Læserbrev

Venstres vildledende kontanthjælpskampagne udpeger syndebukke, men får ingen i arbejde

Der er tårnhøj beskæftigelse og mangel på arbejdskraft, men alligevel står kontanthjælpsfamilier uden arbejde. Det er måske på tide at gentænke den sikkert nøje udvalgte vinkel, hvor man sparker til dem, der ligger ned, for det får dem ikke i arbejde
Længe kunne jeg skose Venstres ’nye’ kampagne, skriver Ida Ehrenreich.

Længe kunne jeg skose Venstres ’nye’ kampagne, skriver Ida Ehrenreich.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Debat
23. august 2022

Hvad der føles som verdens længste valgkamp, der endnu ikke er en valgkamp, er i gang. Politiske kampagner lanceres på stribe, og statsministeren fragtes rundt i en kampagnebus – selvfølgelig helt tilfældigt og uden relation til en forestående valgkamp.

Venstres nye skud på kampagnestammen virker dog meget bekendt. I 2015 lancerede partiet en kampagne, der beror på ét tal – et tal, der refererer til det beløb, en kontanthjælpsfamilie bestående af et par og tre børn kan få udbetalt årligt. Vel at mærke hvis man regner ting som tilskud til dagtilbud, børnecheck og boligsikring med.

Og det lader til, at valgkampen har meldt sig for hurtigt, eller at der blot har været tomt for ideer på Venstres kampagnekontor, for her i 2022 ses samme kampagne dog med opdaterede tal, omend de stadig er åbne for prædikatet ’vildledende’.

Som vi har lært fra Det Gamle Testamente og Durkheims teori, er syndebukke en funktionel nødvendighed for et samfund. Og Venstre sigter endnu en gang efter alles yndlingssyndebuk næst efter udlændinge: kontanthjælpsmodtagere.

Vi lærer hele tiden mere om kontanthjælpsmodtageres vilkår. Der kommer stadigt flere opråb fra borgere fanget i jobcenterregi, nye tal for manglen på arbejdskraft for ikke at tale om det faktum, at der er historisk mange danskere i beskæftigelse. Det er måske på tide at gentænke den sikkert nøje udvalgte vinkel, hvormed man sparker til dem, der ligger ned.

Hvad langt de fleste af os også ved er, at der længe er blevet råbt op fra syge mennesker, der er fanget i kontanthjælpssystemet. Ifølge en opgørelse lavet af Dansk Socialrådgiverforening er dårligt helbred en markant årsag til, at folk er på kontanthjælp.

Længe kunne jeg skose Venstres ’nye’ kampagne, og jeg kunne derfor rette hele dette indlæg og det kommende spørgsmål mod Venstre, men i stedet vil jeg rette det mod samtlige partier: Hvorfor er syge mennesker på kontanthjælp, og hvad vil I gøre ved det?

Debat er en vigtig disciplin, som måske trænger til en opfriskning op til en valgkamp. Jeg vil derfor opfordre politikerne til at debattere løsninger frem for at udstille de vælgere, hvis liv muligvis afhænger allermest af politikernes arbejde og – desværre – fordomme.

Ida Ehrenreich studerer dansk på universitetet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Jacobsen

På blot én generation har Danmark ændret sig til et land der regeres med magt uden moral, og en politik som håndhæves uden hensyn til konsekvenserne for de berørte mennesker, samtidigt er udgifterne til ledelse og administration eksploderet, og samfundet er tvunget at bære en stadig større overklasse af ledere, strateger og konsulenter. De fleste politiske partier er sat i forbindelse med skræmmende fattigdomsskabende sager, og er derved direkte ansvarlige for ydmygelsen af medborgerne og tvangslovene overfor de arbejdsløse. Socialvæsenet er der for at hjælpe de socialt udsatte som ikke kan arbejde, i stedet for bliver de udsat for aggressiv kontrol og psykisk overgreb.

Det samlede antal love som specifik er rettet imod bunden af samfundet vokser konstant, love som skader de socialt udsattes muligheder, gør dem fattigere og forkorter livet. Fattiglovene skal fjernes og dette gælder for over halvdelen af alle sociallovene. Når folk trykkes ned i fattigdom, mens politikerne smæsker sig i luksus betalt af erhvervslivet kaldes det korruption. Politikere udøver vold imod de samfundsgrupper som har de sværeste forhold. Der er ingen grænse for hvor langt de er villige at gå. Formålet er ret forbløffende; for selv at få et vellønnet job.

