Læserbrev

Psykoterapeuter kan hjælpe i psykiatrien. Lad os være med til at løfte den mentale sundhed

Psykoterapeuterne kan yde et væsentligt bidrag til at øge kvaliteten i psykiatrien og arbejdet med mental sundhed generelt, hvis den offentlige sektor i højere grad anerkender og bruger os
Jeg håber, beslutningstagere i både kommuner, regioner og staten vil bruge den nødvendige tid på at forstå, at bare fordi man har en privat uddannelse, så er det ikke ensbetydende med lavere kvalitet, formand for Dansk Psykoterapeutforening Pia Clementsen.

Jeg håber, beslutningstagere i både kommuner, regioner og staten vil bruge den nødvendige tid på at forstå, at bare fordi man har en privat uddannelse, så er det ikke ensbetydende med lavere kvalitet, formand for Dansk Psykoterapeutforening Pia Clementsen.

Debat
15. august 2022

Midt i diskussionen om en ny psykiatriplan, ventelister til psykolog og behovet for at øge kvaliteten i psykiatrien findes der en kvalificeret faggruppe, der står klar til at løfte arbejdet med mental sundhed i Danmark.

Men i dag er psykoterapeuter en relativt ukendt faggruppe med private uddannelser. Kun få ved, at medlemskabet af Dansk Psykoterapeutforening er en kvalitetssikring på linje med de offentlige autorisationsordninger.

En psykoterapeut har mindst en baggrundsuddannelse på bachelorniveau og fire års videreuddannelse til psykoterapeut. Dansk Psykoterapeutforenings uddannelser er certificerede.

De har en fælles kompetenceramme, selv om fokus er forskellige – kognitiv, krop, eksistentiel, oplevelsesorienteret og så videre. Samtidig har både studerende og klienter formaliserede klageveje, hvis de er utilfredse med behandlingen eller uddannelsen.

Medlemmerne af Dansk Psykoterapeutforening findes allerede i dag overalt i social- og sundhedssystemet. Mange ved det bare ikke, fordi vores medlemmer har en uddannelse, allerede inden de begynder på videreuddannelsen til psykoterapeut.

Derfor arbejder mange af vores medlemmer som pædagoger, lærere, sygeplejersker og socialrådgivere. Og det er netop videreuddannelsen til psykoterapeut, der giver den ekstra dimension i arbejdsindsatsen, som får behandlingen eller indsatsen til at lykkes.

En psykoterapeut har praksisfagligheden som spidskompetence. Vi har et medlem, der er uddannet jordemoder og nu arbejder med at hjælpe kvinder, der har haft et voldsomt fødselsforløb. Eller den psykoterapeutuddannede skolelærer, der hjælper børn med skolevægring og krisehåndtering i det hele taget.

Jeg håber, beslutningstagere i både kommuner, regioner og staten vil bruge den nødvendige tid på at forstå, at bare fordi man har en privat uddannelse, så er det ikke ensbetydende med lavere kvalitet.

Tag bare grundskoleområdet, hvor fri- og privatskolerne allerede er inviteret med indenfor i uddannelsessystemet. Her vil man næppe påstå, at en privatskole automatisk leverer dårligere kvalitet end en folkeskole.

Efter min opfattelse er psykoterapeuters praksisfaglighed et helt afgørende element i at løfte kvaliteten i psykiatrien og arbejdet med mental sundhed generelt i Danmark. Vi findes allerede, og vi har kvalifikationerne.

Pia Clementsen er formand for Dansk Psykoterapeutforening

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Men 'psykoterapeut' er jo ikke en bekyttet titel. Man får kun den fine række kvalifikationer du nævner, hvis man er certificeret af jeres forening.
Derfor kan jeg kun opfordre alle, der overvejer psykoterapeutisk bistand til at se efter om han/hun er medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Frie titler lokker kvaksalvere og lykkejægere til.