Læserbrev

Socialdemokratiet og Venstre vil bekæmpe mistrivsel, men øger samtidig presset på de unge

Både Socialdemokratiet og Venstre vil løfte psykiatrien og taler alvorligt om mistrivsel blandt unge. Men samtidig vil de skære i kandidatuddannelserne og fjerne det sjette års SU. Dét kommer til at presse endnu flere unge ud i psykisk mistrivsel
Testkulturen og mangel på omsorg forstærkes, når de unge rammer ungdomsuddannelserne og de videregående udannelser.

Testkulturen og mangel på omsorg forstærkes, når de unge rammer ungdomsuddannelserne og de videregående udannelser.

Sigrid Nygaard

Debat
29. september 2022

Når Socialdemokratiet ønsker at forkorte halvdelen af alle kandidatuddannelser til ét år, gør de ikke andet end at øget presset på de studerende. Og når Venstre vil fjerne det sjette års SU-klip, fjerner de muligheden for at vælge om, hvis man har truffet et forkert studievalg første gang.

Begge er forslag, der vil øge presset på den danske ungdom. En ungdom, der i forvejen lider under et massivt pres fra vores uddannelsessystem.

Når de tre statsministerkandidater står i primetime på DR, er der ikke stor uenighed om, at psykiatrien skal have et løft, fordi mental mistrivsel er alvorligt. Men hvorfor taler partiformændene ikke om grundene til, at flere og flere unge har brug for psykiatrien?

I stedet kommer to ud af tre kandidater til statsministerposten med forslag, der vil forringe vores uddannelsessystem, øge presset på ungdommen og give endnu mere pres på psykiatrien.

Mange af de unge, som ender med at have brug for psykiatrien, lider af belastningssymptomer. Symptomer, der opstår på grund af et uddannelsessystem, der hele vejen igennem er underfinansieret.

Ingen kan følge med

I daginstitutionerne løber pædagogerne så stærkt, at der ikke er tid til at yde den nødvendige omsorg. I folkeskolerne møder eleverne en testkultur, der fra begyndelsen af livet fortæller dem, at de ikke er gode nok, medmindre de præsterer til topkarakterer i klasselokalet, i skolegården og hjemme på værelset, når lektierne skal laves.

Den tendens forværres kun, når de danske unge starter på ungdomsuddannelserne. Nu ønsker Venstre så at lægge yderligere pres på de videregående uddannelser ved at fjerne den sidste bastion af frihed i form af det sjette års SU-klip. Og Socialdemokratiet vil videreføre ’vind eller forsvind’-kulturen på kandidatuddannelserne ved at indføre en test, der skal afgøre, om du er god nok til at tage en toårig kandidat, eller om du må nøjes med at blive forvist til B-holdet.

Hvis Socialdemokratiet og Venstre for alvor vil gøre noget ved den mentale mistrivsel, må de også forholde sig til årsagerne til, at unge har brug for psykiatrien. For fremtiden håber jeg, at uddannelsespolitik igen kommer til at handle om at skabe gode uddannelser for at sikre trivsel blandt børn og unge.

Mathias Sikora er uddannelsesordfører for Radikal Ungdom

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Ja, det er skidt.
Læg dertil oveni de forringede dimittend-betingelser.

De pågældende partier må have en ide om, at pres er godt og mere pres er endnu bedre overfor en generation, hvis øko-verden er ved at vælte.

Anders Reinholdt, Rune Stilling og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Gode tanker, fra Radikal Ungdom.

Jeg mener stadig at hovedproblemet for mistrivsel (og forvrænget/forventet "virkelighed", og tidsforbrug) ligger på de sociale medier.

En uddannelse kan ikke alene måles på længde, men skal også måles på indhold.
Mange uddannelser har alt for meget selvstudie og alt for få undervisningstimer. Selvstudietimer forsvinder alt for let ud i andre ting.

@Inge - Men det er jo til at tude over den måde S ødelægger universiteterne på.

1) Først åbner de op, så universiteter bliver oversvømmet af ukvalificerede kandidater.

2) Så grønthøster de i årevis, så undervisningen forringes og forringes og forringes.

3) Og så bruger de konsekvenserne af ovenstående idioti til at begrunde, at studierne skal forkortes.

Det er jo total molbo og udtryk for, at de dybest set, at de rager rundt i blinde.

Flemming Berger, Inger Pedersen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

Fokus er på trivsel :)
Årsagsforslag/vinkler står i kø......ofte beroende i egen interesseområde.

Min tese bygger jeg på de (mf) dybe afhængighed af sociale medier og samme mediets kunstig oppustede "virkelighed" ....også krydret med influencere (en absurd beskæftigelse) ......