Læserbrev

Danmark bør stille høje krav under de afgørende EU-forhandlinger om afskovning

Forhandlingerne om EU’s lov mod afskovning nærmer sig klimaks, når trilogforhandlingerne snart går i gang. Den danske befolkning bakker op om strengere krav, derfor skal Danmark støtte Europa-Parlamentets ambitiøse forslag. Skovenes skæbne er stadig på spil
Danmark bør være med til at trække ny EU-lovgivning mod afskovning i den rigtige retning.

Danmark bør være med til at trække ny EU-lovgivning mod afskovning i den rigtige retning.

Søren Breiting/Ritzau Scanpix

Debat
20. september 2022

Slutspillet om EU’s lov mod afskovning begynder senere i september, når Ministerrådet og Europa-Parlamentet skal finde fælles fodfæste. Selv om Europa-Parlamentet lige har vedtaget et ambitiøst udkast, der indeholder næsten alle komponenter til at beskytte skovene, så er det stadig ikke nok.

Tilbage i slutningen af juni vedtog Ministerrådet sin position, der som altid var meget konservativ. Ministerrådet havde tilmed udvandet definitioner på afskovning og skovforringelse. Danmark prøvede at udvide loven til at gælde flere økosystemer og flere varer, men mødte gevaldig modstand fra blandt andet vores svenske og finske naboer og deres stærke tømmerindustrilobbyer.

Den 13. september vedtog Europa-Parlamentet sin position på EU’s lov mod afskovning, og her er der mange ting at være glad for. Eksempelvis er oprindelige folks rettigheder og de internationale menneskerettigheder styrket og gruppen af varer, som loven skal dække, er udvidet til også at tælle majs, gummi, fjerkræ, svine- og fårekød. Definitionerne af afskovning og skovforringelse er bedre defineret og den finansielle sektor skal sørge for, at deres investeringer ikke medfører afskovning.

Nu venter de kommende trilogforhandlinger, som er trepartsmøder mellem Ministerrådet, Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen. Der bliver en intens diskussion om at finde frem til bæredygtige løsninger. Særligt Europa-Parlamentet kommer til at skulle kæmpe for en lov, der ikke må udvandes, hvis vi skal redde skovene.

Danmark kan stadig spille en betydelig rolle ved, at vores minister støtter op om Europa-Parlamentets forbedringer og siger mindre skovvenlige medlemslande imod. 87 procent af danskerne bakker op om og vil have en lov med strengere krav til EU-produkter, der bidrager til skovrydning. Den danske regering bør derfor afspejle denne holdning, og selv om mulighederne for at påvirke forordningen er mindre under trilogforhandlingerne, så bør Danmark stadig være med til at trække loven i den rigtige retning. Det er det, danskerne vil have, og vigtigst af alt er det nødvendigt for at redde skovene.

Anne-Sofie Sadolin Henningsen og Gry Bossen er henholdsvis politisk medarbejder og leder for politik og engagement hos Verdens Skov

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Voldby Crumlin

Det ville da være på sin plads hvis Danmark reelt tog ansvar i forhold til at bevare skov og sikre en politik mod afskovning. Desværre gør Danmarks enorme forbrug af biomasse for kunstigt at pynte på co2 regnskabet os til en del af problemet. https://www.information.dk/indland/2020/07/opraab-estland-danmark-oedela...
Desuden er det absurd at se hvordan rigtigt mange af de læbælter der blev plantet i Danmark i 90 erne med offentlig støtte nu bliver fældet og fliset. Det er på tide at Danmark ændrer kurs væk fra det helt uholdbare overforbrug af biomasse !

erik pedersen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Rasmus Kristiansen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Det vedtagne narrativ om, at Danmark er førende mht klima og miljø er falsk. Det er ikke Danmark der skal stille krav til verden, det er verden der skal stille krav til Danmark.

Hvis verden havde samme forbrug som danskerne, ville world overshoot day være i sidste halvdel af Marts.

Dan Jørgensen taler altid om proces, bureaukrati, forhandlinger og andre lande som stritter imod. Han taler aldrig om hvad han selv kan gøre her og nu, hvis han og regeringen vil. De vil kun det som alle andre kan blive enige om at gøre. Lurepasseri så det vil noget!