I dag er det præcis et år siden, vi fandt ud af, hvad Shakira, Tony Blair, Silvio Berlusconis datter og en håndfuld af Vladimir Putins trofaste støtter har til fælles: De er alle nævnt i historiens største skattelæk, Pandora Papers.
Her så vi, hvordan de rigeste og mest magtfulde virksomheder og milliardærer finder smuthuller til at skjule og øge deres rigdom på bekostning af samfundet.
Hvad har vi så gjort siden? Ikke rigtig noget, ser det ud til.
Her et år efter er det business as usual i Ministerrådet, hvor regeringer stadig blokerer for lovforslag, der virkelig kunne batte i kampen mod skatteunddragelse. Det kræver nemlig enstemmighed blandt landene at ændre skattelovgivning, så et enkelt land kan blokere et forslag. Ungarn spænder for eksempel lige nu ben for en fælles EU-bund under selskabsskatten.
Det er skidt, for i årevis er selskabsskatten i verdens lande raslet ned i et forsøg på at være bedst til at tiltrække virksomheder. Nu er mange lande endt som skattely med ingen eller vildt lav skat. Det kan vi undgå med en fælles bund under selskabsskatten.
Tirsdag mødes EU’s finansministre, og vi opfordrer dem til at være modige og begynde at arbejde hen imod reel økonomisk retfærdighed.
De er nødt til at ændre EU’s sortliste over skattely, så den afspejler virkeligheden. Det er til grin, at Caymanøerne, Bermuda, Hongkong og nærmest alle verdens værste skattely ikke er på listen, fordi listens kriterier er alt for vage.
Nicolai Wammen har ved flere lejligheder lovet, at han vil presse på for at styrke sortlisten. Vi håber, han ikke har glemt det. Danmark bør være et land, der presser de andre i Ministerrådet til at komme ind i kampen mod skattely på alle tænkelige områder.
Hvis vi skal kunne sige, at vi har lært noget af Pandora Papers, skal vi virkelig tage os sammen. Ellers overlader EU magten til milliardærerne og de multinationale selskaber.
Kira Marie Peter-Hansen er medlem af Europa-Parlamentet for SF.
Damien Carême er medlem af Europa-Parlamentet for det franske parti Europe Ecology – The Greens.
@Kira Marie Peter-Hansen
Du har helt ret i, at EU konsensus beslutningsregler står i vejen for en
mere omfattende EU sortliste over skattely og en fælles minimum
EU selskabsskat - og i det hele taget for en mere effektiv skatteligning af de multinationale virksomheder.
Men lige netop danske Nicolai Wammen er næppe den rigtige mand
til at ændre på det - vi er her til lands så begejstret for konsensus beslutningssusprincippet på så mange andre områder, at Wammen
ville fremstå helt utroværdig, hvis han ville foreslå en ændring på netop skatteområdet.
Vi skal også have styr på lobby-isterne og tilskud til valgkampagner, gerne fra første krone, der gives til partier og politikkere!
Demokratiet skal have renere linier. Selvfølgelig skal multifirmaer betale skat, gerne, som Macron anbefaler, bruttoskat af omsætningen.