International kommentar

Hvis ikke politikerne vil erklære en klimanødsituation, så må vi gøre det selv

Der er blevet slået alarm for klimaet igen og igen. Og nu er den fremtid kommet, som forskerne har advaret os imod. Vi må alle gå sammen og erklære en klimanødsituation, når politikerne ikke vil gøre det
Udbrændte skove og bjerge i New Mexico vidner om den undtagelsestilstand, politikerne ikke vil erklære.

Udbrændte skove og bjerge i New Mexico vidner om den undtagelsestilstand, politikerne ikke vil erklære.

Nathan Burton/Reuters/Ritzau Scanpix

Debat
6. august 2022

Vi erklærer hermed undtagelsestilstand for klimaet. Det kan alle gøre, uanset hvor på Jorden de bor. Ingen behøver længere at vente på politikerne – vi har ventet på dem i årtier. Historien har vist os, at når folket går forrest, følger regeringerne efter.

Vores magt ligger i det faktum, at vi er vidner. Vi kan ikke benægte, at USA’s store Salt Lake er ved at forsvinde for øjnene af os, så den efterhånden kun er en krakeleret strand, som kun består af salt og giftige kemikalier.

Vi kan heller ikke afvise, at Lake Mead er reduceret til en vandpyt. I New Mexico brænder en naturbrand stadig i slutningen af juli, selv om den startede i april. Sidste august delte orkanen Ida sig i to og rev byer i stykker i Louisiana, mens 2,8 millioner hektar land brændte i den vestlige del af USA i 2021. Den fremtid, som forskerne har advaret os om, er den, vi bor i nu.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Vi skal ikke bare have et klimavalg, men et klimakatastrofevalg. Selvom Danmark ikke er hårdest ramt, så går vores enorme ressourceforbrug ud over andre. Vores overforbrug skal bevidstgøres og italesættes.

Ejvind Larsen, Steen K Petersen, Anne Svendsen, Maia Aarskov, Ninna Maria Slott Andersen, Morten Schunck, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Sus johnsen, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Poul Søren Kjærsgaard, Karen Møller E., Lene Basballe, Kim Petersen, Carsten Munk, Mogens Lebeda, Mikael Benzon, Torben Arendal, Carsten Troelsgaard, Inger Pedersen, Karsten Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

En anden ting er så lige. Hvordan kræver forældre klimaundtagelsestilstand, når de må se deres børn dø af krig og sult på et af de udsatte steder i verden?

De har vist vigtigere ting at tage sig af.

At erklære klimaundtagelsestilstand er det vist kun os i de rige lande som har råd til at beskæftige os med.

Margit Johansen

Politikerne har erklæret klimanødsituation - både i FN - EU og nationale regi. Vi er enige om målet. Udfordringen i demokratiet er - at blive enige om, hvem der skal bære omkostningerne - udholde lidelserne her og nu - ved store økonomiske reformer. Vi er politisk uenige om midlerne til at opnå målet. I Italien, Frankrig - ser vi tydeligst de store bølger strejker, social uro og parlamentskriser som følger reformerne - utilfredsheden med fordelingen af byrderne i globaliseringen, finanskriserne og klimakatastroferne.

Ejvind Larsen, Niels-Simon Larsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Det er da logik for burhøns hvem der skal betale: de der kan; de der har akkumuleret mange fordoblede formuer de sidste årtier. Bare 20 af de største virksomheder kunne være nok til en begyndelse. Måske de der har forurenet mest nok betale det hele. Så kan de jo bare vise samme generøsitet som naturen viste dem! Og man skal de rydde op efter sig selv!!! børnelærdom!!!

Det er utroligt som der konstant tales udenom det selvfølgelige.

Ejvind Larsen, Steen K Petersen, Maia Aarskov, Bjørn Pedersen, Morten Schunck, Sus johnsen, Lillian Larsen, Niels-Simon Larsen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann og Mette Bulloch anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Vi har brug for nogle mere principielle diskussioner om, hvordan vi som samfund ønsker at møde en fremtid, som det bliver særdeles svært at være i.

Helt grundlæggende er der to mulige spor, at følge:

1. facilitere og understøtte alle tilløb til globalt samarbejde - også med stater og nationer, hvis politiske og ideologiske indretning vi ikke bryder os om..

2. opsøge stærke alliancepartnere, og sammen med dem vedvarende forstærke og udbygge den militære slagkraft, således at vi ikke ender som absolutte tabere i en global kamp om de knappe ressourcer.

