Georg Metz: Et sundt demokratisk system trives med glemsomhed

Glemsomhed kan være en velsignelse. Men den kan også bruges målrettet og aktivt af politikere, når det er givtigt
For den konservative leder Søren Pape må den manipulerende glemsomhed siges at være rette instrument, skriver Georg Metz i denne kommentar.

For den konservative leder Søren Pape må den manipulerende glemsomhed siges at være rette instrument, skriver Georg Metz i denne kommentar.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Debat
2. september 2022

Glemsomheden bortset fra den sygdoms- eller alderdomspåførte er en gudernes gave til menneskeheden. Uden glemsomhed martredes kloden af monstrøs bondeanger, af afgrundsdyb harme i utilfredsstillede kærlighedsforhold og stedsevarende vrede over alle uforglemmelige krænkelser. Uden glemsomhed i udvalg bukker det politiske liv under i had.

Ivo Andriç fortæller som glemsomhedens modsætning om den balkanske blodhævn. Generation efter generation mindes de forsmædelsen, da et par af klanens gedebukke bliver slået ned af folkene på den anden side af floden. Krænkerne undgælder i syv gange syv slægtled. Hævnen og hævnens hævn huskes – hver eneste blodige begivenhed i den århundredlange vendetta udføres nidkært og noteres. Intet tilgivet, intet glemt.

Et sundt demokratisk system trives ved glemsomhed som en forudsætning. Politikere er ofte henvist til at opgive tidligere tiders standpunkter, der ifølge Jens Otto Krags berømte udtalelse kun er gældende, til man tager et nyt.

Hurtigt stuves det oprindeligt mente af vejen. Et demokrati fungerer ved, at aktørerne glemmer jævnt fordelt og finder andre veje i lunkne kompromiser med øje for helheden og karrieren.

Glemsomhed sat ud af kraft

Forseelser kan ganske vist være så alvorlige, at de ikke skrives i glemmebogen. Da et radikalt folketingsmedlem i sin tid uagtsomt var skyld i et andet menneskes død, blev den ansete politiker og tidligere minister stemt ud af Folketinget og vendte ikke tilbage. En selvfølge: Han var kendt uværdig.

En folkevalgt med pletter i straffeattesten lever ikke op til værdigheden. Her var glemsomheden sat ud af kraft; et flertal skelede ikke til, om en færdselsforseelse dybest set er den politiske gerning uvedkommende. Uværdigheden efter straf fraveg man bare ikke. I den pågældende afstemning var forestillingen om, at værdigheden kunne opnås igen ikke relevant. At genvinde sin værdighed er ikke som at vikle en frisk elastik om hårknolden. Én gang uværdig i skyggen af retsvæsenets dom altid eller meget længe uværdig.

I kommunalpolitikken er man efter straf umiddelbart udelukket folkevalgt hverv og kan ej heller uanset forholdets art stille op til nyvalg. I givet fald først tre år efter udstået straf.

Den regel er ikke med i Grundloven. Som værn mod regeringernes uparlamentariske overgreb på oppositionen, men formentlig også senere udeladt, fordi ingen forestillede sig, at en sådan bestemmelse i længden kunne være relevant. Naturligvis afholder dømte og straffede sig fra at stille op. I hvert fald i nær forlængelse af strafafsoningen. Alt andet er uhørt. Med Glistrup som bekræftelse af den uskrevne regel.

Det er sagt, at fængslerne befolkes af uskyldige. Et flertal benytter afsoningen til at forklare, forsvare, fornægte og forsøge at glemme omfanget og følgerne af den gerning, der har afstedkommet det ufrivillige ophold. De færreste tør se deres pådømte kriminalitet i øjnene, men afviser eller søger at retfærdiggøre handlingen. Såre menneskeligt og på linje med folk, der forklarer, hvorfor deres affaldssortering halter, eller hvorfor de kører for hurtigt. Den slags sker ellers aldrig for mig, men jeg sorterede affaldet i distraktion, så det hele endte i samme sæk, som jeg lossede af på naboens fortov, og da jeg bagefter kørte vanvidskørsel over Knippelsbro, var det, fordi jeg grundede over Schopenhauers teser om verden som forestilling eller vilje.

En besættelse

I det politiske miljø anvendes opnået magt til at udøve vilje og virkeliggøre forestillinger om verden: om skatteprocenten, strengere straffe, om mine piger etc. Den idealistiske eller snarere hensynsløse politiker kombinerer sin målrettethed med aktiv glemsomhed om pinlighederne og afviser alle indvendinger om en mere kompleks virkelighed hellere end at erkende den virkelige komplicerethed, som vedkommende ikke orker at forholde sig til eller gider forsøge at forestille sig.

Her er viljens triumf målet og lancerer en politiker på ny, der siger, hvad hun mener og gør, hvad hun siger. Glemsomheden, der som antydet kan være velsignelsesrig og føre erkendelsen ud i nye niveauer, bliver en efterfølgende besættelse, som dyrker og hylder den forfalskede forenkling af noget så juridisk betændt, at Rigsretten må træde til og nok finde sagen svær, men forbrydelsen klar.

Glemsomhedens forenkling tiltaler herefter de vælgergrupper der anskuer verden i enkeltheden, og som bekræftes af en guru, der ved bedre eller burde vide det, men i sammenbidt vilje har glemt det vigtigste.

For en konservativ leder, hvis mands herkomst ifølge Ekstra Bladet af lederen fremstilles i lettere hukommelsessvækket redaktion, der kan få fod under dronningens bord, må den manipulerende glemsomhed siges at være rette instrument: Så var det hele heller ikkr værre – jo, selvfølgelig blev hun dømt, men Inger kan selvfølgelig blive minister i min regering. Siger manden, hvis statsministerdrømme først sprang ud efter flere gunstige meningsmålinger og nu varmer sig ved tanken om danmarksdemokratisk (det navn!) støtte.

Hvad angår god konservativ moral, lader partiformanden glemsomheden råde.

 

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gregers Oddershede

Et an det eksempel på glemsomhed, var da Søren Pape ca. et halvt år inden sidste valg udtalte at konservative vælgere ikke interesserede sig for klimaproblematikken. Det var der ingen konservative stemmer i, så det ville han ikke fokusere på. Da vi så nærmede os valget og der var klimademonstration, som mange vælgere deltog i. Ja så havde han minsandten glemt at klimaet ikke var noget de konservative interesserede sig for. Så han var en af dem der gik allerforrest i demonstrationen. Ja det kan man da kalde glemsomhed......

Bjarne Andersen, Thomas Corydon, Josephine Kaldan, Rolf Andersen, Gitte Loeyche, Ete Forchhammer , John Johansen, John Scheibelein, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Inger Pedersen, Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Lasse Nielsen, Jørgen Tryggestad og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Og glemte er ofrene for den forbrydelse, den potentielle minister har begået og er dømt for - af, blandt andre, en ordentlig stak højesteretsdommere. Nogen kriminalpræventiv virkning synes dommen ikke at have haft på den dømte, som tilsyneladende er parat til at begå ny konditorkriminalitet, når hun har samlet nok jydske knejte og knejtinder, der altså synes at alting er for galt.

Bjarne Andersen, Josephine Kaldan, Rolf Andersen, John Damm Sørensen, Gitte Loeyche, Ete Forchhammer , John Johansen, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Poul Genefke-Thye, Frederik Schwane, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Jørgen Tryggestad, Torben Bruhn Andersen, Ole Olesen og Flemming Sørensen anbefalede denne kommentar
Allan Nørgaard Andersen

Er det værste i denne misere ikke at det konservative bagland ikke er i oprør? Selvfølgelig er det ikke uden fortilfælde at dette hæderkronede lov og orden-partis topfolk mener sig undtaget fra den samfundskontrakt, som partiet foreholder andre. Tænk bare på tidligere partiformand, minister og EP-medlem Bendt Bendtsens mange sager, der ikke fik partiet til at drage nogen politiske konsekvenser . Mere agtværdig var det at Hans Engell, omend nok nødtvungent, tog konsekvensen af sin spritkørsel og gik af som partiformand, i dag fortryder han nok at han ikke i stedet nøjedes med at lyve over for Folketinget, føre Ombudsmanden bag lyse og begå åbenlyse brud på ministeransvarlighedsloven mv - i så fald havde han vel kunnet bevare sin post. Og mon ikke Ninn Hansen i dag ville have været introduceret som partiets statsministerkandidat?

Bjarne Andersen, Thomas Corydon, Josephine Kaldan, Steen K Petersen, Ete Forchhammer , Karin Prosberg Hansen, Alan Frederiksen, Per Klüver, Lasse Nielsen, Jørgen Tryggestad og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Ole Kresten Finnemann Juhl

Glem ikke de (unge) konservatives stolte meritter før under besættelsen.

