kommentar

Vi må lære at leve og handle i en verden, som også befolkes af tyranner og diktatorer

John Maynard Keynes har lært os, at det ingen mening har at ydmyge en stormagt, hverken moralsk eller økonomisk. Vi er tvunget til at leve og handle sammen med Rusland, og det skal vi have for øje, når vi forholder os til krigen i Ukraine
Vladimir Putin på en pressekonference i september 2022. »Det har ingen mening at ydmyge en stormagt, hverken moralsk eller økonomisk. Vi er tunget til at leve sammen og udveksle goder med Rusland,« skriver Henrik Gade Jensen i denne kommentar.

Vladimir Putin på en pressekonference i september 2022. »Det har ingen mening at ydmyge en stormagt, hverken moralsk eller økonomisk. Vi er tunget til at leve sammen og udveksle goder med Rusland,« skriver Henrik Gade Jensen i denne kommentar.

Sputnik/Reuters/Ritzau Scanpix

Debat
21. september 2022

John Maynard Keynes var under Første Verdenskrig økonom i det britiske finansministerium. Under Versailleskonferencen efter krigen rådgav han den britiske delegation, men trak sig i frustration og gik hjem og skrev bogen The Economic Consequences of the Peace, et af de mest klartskuende værker. Bogen udkom i 1919 og blev en bestseller. 

Keynes var især imod forsøget på at dolke Tyskland og fratage dets økonomiske muligheder for at rejse sig efter krigen. Han argumenterede for, at også for sejrherrerne, Frankrig og Storbritannien, var freden dårlig, fordi stormagterne havde økonomisk gavn af hinanden med indbyrdes frihandel.

Keynes’ advarende ord var egentlig en gentagelse af den amerikanske præsident Woodrow Wilsons plan for efterkrigstidens verden, som han udmøntede i den berømte 14-punktstale fra 1918, men som USA ikke fulgte aktivt til dørs.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Vrøvl...
Putin har jo fortalt os, at det er slut med den nuværende unipolare verdensorden.
Som i øvrigt aldrig har været unipolar, men han skal jo sige den slags vås.
Så lad ham dog sejle sin egen sø.
Ingen grund til at have mere med ham at gøre eller hans Rusland.
Når han er væk, så Ok.
Så begynder vi fra.
Meget gerne...

Torben Siersbæk, Kristian Jacobsen og Carsten Troelsgaard anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

“ Vi må lære at leve og handle i en verden, som også befolkes af tyranner og diktatorer “

Jeg ved ikke om hegemonier hører med i det selskab, men vi kan jo ikke undvære ?

Gunner Boye Olesen

Vi skal ikke planlægge en fremtid med Rusland for at kunne udnytte landets fossile energi og andre naturressourcer. Vi kan sagtens omstille til vedvarende energi, det har utallige studier vist og vi er faktisk godt på vej, selvom det i bagklogskabens skarpe lys burde være gået hurtigere. Også mineraler og træ kan fås fra mange andre steder end Rusland, især hvis vi opbygger en cirkulær økonomi med langt mindre forbrug af nye råstoffer.
Til gengæld bør vi planlægge et fremtid med Rusland for at få en fredelig og kulturelt berigende nabo.

Thomas Tanghus, Ingrid Olsen, svend christian tychsen, Anne-Marie Esmann, Eva Schwanenflügel, Mogens Kjær, Torben Siersbæk, Poul Erik Pedersen, Rodney Cottrell, Jørgen Falck, Ole Meyer og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Torben Siersbæk, 20. september, 2022 - 23:51

Var Keynes ufornuftig ?

Og ser vi på historien, skulle Sønderjylland gennem flere dekaders tysk indvandring.

Torben Siersbæk har i & for sig ret i at antyde at Henrik Gade Jensens synspunkter kunne lyde som det en håndholdt Putin-dukke ville sige, hvis man koger det forenklet sammen:

Rusland (eller Putin?) skal respekteres, og befolkningen i Donbas skal stemme om deres nationale tilhørsforhold – netop som de blir beordret til nu, af den russiske besættelsesmagt.

