Læserbrev

Send de ældgamle monarker på pension, og lad unge, friske kræfter tage over

Monarkiet er en god institution, men jeg bliver efterhånden nervøs, når jeg ser ældgamle statsoverhoveder træde ud af bilerne eller gå op ad trapper uden gelænder. Lad de pligtopfyldende kongelige gå på pension og friske kræfter komme til
Lad os fritage de gamle monarker for at holde ud i det uendelige, fordi deres eftermæle skal være, at de var pligtopfyldende og tog deres skæbne på sig, skriver Anette Bendixen.

Lad os fritage de gamle monarker for at holde ud i det uendelige, fordi deres eftermæle skal være, at de var pligtopfyldende og tog deres skæbne på sig, skriver Anette Bendixen.

Chris Jackson/Ritzau Scanpix

Debat
23. september 2022

I den seneste tid har vi fulgt meget med i kongerøgelse. Og det er dejligt at svælge i jubilæer, begravelser, kongekroninger samt fest og farver. Monarkiet er en god institution; samfundsbevarende, kulturbærende og historisk funderet.

Vi har i forbindelse med vores egen dronnings 50-årsjubilæum og den britiske dronnings død igen og igen hørt, at det er så flot, når monarken holder ud længe og bliver på sin post.

Men hvorfor er det egentlig det?

Begge monarker har været så ’heldige’, at forgængeren i kaldet er død tidligt, og derfor har de fået en lang regentperiode. Regenten har selvfølgelig klynget sig til livet, som vi jo alle gør, fået en god lægebehandling og så videre. Derfor er kronprinser og -prinsesser selv i pensionistalderen, inden det bliver deres tur til at bestige jobbet. I dag bliver monarker gamle. Meget gamle.

Derfor sidder vi da også alle sammen med hjertet oppe i halsen, når de skal stige ud af biler og vandre ad lange røde løbere, når de stående ret op og ned skal holde ud til uendelige ceremonier, og når de skal tage vanskelige trapper – ovenikøbet uden at holde i gelænderet.

Det er jo næsten, så man får ondt af dem. Og vi kan tilmed også få ondt af næste generation, der først kommer til fadet, når de selv er lige så skrøbelige.

Hvor er det dog upraktisk.

Lad os få en lov, der tvinger de pligtopfyldende monarker til at gå på pension. Lad os fritage dem for at holde ud i det uendelige, fordi deres eftermæle skal være, at de var pligtopfyldende, og at de tog deres skæbne på sig.

Vi ville være bedre tjent med unge monarker, der tidligere kunne træde ud af deres forgængeres skygge og stå frem i egen ret. Lad os få monarker, der får en større chance for at gøre noget for landet, fordi de har pusten til det.

Det gøres jo altså bedst, når man er i sin fulde kraft, og ikke når man er gammel og skrøbelig.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

de fleste monarker sidder for tiden tiden ud for de er indsat af Gud selv – det hele hænger sammen og der skal mindst revolutioner i folks hoveder og forfatningsændringer til at ændre det opstylteri