Fælleserklæringen om arbejdsmarkedspensionerne står blandt de vigtigste og største aftaler i moderne, dansk politisk og økonomisk historie og har bidraget markant til en større lighed blandt de danske pensionister.
Men Pelle Dragsted kritiserer torsdag den 8. september i Information pensionsselskaberne for at skabe en interessekonflikt for vores medlemmer, hvis vores boliginvesteringer får huslejen til at stige. Men det er ikke rigtigt.
Som Dragsted nævner i sin kommentar, var han blandt én af debattørerne, da Forsikring & Pension sammen med Altinget i august markerede 35-året for Fælleserklæringen.
Pensionsselskaberne investerer blandt andet i virksomheder, grønne projekter samt opførelsen og fornyelsen af nye ejendomme. Hvert selskab lægger sin strategi i overensstemmelse med bestyrelsen og de lønmodtagere, der sparer op i det pågældende pensionsselskab. Det er også helt i overensstemmelse med de tanker og ønsker, som Dragsted har hyldet i sin bog Nordisk Socialisme.
Og så alligevel. For Pelle Dragsteds klumme viser, at han tilsyneladende kun anerkender opsparernes ret til at investere, som de ønsker, når det sker på Dragsteds politiske præmisser.
Dragsted overser, at kernen i, hvad pensionsselskaberne arbejder med og for, er økonomisk tryghed. De forstår om nogen, at inflationen kan ramme nogle borgere hårdt. Derfor ser pensionsselskaber på, hvordan de kan justere lejen i de lejlighedskomplekser, de ejer – ud fra det konkrete lejemål og beboernes betalingsevne.
Men faktum er, at det forhastede politiske indgreb med indføring af huslejeloft ser bort fra selskabernes evne og ret til ansvarligt at håndtere omkostningerne fra lejemål til lejemål. Og dét koster for de mange pensionsopsparere.
Pensionsselskaberne har en målsætning om både at sikre afkast til opsparerne og skabe udvikling i vores boligmasse. De boliginvesteringer er lige så lidt udtryk for, at pensionssparerne er ’ejendomsspekulanter’, som at deres mange grønne investeringer er udtryk for ’vindmøllespekulation’.
Målet er i alle henseender at skabe udvikling og afkast i respekt for de investeringsbeslutninger, som lønmodtagerne tager med deres opsparinger. Også dem, som Dragsted personligt kan være uenig i.
Kent Damsgaard er adm. direktør i brancheforeningen Forsikring & Pension
Ja ja - som jeg læste PD - så pegede han bare på at pensionsselskaberne førte i nogen grad den samme linje som "rigtige" boligspekolanterselskaber med at give lejrene dårlige betingelser så de enten flyttede fordi de ikke følte sig velkomne eller ikke længere havde råd at bo der. Når så lejerne var flytte så kunne der foretages små forbedringer og huslejen sættes op.
Men den kritik må ha, gjort ondt , når den adm. direktør i brancheforeningen Forsikring & Pension går ud med dette opråb.
Problemet er vel ikke så meget hvad de enkelte private pensionsselskaber investerer i, men mere at de i det hele taget eksisterer.
De private usolidariske arbejdsmarkedspensioner, der blev påbegyndt midt i 1980’erne, på bekostning af fælles ensartede skattefinansierede pensionsordninger alle kan leve af, har nemlig kun medført yderligere splittelse og økonomiske skel i det danske samfund.
Alt sammen takket være tilpasning til EU.
i fagforening og pensionskasse siden 1986 opskrevet i 5 almennyttige boligselskaber siden 1990 – ingen af de 5 boliger jeg de seneste 5 år har fået tilbudt har jeg haft råd til at bo i – men måske er der udsigt til en etværelses med jordvarme og kage i himlen ?
Måske pensionsselskaberne skulle finde andre emner at investere i, end at udsuge egne kunder.
Jo, pensionsselskaberne skal i høj grad - på alle måder - hjælpe deres medlemmer i pensionsalderen, herunder ved at sørge for, at de i påkommende tilfælde kan komme i betragtning til en billig lejebolig.