Læserbrev

Udflytningen af uddannelser handler om arbejdskraft, ikke om de studerendes interesser

Når de lave optagelsestal for de videregående uddannelser bliver brugt imod uddannelsesudflytningen, er det et fordrejet argument. For udflytningen har aldrig handlet om, hvor de studerende helst vil studere, men om hvad samfundet har brug for
»Det kan betale sig for samfundet at investere i folks uddannelse. Og det skulle gerne også komme hele samfundet til gode,« skriver Kim Klyver.

»Det kan betale sig for samfundet at investere i folks uddannelse. Og det skulle gerne også komme hele samfundet til gode,« skriver Kim Klyver.

Nikolai Linares / Scanpix

Debat
3. august 2022

Sammenkoblingen af optagelsestal på uddannelserne og uddannelsesudflytningen er fordrejet og misbrugt af de store byers egne interesser.

Jeg kan godt forstå, at uddannelsesinstitutionerne i de store byer, Danske Studerendes Fællesråd og alle mulige andre med egeninteresse i at holde på de studerende i storbyerne ønsker udflytningen af uddannelserne trukket tilbage. Det er nok også naturligt, at de bruger de nye optagelsestal til at tale deres sag.

Men hvis man løfter næsen fra disse egeninteresser, er der intet i de nye tal, der objektivt taler for en tilbagetrækning af udflytningen. Tværtimod. Udflytningen har jo aldrig handlet om, hvor de studerende helst vil studere. Uddannelse er ikke underholdning, men læring og samfundsudvikling.

Den gratis uddannelse, ovenikøbet med SU, er selvfølgelig til for de studerendes skyld, men grundlæggende også for samfundets skyld. Det kan betale sig for samfundet at investere i folks uddannelse. Og det skulle gerne også komme hele samfundet til gode.

Men det har vist sig, desværre, at kun ganske få studerende fra de store byer flytter tilbage til provinsen efter endt uddannelse. De bliver i storbyerne. Det giver en skævvridning i, hvordan kompetencer fordeles i landet, og det udfordrer provinsen.

Udflytningen handler om, at der mangler kvalificeret arbejdskraft uden for de fire store byer. Man kan selvfølgelig være ligeglad med sådan en skævvridning, men det er næppe fornuftig på den lange bane.

Så jeg opfordrer de mange, som er imod udflytningen af uddannelser, til at komme med andre bud på, hvordan vi sikrer kvalificeret arbejdskraft i provinsen. Ikke mindst i lyset af den lige så voldsomme modstand imod udflytning af arbejdspladser.

Personligt kan jeg ikke lade være med at tænke, at en væsentlig del af modstanden mod udflytning af uddannelser skyldes, at uddannelsesinstitutionerne i storbyerne prioriterer egne institutioners interesser højere end det brede samfundshensyn.

Kim Klyver er professor ved Syddansk Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her