPOS’ Mads Lundby Hansen, anbefalede i Go’ Aften Live at halvere SU’en, hvis man tager mere end to sabbatår. Men det skræmmebillede, som de liberale organisationer forsøger at tegne, passer slet ikke, skriver uddannelsesordfører for Konservativ Ungdom, Kristijan Vukicevic, i dette indlæg.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Debat
29. august 2022

Når CEPOS og Konservative Studerende siger, at unge tager flere og flere sabbatår, er det sandt. Det gør vi.

Men som én, der lige er blevet færdig med gymnasiet og er på sit første sabbatår, gider jeg ikke høre på CEPOS’ Mads Lundby Hansen, der i Go’ Aften Live anbefaler at halvere SU’en, hvis man tager mere end to sabbatår.

Og jeg gider slet ikke høre på Marlene Budolph og Karoline Haarder fra Konservative Studerende, der i Berlingske får sabbatårstagende unge til at lyde som samfundssnyltere, der bliver »ved med at tage og tage« fra samfundet.

Det skræmmebillede, som de liberale organisationer forsøger at tegne, passer slet ikke. Danmarks Evalueringsinstitut fastslog i 2019, at 88 procent af alle unge på sabbatår udfører lønnet arbejde. Det vil sige arbejde, de betaler skat af.

Så når de to konservative studerende i Berlingske skriver, at »ungdommens privilegier finansierer ikke sig selv«, så passer det simpelthen ikke. Langt hen ad vejen er de unge selvforsynende under deres sabbatår.

Når man anklager os unge for ikke at ville tage ansvar, bør man spørge, hvad der egentlig er mest uansvarligt: At tage to eller tre sabbatår, hvor man finder ud af, hvad man vil, og så gå efter dét – eller at begynde på en uddannelse direkte efter gymnasiet for så at finde ud af, at det ikke var det rette, og droppe ud igen?

Det er desuden en helt igennem usympatisk tanke, at man efter ti års folkeskole og tre års gymnasium ikke må tage sig en længere pause, hvor man tilmed står op hver dag og går på arbejde, uden at skulle høre på, hvor uansvarlig man er.

I dag er der et ufatteligt højt antal unge, der mistrives eller er stressede. At presse dem videre i uddannelsessystemet, før de er klar, vil nok ikke hjælpe på den statistik. Derfor håber jeg, at CEPOS og Konservative Studerende snart vil melde sig ind i kampen om også her at sikre det frie valg frem for at køre hetz mod unge mennesker.

Det må da være en fælles borgerlig kamp, at man skal kunne tage nogle sabbatår for at blive et ordentligt, dannet menneske.

Kristijan Vukicevic er uddannelsesordfører for Konservativ Ungdom

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Har dette blad tænkt sig at fortsætte med at lave gratis reklame for alle former for konservative?

Eva Schwanenflügel, Sonja Rosdahl og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar