Læserbrev

På erhvervsuddannelserne skabes fremtidens klimahelte. Vi bør investere mere i dem

Det bliver de faglærte, der kommer til at gå forrest, når vi skal omstille samfundet. Derfor skal vi både investere massivt i dem og tale dem op, hvis vi vil sikre de kompetencer, der skaber løsningerne på klimakrisen
Her er det et arkivfoto af elever i svejseværksted under erhvervsuddannelse på NEXT i Ishøj. 

Her er det et arkivfoto af elever i svejseværksted under erhvervsuddannelse på NEXT i Ishøj. 

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Debat
15. september 2022

Vi ved fra et utal af analyser, at investeringerne i at nå 70-procentsmålsætningen betyder, at behovet for smede, automatikteknikere, elektrikere og andre erhvervsuddannede stiger langt mere end det antal, der bliver udlært. Selv hvis der ikke var noget, der hed grøn omstilling, ville vi komme til at mangle 99.000 faglærte i 2030. Det tal kommer udelukkende til at stige, når vi for alvor skal i gang med at bygge energiøer, stormflodssikre og energioptimere vores bygninger.

Derfor har lærlinge og nyudlærte svende tidligere på året startet et oprør, fordi udstyret på uddannelserne er forældet og slidt. Fordi der ikke er råd til at holde på de gode undervisere. Fordi der ikke er blevet investeret nok i erhvervsuddannelserne. Det oprør bakker Ungeklimarådet op om.

Som samfund er vi fuldstændig afhængige af, at vi får givet lærlingene den bedst mulige uddannelse, og hvis vi skal have flere klimaforkæmpere til at trække i arbejdstøjet, så bliver vi nødt til at investere i erhvervsuddannelserne nu.

Men flere penge er ikke nok. Vi skal stoppe med at italesætte erhvervsuddannelserne som andenrangsuddannelser og i stedet se det som arnestedet for, hvor fremtidens klimahelte bliver udlært.

Derfor skal udstyret, som møder de unge efter studiestart, være nyt og tidssvarende. Den grønne teknologi har haft raketfart, siden den første vindmølle blev bygget. Men udstyret er ikke fulgt med. Det afspejler ikke de grønne teknologier, man som færdiguddannet kommer til at arbejde med.

Investeringer i grønne erhvervsuddannelser skal derfor gå hånd i hånd med, hvordan vi omtaler faglærte. Resultatet bør være, at når en ung klimaaktivist kommer til sin studievejleder og fortæller, at han eller hun drømmer om at bidrage til den grønne omstilling, så skal studievejlederen ikke kun anbefale at blive miljøøkonom, men også elektriker, tømrer eller mekaniker.

På den måde sikrer vi os som samfund, at vi har de kompetencer, der er brug for til at skabe løsningerne på klimakrisen.

Carl Emil Lind er Formand for Metal Ungdom og medlem i Ungeklimarådet. Nadia Gullestrup er Forperson for Ungeklimarådet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Svend-Erik Runberg

Jeg er bare SÅ enig!
- Godt brølt!