Kommentar

Ved et usynligt statskup har europæerne mistet magten over deres egen skæbne

I forvisning om sin moralske overlegenhed har Europa satset sin eksistens på billig energi fra Rusland, økonomisk afhængighed af Kina og militær sikkerhed fra USA. Vores parlamenter står nu magtesløse over for internationale begrænsninger
Ved at satse sin eksistens på billig energi fra Rusland, økonomisk afhængighed af Kina og militær sikkerhed fra USA har Europa givet afkald på indflydelse på sin egen skæbne.

Ved at satse sin eksistens på billig energi fra Rusland, økonomisk afhængighed af Kina og militær sikkerhed fra USA har Europa givet afkald på indflydelse på sin egen skæbne.

Genya Savilov/AFP/Ritzau Scanpix

Debat
31. august 2022

For nylig var jeg i et byggemarked for at købe en skruemaskine. Jeg spurgte i min naivitet, hvor det mærke, jeg ville købe, var fra. Ekspedienten svarede overbærende: »Det bliver alt sammen lavet i Kina.«

Og så fødes tanken: Hvad nu hvis vi i Europa engang skal boykotte Kina, hvis og når de invaderer Taiwan? Skal vi så regne med tomme hylder i byggemarkeder, elektronikbutikker, apoteker, tøjbutikker og bilforhandlere? Så der snart kun bliver nyttehavens egne grøntsager og gammelt husgeråd tilbage at leve af?

Det virker efterhånden uforståeligt, at Europa i tryg forvisning om sin moralske overlegenhed har kunnet vælge at satse sin eksistens på billig energi fra Rusland, økonomisk afhængighed af Kina og militær sikkerhed fra USA.

Situationen i dag er kommet som en overraskelse. For international frihandel og markedsøkonomi er en af menneskehedens største succeser, og medlemskabet af NATO og forbindelsen til USA er også en sikker værdi. Og energiimport udefra har været praksis i hele efterkrigstiden. Ingen havde noget særligt imod det indtil for ganske nylig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

...og nu slås rotterne om smulerne og den tyske overrotte får danskerne til at opføre et utal kæmpe- vindmøller tæt på Bornholm. Tyskerne har levet på lånt tid med billig, russisk energi. Nu låner de danskere, svenskere og de baltiske lande midler, så de kan bygge møller og skaffe tyskerne billig grøn energi. Måske falder der lidt af til danskerne, når tyskerne har fået deres. Og aftalen er fuldstændig lukket for offentligheden. Medierne er ligeglade, for von der Leyen kommer til Bornholm. Eller gad hun ikke alligevel?
Jeg håber Information kritisk gennemgår den tyske magtdemonstration. Og den opgivende danske småstatsmentlitet.

Torben Lindegaard

@jens christian jacobsen 30. august, 2022 - 21:20

Von der Leyen deltog i mødet, som fandt sted på Marienborg -
medarbejderne i security og bagagehåndtering hos
Bornholm Airport strejkede, så mødet blev flyttet til Marienborg.

Din fremstilling af planen om at udbygge vindmølleparkerne i Østersøen
med Bornholm som energiø virker helt forskruet.

Bevares - det vil tage tid; men en 7-dobling af vindmøllestrømmen
fra Østersøen vil mindske vores afhængighed af kulbrinte energileverandørerne.

Lone Hansen, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Svend-Erik Runberg, Steffen Gliese, Torben Siersbæk og Niels Makholm anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

Altså, der er da adskillige korrekte og relevante observationer i indlægget her, men også et par eksempler på gedigent sludder.

For det første er de gode, gamle dage hvor vi ikke var nævneværdigt påvirkede af vores omverden et nostalgisk, konservativt fatamorgana. Vilkårene har ændret sig, og på nogle punkter er vores muligheder ganske rigtigt blevet indskrænket, men i det store og hele var 'de gode, gamle dage' ikke hvad nostalgikerne nu besynger.