Undertrykt er de mest grundlæggende menneskelige dyder som anstændighed, solidaritet og medfølelse. Vi ser konstante angreb på borgernes frihedsrettigheder og hetz mod minoriteter. Christiansborg er et politisk økosystem som vender sig imod samfundets fattigste. Det handler om den mørke side af demokratiet. Hvor sikkert er demokratiet når vi ser angreb på menneskerettighederne, eller forslag om at skabe indhegnede flygtningelejre i diktaturstat i Afrika. Den mentale sundhedskrise i flygtningelejren vil blive en skamplet på hele nationen. Tal viser, at omkring 30 procent vil forsøgt at begå selvmord, mens 60 procent vil tænke på det.

Det ser ud som om de politiske partier hele tiden leder efter nogen som de kan chikanere. Politikerne har et patologisk behov for at skabe ulighed, med det formål at skrabe så mange penge til sig selv og sine egne. Da velfærdskrigen brød ud, skete der et totalt kollaps i moral, som medførte en uhørt mangel på medmenneskelighed. Samtidigt med at udgifterne til ledelse og administration i staten er eksploderet, lever overklassen hensynsløst på første klasse.

Viljen og trangen til at forårsage smerte på andre, ved social politisk vold, har en eroderende effekt på demokratiet. Den direkte destruktive sociale vold i Danmark går under radaren på medierne, den foregår uden at nogen lægger mærke til det - undtagen ofrene. De offentlige ansatte må vælge ikke at være bødlerne. Demokratiet kan kun styrkes på lang sigt ved at tillade alle en anstændig levestandard.

Det er os andre som kæmper med følgerne hver eneste dag. Det er os de nødstedte ringer til når kommunerne kører på dem med sanktioner og smadrer deres økonomi så de bliver sat på gaden, det er de pårørende som sidder med stressen. Det er os som går til begravelserne fordi ofrene ikke orker mere.

Ulighed og fattigdom vokser begge. Ældre har været hårdest ramt. Mange sagde, at de skammer sig over, at være afhængige af at tigge på de sociale medier, men de har intet andet valg. De siger at de aldrig har haft problemer med penge, men med fattiglovene og overklassens hypergrådighed har de meget lidt at leve for. Der er rigeligt penge i dette land til alle, men den stigende fattigdom som politikerne skaber, gør at fattigdom er blevet normaliseret i Danmark: Vi lever med uligheden som var det en naturlig ting, det er den ikke.

Ingen ved præcis, hvor mange mennesker der kæmper i hemmelighed for at få enderne til at mødes. Hvor mange vil indrømme at de er fattige? Vi ved at de fattige er nødt til at flygte fra de dyre huslejer i storbyer, hvor de ikke har råd til at bo, det er en af grundene til at fattigdommen stiger. En stor del af dem som lever i fattigdom er børn. Accepterer vi højere niveauer af børnefattigdom og lavere social mobilitet for deres forældre?

For at sige det lige ud: Det sociale område i Danmark mangler penge fordi politikerne de sidste 20 år har fjernet milliarder, og givet dem til middelklassen, erhvervslivet og overklassen. Hvis vi skal løse problemerne med ulighed og fattigdom i landet, er vi nødt til at rulle en hel del love tilbage, love som skaber fattigdom, og love som skaber ulighed. Huslejerne er høje i Hovedstaden og stigende, derfor søger de socialt udsatte til udkanten af Danmark for at overleve.

Anne Svendsen, Kristian Spangsbo, uffe hellum, Inge Lehmann, Carsten Munk, Lillian Larsen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Rolf Andersen, Torben Skov, Bente Kølle, erik jensen, Rasmus Kristiansen, Steen K Petersen, Mogens Holme, David Zennaro, Egon Stich, Issa Chaaban, Flemming Sørensen og John Johansen anbefalede denne kommentar
Flemming Sørensen

Tak for det læserbrev.
Adskillelsen af beskæftigelsen og socialområdet kunne igen være to adskilte områder. Mon ikke det ville kunne hjælpe mange sygemenezker og vel også mange ansatte i job entrere, der igen burde blive statslige arbejdsformidlinger.

Anne Svendsen, Kristian Spangsbo, Inge Lehmann, Bjørn Pedersen, Thorkild Christensen, Lillian Larsen, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Jane Jensen, Rolf Andersen, Bente Kølle, erik jensen, Rasmus Kristiansen, Steen K Petersen, Mogens Holme og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

.. Gad vide om klimakrisen måske også kan skyldes på kontanthjælpsmodtagere?

Steen K Petersen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar