Læserbrev

Magthaverne ignorerer et klimatisk kollaps, derfor laver vi nu undervisningsblokader

Fredag den 23. september blokerer vi undervisningen på vores ungdomsuddannelser. Vi står i en nødsituation og har intet andet valg end at sige fra, når magthaverne ikke passer på verden. Politikerne bør åbne øjnene og tage ansvar
Den Grønne Ungdomsbevægelse opfordrer til blokade på ungdomsuddannelserne fredag den 23. september. Her er det en tidligere demonstration, da regeringen i april i år præsenterede sit udspil til en grøn skattereform.

Den Grønne Ungdomsbevægelse opfordrer til blokade på ungdomsuddannelserne fredag den 23. september. Her er det en tidligere demonstration, da regeringen i april i år præsenterede sit udspil til en grøn skattereform.

MADS CLAUS RASMUSSEN

Debat
20. september 2022

Vi står ved et vendepunkt, hvor klodens fremtid er på spil. Allerede nu stjæler klimakrisen menneskeliv, og klimaforandringerne sender millioner på flugt.

Som unge mennesker bekymrer vi os om vores fremtid. Og vi føler med de mennesker, der allerede lider under klimakatastroferne. Derfor kæmper vi for, at Danmark ved næste folketingsvalg får en regering, der ubetinget sætter kloden først. I over 30 år har forskningen været entydig, og magthaverne har konsekvent ignoreret det faktum, at vi står i en nødsituation. Handling har været mangelfuld eller ganske enkelt fraværende.

Derfor nedlægger vi undervisningen og tager til klimastrejke. Vi spærrer indgange, klasselokaler og lærerværelser, som en del af den internationale bevægelse End Fossil, Occupy, som Information bragte et debatindlæg fra den 2. august.

Vi går på gaden, fordi vi tror på, at store menneskemængder kan skabe forandring. At vi kan råbe højt nok til, at magthaverne ikke længere kan lukke ørerne for den advarselsklokke, der har bimlet alt for længe.

Vi har argumenteret, vi har demonstreret, vi har strejket. Alligevel føles det, som om at vi har råbt under vandet. Nu tager vi andre værktøjer i brug for at vise, at vi kræver retten til en grøn og retfærdig fremtid. Vi har ikke en hær af lobbyister eller penge til at købe os til indflydelse. Men vi gør brug af noget andet: den kraft, der opstår, når vi er mange, der er villige til at bruge vores kroppe, stemmer og retfærdighedssans til at manifestere vores vrede over klimasvigtet.

Magthaverne bliver nødt til at se klimakrisen i øjnene og tage ansvaret på sig i form af reel handling, der reducerer vores udledninger nu. Dette indebærer blandt andet en halvering af animalsk produktion, et stop for fossil infrastruktur og en CO₂-afgift på mindst 1.500 kroner.

Når vi fredag den 23. september blokerer vores skoler, gør vi det med troen på, at vi i fællesskab kan skabe en grønnere verden. Vi ville ønske, at vi kunne passe vores skolegang, men det er svært, når magthaverne ikke passer på verden imens. Vi opfordrer alle elever på ungdomsuddannelser, såvel som på andre uddannelsesinstitutioner, til at blive en del af bevægelsen, demonstrere eller blokere deres skole. For vi er fremtiden, og den skal være grøn.

Jelva Illeris Schultz, Gabriel Egholm Rasmussen, Selma de Montgomery, Caroline Lundsteen og Matilde Sofie Gliese Lindhard er aktivister i Den Grønne Ungdomsbevægelse

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

YES...

Gør det!

Den nye verdensdagsorden er jeres, -------

Husk lige at lytte til de gamle aktivister. Der er flere, I står på skuldrene af.

Alt det bedste!

Mogens Kjær, Naja Abelsen, Kim Petersen, Jan Nielsen, erik pedersen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Niels-Simon Larsen, Marianne Stockmarr, Lise Lotte Rahbek, Steen K Petersen, Mogens Holme, Rasmus Kristiansen, Jette Steensen, Torben Skov, Else Mortensen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Det er så åbentlyst rigtigt, at vi i fællesskaber er nødt til at skabe røre og brud i den massefortrængning, der forhindrer de fleste af os i at se klima farene i øjnene og øjeblikkeligt handle derefter. Politikerne er døve og helt uansvarlige. Godt I demonstrerer med eftertryk! Vi må og skal iøvrigt også standse vores umættelige trang til forbrug af flyrejser, kød, tøj og junk. Vi har ikke mere tid.

Mogens Kjær, Lillian Larsen, Naja Abelsen, Kim Petersen, Jan Nielsen, erik pedersen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Niels-Simon Larsen, Marianne Stockmarr, Lise Lotte Rahbek, Steen K Petersen, Eva Kjeldsen, Mogens Holme, Rasmus Kristiansen, Torben Skov og Else Mortensen anbefalede denne kommentar

Jeg undrer mig lidt over, at I i jeres kamp for klimaet frasiger jer retten til at blive klogere - som jeg formoder, I ville blive ved at følge undervisningen...

På den anden side må vi jo konstatere, at det har virket før:
Men der skal jo nok nogen stykker til, før det virker:
Fuglene flyver i flok - når der er mange nok...

Niels-Simon Larsen

Fint nok og alt det der, men I bliver nødt til at definere begrebet grøn, for alle er grønne i dag, eller hævder at være det. Ingen er mere grøn end Dansk Industri, der gør os rigere med grøn vækst. Siger I nej til det? Og er der så en plan for et samfund med et væsentligt lavere forbrug. Det er her, klimabevægelsen bliver sømmet op på væggen, hvis vi ikke har den rette udgave af et nøjsomt samfund. Det skal ikke hænge på den bevidste forbruger, der kun spiser kød en gang om ugen og kører i elbil. Det skal være en generel nedgang i forbrug for alle borgere, dog mindst for de lavestlønnede. Det er den prøve, vi skal bestå nu.

Naja Abelsen, erik pedersen, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Inger Pedersen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Hans Sommer Lassen

Yes, yes, yes, yes, YES!!!

Rasmus Kristiansen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

Niels-Simon Larsen, vi har ikke brug for nedgang i forbrug, vi har brug for ændring af vaner og en større vægt af egenproducerede varer og ydelser.
F.eks. burde vi i EU producere vores egne strømper, T-shirts og bukser lavet af hemp, og så acceptere mindre brug af miljøskadelige farver. Hemp holder længere og så er vi mindre afhængige af lande udenfor EU.
Jeg er enig i, at det er de dårligst stillede der skal have lavest nedgang, men den eneste måde at skabe det på er, at ophæve afgifter som alle betaler, og så hæve topskatten eller fjerne fradrag der modsvarer afgiftlettelsen.