For det andet er det da vist noget af et vilkårligt greb i posen at progressive mennesker skulle være mere tilbøjelige til at lade sig rive med og løbe med en halv vind. Jovist, befolkningen bliver mere progressiv i det store og hele (og det er en god ting), men derfra og så til mere påvirkelig? Hvis vi tager bare et halvt kig ud omkring på ting som trumpismen og den oppiskede folkestemning som førte til brexit, så står det ret klart at konservative/autoritære ikke besidder nogen særlig resistens over for modeluner og vrøvl.

Poul Erik Pedersen, Eva Schwanenflügel, Torben Siersbæk og Niels Makholm anbefalede denne kommentar
Henrik Jandorf

Kære Henrik Gade Jensen

Europa er, og har til dato været, denne planets største kraftcenter. De største tænkere og kunstnere, de største ledere, de største produkter i snart sagt enhver henseende er udsprunget herfra. Store kulturer uden for Europa har haft eviggyldig effekt, men Europa har været toneangivende. Vi kan klare os uden kinesisk, uden russisk eller amerikansk - uden enhver anden indflydelse. Vi besidder kernen, alt andet er tilbehør.

Ledelse i dag går desværre i stigende grad ud på at se sig selv i ledelsen, frem for ledelsen i sig selv. Man peger på personer uden program, i stedet for at få fortalt, hvad et samfunds levestandard reelt har brug for. Man hylder en rigsretsdømt populist, tilbeder en konservativ kransekagefigur, som reelt intet har at byde på ud over at tage fra de fattige og give til de rige, i stedet for at hylde den politik, som ud fra en klimapolitisk, en sikkerhedspolitisk, MEN FREM FOR ALT, en empatisk, vurdering, hvor du ikke kan lade selve det menneskelige niveau i stikken, som du i overmorgen får brug for.

Magten er på ingen måde gledet Europa af hænde. Men et krav om, at politikere bliver mindre selvcentrerede, mere fokuserede på det mandat, de er valgt ind på - at tjene vort samfund, ikke deres eget sæde - er overhængende og mere berettiget end nogen sinde!

bedste hilsner

Henrik Jandorf

Lillian Larsen, Tommy Clausen, Poul Erik Pedersen, Eva Schwanenflügel, Svend-Erik Runberg, Steffen Gliese, Torben Siersbæk og Niels Makholm anbefalede denne kommentar
Morten Sørensen

Når skribentens boreskruemaskine bliver fremstillet i Kina, er det fordi producenten har flyttet produktionen derhen, hvor lønudgiften er lavest. Det er ikke nogen politisk beslutning; det er bare de kære markedskræfter.

Inge Nielsen, Tommy Clausen, Poul Erik Pedersen, Jens Thaarup Nyberg, Eva Schwanenflügel, Henning Haugaard, Lise Lotte Rahbek, Torben Siersbæk, Torben Lindegaard og Niels Makholm anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Henrik Gade Jensen.
Vær du glad for at Danmark handler med resten af verden. Uden adgang til energi uden de fleste råvarer gennem handel med resten af verden ville Danmark være et lille undseligt/ligegyldigt fattigt landbrugsland.
Uden internationale aftaler ville Danmark kunne blive voldsomt klemt mellem alle store lande uden allierede.

Tommy Clausen, Poul Erik Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Det er den enkle kapitalisme, der sende bormaskinen til Kina, og tøjet til Banglades.
Alt i den hellige profitens navn, sådan er et ju......

Carsten Nørgaard

Det er jo resultatet, når kun de slatne halv-europære i Folketinget, ”Folkebevægelsen (dvs. venstrefløjsbevægelsen) mod EU” og DF-segmentet får taletid. Euroføderalismen med dens mangfoldige forslag og forestillinger om Europa, som rækker langt ud over ”Europas Forenede Stater”, er et tabuiseret fy-ord, som er blevet kaldt for ”F-ordet” nede i Bruxelles – tvært imod den fremstilling, politikerne fodrer fx befolkningen i Danmark med.

Man får det, som man har redt. Dem, der ville mere sammenhold i Europa – og det kræver altså meget mere end en traktat, der skal en reel grundlov på bordet – malede man fjendebilleder af, mens man selv havde travlt med at sælge ud af arvesølvet.

Når man åbner en gavebod, ender man med en tom butik. Så er det de andre, der har. Sådan er det jo, man kan ikke både blæse og have mel i munden.