--

I dag er vi slået ind på spor 2 - har været det længe - men jeg savner en egentlig, principiel diskussion om, hvorvidt det vitterligt fører os frem til den bedst mulige fremtid..

Her svigter vores politiske system i helt uacceptabel grad..

Ejvind Larsen, Morten Schunck, Flemming Berger, Jens Ole Mortensen, Inger Pedersen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Jeg elsker forøvrigt denne scene fra den dystopiske film 'Children of Men' (2006). Ligesom jeg elsker filmen som et hele..skræmmende realistisk som den er, i sin forudsigelse om, hvad vi har i vente..I en verden, hvor fremtiden ikke længere eksisterer...

Filmen er en remediering af en roman skrevet af Phyllis Dorothy James i 1992..

--
Handlingen udspiller sig i 2027, så den kære Phyllis var måske lige pessimistisk nok.. Havde hun skrevet 2047, ville det nok være mere 'on point'..

https://www.youtube.com/watch?v=wrALRx95mHs

--
Theo
You kill me..A hundred years from now, there won't be one sad fuck to look at any of this..What keeps you going..?

Nigel
You know what it is, Theo..? I just don't think about it..

Steen K Petersen, Ejvind Larsen, Ninna Maria Slott Andersen og Steffen Rahdoust Boeskov anbefalede denne kommentar
Steffen Rahdoust Boeskov

He Torsten - Da jeg så Children of Men for første gang for mange år siden, tænkte jeg: "Det er lige der vi er på vej hen".
Og det er det. Skræmmende realistisk.

Murene er allerede ved at blive bygget, og selv den globale infertilitet synes ikke helt urealistisk.
Man kan jo bare forestille sig en blanding af en zika-virus og en corona-virus fx. Hvis ikke vores afhængighed af kemi og hormonforstyrrende stoffer klarer sagerne først.

Steffen Rahdoust Boeskov

Og ikke mindst er murene i vores hjerter allerede blevet konstrueret - så vi kan håndtere alle de døde mennesker og dehumaniseringen af "de andre" uden at ende i depression og fortvivlelse.

Torsten Jacobsen, Ejvind Larsen, Ninna Maria Slott Andersen og Morten Schunck anbefalede denne kommentar

Klimaet er ikke det vigtigste for alle, så man skal virkelig passe på man ikke splitter befolkningerne for så er det kun klimaet der vil tabe på det.

For rabiate udmeldinger og forhastede tiltag vil ingen gavne, heller ikke klimaet, for så vil man bare få decideret modarbejdelse.

Forståelse og gode løsninger tager tid, hvis man ikke accpetere dette, så risikere man den stik modsatte effekt af det man ønsker.

Ninna Maria Slott Andersen

@ Peter Hansen

...."gode løsninger tager T I D "....... Skriver du.

Vi har I K K E T I D.

Ejvind Larsen, Steen K Petersen, Inger Jensen, Torben Skov og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

@Ninna Maria Slott Andersen

Der er altid tid til at gøre tingene rigtigt og ordentligt, den anden løsning med tvang osv. den kan hurtigt give bagslag og du risikere oprør og f.eks. at det resultere i et omvendt klimavalg.

Det er ikke nok at du er overbevist om at der er en "klimakatastrofe" når andre ikke er det i samme grad.

De fleste anerkender at der er klimaforandringer som vi så vidt muligt skal prøve at begrænse, men de fleste ønsker heller ikke at gøre det her og nu for en hver pris!

Politikerne handler som oftest ift kortsigtede interesser, som ikke rækker langt ud over valgperioden, da rigtig meget går ud på at blive genvalgt. Da klimaet - desværre - stadig (omend fejlagtigt...) konstrueres som et langsigtet problem i den politiske sfære (sådan synes virkeligheden desværre at være) er 'problemet' således at tilbagediskontere klimakatastrofen til nutidssituationen. Kan dette gøres er vejen helt åben for den nødvendige politiske handling (jvf. f.eks. blot Corona, Ukraine). Hvordan dette gøres er imidlertid endnu ikke løst, og måske er det desværre ved at være for sent, når det engang sker.

Mennesket er desværre indrettet således, at når vi stilles over for valget imellem 'plesure' i dag ( f.eks
billige flyrejser uden nævneværdige afgifter) og at undgå 'displeasure' i morgen (klimakatastrofen), så vælger vi ofte den første mulighed. Og det ved politikerne selvfølgelig. Så vi skal gøre i morgen til i dag.