Det forekommer i bedste fald lidt verdensfjernt? Måske skulle han forklare sig bedre (eller tænke sig bedre om) ?

Under alle omstændigheder kan det være nyttigt at minde om Slesvig i 1919-20:
Der blev afholdt en afstemning, som fastlagde den nuværende grænse, der stort set ikke har været til diskussion siden (vi kan se bort fra lidt fnidder i slutningen af 40'erne). Det var faktisk en af de gode ting der kom ud af Versaille-freden. Men den afstemning skete i fredstid, og var internationalt overvåget, ikke mindst mht. hvem der havde lov til at stemme hvor. Og forudsætningen var som bekendt det Tyske Kejserriges totale sammenbrud efter Første Verdenskrig.

Hvilket vi næppe kan eller bør håbe på i dag mht. Rusland.

PS Keynes havde selvfølgelig ret i øvrigt, men Jens Thaarup Nyberg blander vist tingene lidt sammen.

Eva Schwanenflügel, Torben Siersbæk og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Andreas Munk-Madsen

"... lære at leve ... med tyranner."

Det var vel netop det, Informations grundlæggere ikke ville.

I bedes mobilisere Georg Metz til at hudflette resten af vrøvlet.

Birgitte Fisker, Torben Siersbæk, Anne-Marie Esmann, Eva Schwanenflügel, Mogens Kjær, Inger Pedersen og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar

@Andreas

Husk nu, at forfatteren til vrøvlet er sognepræst.

Det bør ikke undre, at religiøse stemmer støtter diktatorer og tyranner - diktatur og tyranni er kernen i religion. Der findes ikke ét eneste eksempel på et land, der har fåët et religiøst styre, og som ikke er blevet omdannet til et mindretalsdiktatur, hvor anderledes tænkende forfølges.

Når religion ikke har magt, er den sød og hyggelig og mindfulness i kirken. Når den får magt, viser den sit sande ansigt. Præcis som diktatorer og tyranner.

Henrik Gade Jensen henviser til John Maynard Keynes' berømte bog om "The Economic Consequences of the Peace", som med rette kritiserede Versaillestraktaten.

Men bogen handlede ikke om krig, men om den efterfølgende fred - og om, at det var vanvittigt at knuse Tyskland økonomisk (hvad der først og fremmest var et fransk ønske).

Den er derfor helt irrelevant i sammenhæng med den igangværende krig, hvor det naturligvis er nødvendigt at bekæmpe tyrannen og næsten-diktatoren Vladimir Putin.

Keynes kan må ingen måde bruges som argument for at vise eftergivenhed over for Putins nyimperialisme.

Chris Andersen, Ole Meyer, Poul Erik Pedersen, Lasse Schmidt, Eva Schwanenflügel, Mogens Kjær, Inger Pedersen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar

Tak til Henrik Okkels for yderligere information. Det kan tilføjes at de heldigvis lykkedes at holde Frankrig, ved den dav. ambassadør Paul Claudel (Nobelpristager i litteratur, i øvrigt) i ave i Slesvigkommissionen: han ville straffe Tyskland yderligere. Hvilket ikke lykkedes dér, og dermed fik vi en god og holdbar grænsedragning.

Torben Siersbæk og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar

Tilbage under Molotov-Ribbentrop pagten sendte Sovjetunionen militæret ind i de Baltiske Stater og afholdt derefter "folkeafstemninger" om at tilslutte sig Sovjetunionen. De Baltiske Stater stemte alle sammen for med store flertal.

Tænk hvis Rusland forsøgte sig med den slags i dag for. Det ville ingen da tro på, vel?

Willy Johannsen

Det bedste tidspunkt for en folkeafstemning er selvfølgelig - hvis man nu vil sikre sig resultatet - når dem, der imod er blevet fordrevet.
Er manden - nyttig - idiot?
Det ser ud til det.

Torben Siersbæk og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Når man tænker på, hvor mange sagesløse civile der har mistet livet under Ruslands aggression mod Ukraine, virker udtrykket "lære at leve med" ikke særlig velovervejet.

Ole Meyer, Lasse Schmidt, Andreas Munk-Madsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar