Oldnordiske værktøjer, underfinansiering og dårlige faciliteter. Lyder det som opskriften på, hvordan vi får nok faglærte til fremtiden? Nej, vel? Derfor bakker vi op om Lærlingeoprøret og deres borgerforslag, der har sat fokus på de ringe vilkår, som lærlinge har under uddannelse.
Netop erhvervsuddannelserne er afgørende for den grønne omstilling. En omstilling der kræver dygtige elektrikere, smede og elever, der vil lære at købe grønt ind, opstille CO2-regnskaber og producere bæredygtigt.
De store besparelser på uddannelser har haft store konsekvenser for både skoler og elever. Det er på tide at forstå, at uddannelse ikke er et nulsumsspil. Ved at investere i alle ungdomsuddannelser og se på fordelingen af midler uden at starte en kannibalisering på gymnasierne, kan vi sikre, at erhvervsuddannelserne bliver attraktive, uden at det sker på bekostning af andre ungdomsuddannelser.
Og investeringerne er mere presserende end nogensinde før, for ungdomsårgangene bliver de kommende år mindre. Derfor bliver det afgørende, at vi får en passende bredde og kvalitet i uddannelserne til, at vi som samfund har de kompetencer, som fremtidens arbejdsmarked, den grønne omstilling og velfærdssamfundet har brug for.
Vivi Nør Jacobsen og Sofie F. Villadsen er folketingskandidater for SF
En omstilling der kræver dygtige elektrikere, smede og elever, der vil lære at købe grønt ind, opstille CO2-regnskaber og producere bæredygtigt.
Det går galt for jer her.
Der er brug for dygtige håndværkere. Punktum.
Lad nu være med at blande tingene sammen og sende mudrede budskaber.
Grønne indkøb og bæredygtig produktion skal indgå i håndværkerne uddannelser. Det kan man bestemme politisk,
men det bør vel ikke være et krav for en dygtig håndværker at hun kan opstille et komplet CO2 regnskab! CO2regnskaber er rigtig nok også et håndværk, men ikke for elektrikere, smede, tømrer og produktionsteknikere.
Sådan noget tager ingeniører sig af når de konstruerer,indkøber og laver en en liste over de ting der indgår i det konstruerede produkt.