Niels-Simon Larsen

Hverken den hellige gral/grav eller klimaet er velbevaret, så det er ikke sikkert, at vi får et klimavalg end sige et klimakatastrofevalg. Måske løber Støjberg og produktionsDanmark med al opmærksomheden og overbevisningen om, at vi ikke har råd til alle de der klimabegrænsningspåbud.
Det er sikkert heller ikke alle udenlandsrejsende, der havnede i en hedebølge her i sommer, der kommer hjem som klimaaktivister.

Jeg læser for tiden Hannah Arendts: Eichmann i Jerusalem. Jeg kan ikke lade være med at tænke på vores egen situation, hvor vi er inde i slutspillet med klimaet. Ligesom de jødiske organisationer var med til at arrangere deres egen undergang, er vi jo med til at forhøje temperaturen. Reklameindustrien gør alt, hvad den kan for at skrue tempoet op. “Utålmodighed er en dyd”, sagde en reklame. Vi skal ikke vente til i morgen med at ødelægge verden. Det skal være nu. Kan man forbyde de nye og bredere biler, der fordrer ændring af parkeringsbåsene? Usandsynligt?

Længere oppe tråden diskuteres det, om vi har tid. Næ, det har vi kun, hvis vi tager den. Der er slet ikke den nødvendige bevidsthed til de samfundsændringer, der skal til for at undgå sammenbruddet. Ak!

Ejvind Larsen, Steen K Petersen, Inger Jensen, Torben Skov, Carsten Munk og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Mens tragedien kommer nærmere holder vi danskere fest for fuld musik. Vi skal hver især sænke vores CO2 udledning med ca. 70-80%, hvis vi skal leve klimabæredygtigt. Meen vi holder i stedet fest på første klasse, flyver til Thailand tur-retur, og gør det mens musikken spiller, selvom det - smeltende - isbjerg er ret forude. For alle har da ret til to suv'ere i garagen, tre charterrejser pr. år etc...ikke??

Ejvind Larsen, Niels-Simon Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Jeg mener ikke at man isoleret kan løse klimakrisen, som blot er et udtryk for det større problem. Menneskets kultur er at berige sig ved at plyndre og ødelægge vores planet. Bemærk der var kun plads til de rige i Titanics redningsbåde.

Jeg tror, at den store AI har besluttet, at alle fly falder ned i december, Jeppe Theodor Lindholm

Steen K Petersen, Peter Aarslev og T Hansen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Mht til at komme i gang med at gøre samfundet bæredygtigt og klimasikret skal der dog begyndes et sted, og hvor er det? Intet sted endnu. Klimabevægelsen bevæger sig ikke gerne ud i fantasier om et andet samfund, og de politiske partier gør slet ikke. Jeg kan ikke se nogen front for noget nyt. Derfor er der nogle, der skal tage fat på opgaven. De, der kommer nærmest, er Mau, Eskild og Pelle. De to første er uden baggrundsgruppe, så vidt jeg ved, og Pelle har langt fra hele EL med sig.
Dvs at der hviler en særlig opgave på Information. Man skal gå videre ad studiekredsvejen og arbejde aktivt for en udvidelse. I det ser jeg et spinkelt håb, og andet er der ikke for tiden.

@Torben Skov

Kultur og natur er ofte beslægtet og menneskets natur er svær at ændre, derfor handle det om at lokke, nudge og give fordele frem for, som mange her prædiker, tvang, forbud osv. for det vil give den stik modsatte effekt, det er menneskets natur/kultur.

Niels-Simon Larsen

Peter Hansen: Hvad nu, hvis nudging ikke er nok, hvad vil du så anbefale?

Vi er langt inde i slutspillet om klimaet, hvor politikerne ikke tør sige sandheden og folk ikke kan tåle at høre den. Alle de små løsninger, der ikke gør ondt, bliver grebet med kyshånd. Samfundsændringer bliver ikke engang diskuteret. En dag bliver vi indhentet, og så får vi de store katastrofer og flygtningestrømme.

@Niels-Simon Larsen

Det korte svar er, at så må vi lære at leve med og forberede os på klimaforandringerne, eller i hvertfald indstille os på at løsningerne på at reducere de menneskeskabte af dem er meget langsigtede.

Alternativt vil du få uro, oprør og revolution, måske ikke i første omgang i den vestlige hemisfære, men du vil helt sikkert få politikere valgt, som ikke vil have klimaet som første prioritet.

Folk flest vil ikke finde sig i nogen form for diktatur, heller ikke klimadiktater og diktaturer som forringer deres hverdag væsentligt, derfor skal dette løses smart og ikke primitivt, ellers mister du den brede folkelige opbakning!