Læserbrev

Opdater de presseetiske regler, så de forhindrer klimaskadelig sensationsjournalistik

Eksemplerne på grønne projekter, der er blevet opgivet efter overdrevne historier om nabomodstand i lokale medier, er talrige. Men journalisternes interesseorganisationer vil ikke tage ansvar for at opdatere de presseetiske regler, så de beskytter klimaet
Fem procent af beboerne, der bor i nærheden af vindmøller, er kraftigt generet af dem.

Fem procent af beboerne, der bor i nærheden af vindmøller, er kraftigt generet af dem.

Magnus Hove Johansson

Debat
2. august 2022

Lokalmedier bremser grønne projekter med dårlig sensationsjournalistik om naboklager, fordi de overdriver omfanget af den lokale modstand mod vindmøller og solcelleanlæg voldsomt i deres historier.

Det drejer sig gerne om ganske få klagere, som medierne er talerør for, udelukkende for at bringe sensationer og konfliktstof. Og mange grønne projekter er blevet opgivet på den konto, som man kunne læse i min kronik den 29. marts 2022 her i avisen.

Jeg sendte kronikken til Pressenævnet med en opfordring til at stramme de presseetiske regler op. Nævnet svarede, at reglerne er udarbejdet af interesseforeningerne Danske Medier og Dansk Journalistforbund. Pressenævnet administrerer bare reglerne.

Det er i mine øjne under al kritik, at de presseetiske regler udarbejdes af interesseforeningerne; det burde være en uvildig instans. Alligevel sendte jeg min opfordring videre til Danske Medier og Journalistforbundet, som ikke har svaret på henvendelsen.

Det betyder i praksis, at de holder hånden over den dårlige sensationsjournalistik, som i værste fald kan resultere i, at vedvarende energianlægsprojekter droppes.

Som nævnt i kronikken er det fem procent af beboerne, der bor i nærheden af vindmøller, som er kraftigt generet af dem. Det kan ikke være denne lille minoritet, som skal bestemme landets energipolitik sammen med en uansvarlig del af medierne.

Det vil muligvis begrænse klageriet, at regeringen har valgt at revidere planloven, blandt andet med initiativer til at inddrage lokalbefolkningen mere end hidtil gennem for eksempel kompensation og medejerskab i fonde.

Men for at gøre op med den antagelse, at der er stor modstand mod den grønne omstilling ude i lokalområderne, kræves i særdeleshed en disciplinering af medierne.

For eksempel gennem en opdatering af de presseetiske regler, så lokalmedier ikke længere kan lave samme grad af sensationspræget, klimaskadelig journalistik, mens deres interesseorganisationer holder hånden over dem.

Peter Bundsgaard Rasmussen er ingeniør

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian Gerhardt

Det er jo ikke kun i de lokale medier der dyrkes sensations journalistik. Det virker jo som om det er det eneste som er saliggørende for journalister i dagens Danmark. De misforstår begrebet kritisk journalistik.

Det er alt sammen meget fint, at skribenten er knotten over, at lokalpressen i Svendborg & omegn har fungeret som talerør for modstandere af hans vindmølle-I/S, men hvad er det helt præcis, han vil opnå?

Vil han have indført særregler i de presseetiske regler for, hvornår man må skrive noget kritisk om projekter, der kaldes "grønne"?

Eller vil han bare i al almindelighed have fjernet al kritik mod infrastrukturprojekter?

Eller skal de presseetiske regler generelt tilpasses, så de kun må kolportere de "rigtige" meninger (som de nu til enhver tid måtte være defineret af parnasset)?

Alle tre løsninger forekommer både uetiske og uhensigtsmæssige.

Måske kunne man i stedet for tage og kigge dér, hvor det (eventuelle) problem måtte ligge: Nemlig hvis myndigheder/beslutningstagere lader sig påvirke af få, højtråbende protester.

I den forbindelse er der dog ikke meget der tyder på, at myndighederne lader sig påvirke af lokal modstand mod infrastrukturprojekter, inklusiv vindmølleprojekter - snarere tværtimod.

Og så bliver han jo også hjulpet ganske pænt på vej af den siddende regering, der foreslår at reducere borgernes indsigelsesmuligheder og retssikkerhed yderligere, hvis blot et projekt kaldes "grønt" ...

Erik Nielsen, Torben Skov og Christian de Thurah anbefalede denne kommentar

Journalisters.....medier bredt......egen indsigt, moral og etik er generelt gået i opløsning !!! ......også de licensbetalte (trods forpligtelse til størst muligt objektivitet) og her er tv2 ekstremt politiserende.

Aldrig har ord som: ekspertet, danskerne mener, den moderne famile merer/gør, en undersøgelse viser (helt uunderbygget og manipuleret)....osv med eksempler på sproglige generaliseringer og manipulationer og politisering.

Journaliststanden gør .....gange 10 ......hvad de anklager andre for, og formår i samme åndedræt at bilde sig selv ind at de "bare" er kritiske journalister....

Anders Langballe beskrev HELT klart "faget" og miljøet ......og den manglende moral og etik......og han ""forsvandt" pudsigt" nok væk fra sendefladerne og medietne efter de uønskede erkendelser !!! ......