Brian W. Andersen

"At genvinde sin værdighed er ikke som at vikle en frisk elastik om hårknolden."

For nogle er det åbenbart lige netop dette det er i praksis, både med og uden brug af glemsomhed.

Bjarne Andersen, Rolf Andersen, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

At der er mange danskere, der bakker op om Inger Støjberg til trods for, at hun som minister er blevet kendt skyldig i lovbrud, det er bekymrende.

Som professor Eva Schmidt udtrykker det i en artikel på raeson.dk:
"Det er bekymrende, at ganske mange mennesker bakker op om lovbrud, hvis der bare er et anerkendelsesværdigt formål"
"Men kan det ikke være lige meget? Støjberg mener, at hun handlede, som hendes samvittighed bød hende. Det mener hendes fans også, og så er den ikke længere."
"Det synes jeg faktisk ikke. Jeg finder, at det er bekymrende, at ganske mange mennesker bakker op om lovbrud, hvis der bare er et anerkendelsesværdigt formål. Og ovenikøbet når vi taler om en minister inden for hendes arbejdsområde."
"Jeg synes, det siger noget om, at når det drejer sig om udlændinge og deres kultur, mister mange jordforbindelsen og glemmer de regler, der gælder i en retsstat. Og det er farligt. Det kan underminere vort demokrati."
"Endelig kan man undre sig over, hvorledes DF og Nye Borgerlige er nået frem til, at Støjberg fortsat er værdig til at sidde i Folketinget. De samme partier, der netop har besluttet, at hvis man har en betinget dom – selv hvis den er fyrre år gammel – så er man ikke værdig til at blive dansk statsborger."
https://www.raeson.dk/2021/professor-eva-smith-efter-stoejbergs-dom-det-...

Bjarne Andersen, Josephine Kaldan, Rolf Andersen, Nike Forsander Lorentsen, John Damm Sørensen, Brian Andersen, Gitte Loeyche, Carsten Munk, Erik Nielsen, Ete Forchhammer , John Johansen, Ole Kresten Finnemann Juhl, Steen K Petersen, Torben K L Jensen, Morten Jensen, Eva Schwanenflügel, Karin Prosberg Hansen og Poul Genefke-Thye anbefalede denne kommentar
Jeppe Lyngsø Bundgaard

Ligesom Mette Frederiksen, der glemte løftet om 5000 nye sygeplejersker. Man skal ikke dømme partier på, hvad de sige i en valgkamp men på, hvad de reelt gør, når de kommer til magten.
Alle de "ansvarlige" magtpartier er skyldige i dette. En stemme på dem, er en stemme på mere af det samme.

Torben Lindegaard

@Georg Metz

Værdighedsvurderingen burde være ens for valg til Kommunalbestyrelse,
Regionsråd og Folketing.

Men når det er sagt, så skal politiske modstandere ikke kunne udelukke
indvalgte medlemmer for handlinger begået før valget -
og som vælgerne har været vel bekendte med.

Det burde derfor være utænkeligt, at politiske modstandere udelukkede
f. ex. Inger Støjberg fra at indtage sit sæde i Folketinget, hvis hun ellers
bliver valgt ind - og alle medlemmer af Folketinget er værdige til at blive
udnævnt til Minister, hvis ovenstående betingelser ellers er opfyldt.

Mogens Glistrup var en sag helt for sig - Glistrup blev valgt ind i Folketinget
efter udsmidning, imens han afsone sin Dom i Horserød Statsfængsel.

Den havde Grundlovsfædrene ikke lige tænkt på !!

Torben K L Jensen

Bare dét at en rødbedefarvet løgnagtig forhenværende minister der har rendt rundt med fængselsmuffer om anklerne skulle være værdig til at stemme om lovene i Danmark sjofler min retsfølelse på det groveste.

Bjarne Andersen, Josephine Kaldan, Rolf Andersen, John Damm Sørensen, Gitte Loeyche, Carsten Munk, Egon Stich, John Johansen, Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Torben K L Jensen 02. september, 2022 - 22:41

Tja - jeg har også i sinde at benytte min stemmeret til at stemme
på en af de andre kandidater; men omvendt afviser jeg ikke andres
ret til at gøre noget andet.