Læserbrev

Det svenske arbejdsmarked rummer løsninger på den stigende mistrivsel blandt børn

Danske børns trivsel kan fremmes med et mere familievenligt arbejdsmarked. Bedre rettigheder for deltid og længere barsel er to konkrete eksempler. Samtidig kan færre timer for børn i daginstitutioner give mere kvalitet og arbejdsglæde hos pædagogerne
Et mere fleksibelt arbejdsmarked kan blandt andet være med til at sikre, at de timer, børn tilbringer i daginstitutionerne bliver præget af kvalitet frem for kvantitet, skriver pædagog og folketingskandidat for Alternativet Nanna Høyrup Andersen i dette læserbrev.

Et mere fleksibelt arbejdsmarked kan blandt andet være med til at sikre, at de timer, børn tilbringer i daginstitutionerne bliver præget af kvalitet frem for kvantitet, skriver pædagog og folketingskandidat for Alternativet Nanna Høyrup Andersen i dette læserbrev.

Signe Goldmann

Debat
14. september 2022

Kære Johanne Schmidt-Nielsen, tak for dit opråb i Information den 8. september. Som vuggestuepædagog betyder det alverden, at du og Red Barnet styrker børnenes stemme i en tid præget af stigende mistrivsel. Min mærkesag som pædagog og folketingskandidat for Alternativet er, at vi i Danmark skal have udviklet et langt mere småbørnsfamilievenligt samfund.

Med det mener jeg et samfund, hvor der ligesom i Sverige er en langt større anerkendelse af værdien af omsorg, både i familien og daginstitutionerne. I Sverige har de indrettet et familievenligt arbejdsmarked. Der er ret til deltid, til barnet er 12 år. Hvert barn har 120 dage, som forældrene kan dele i forbindelse med sygdom. Svenskerne har også mulighed for længere barselsperioder og generelt større ligestilling mellem kønnene.

Det er den vej, vi skal gå i Danmark for at medvirke til at forebygge mistrivsel og styrke børn og unges mulighed for at mærke glæde og tryghed til og i livet.

Her spiller normeringer en afgørende rolle, og vi skal derfor arbejde for, at loven om minimumsnormeringer kommer til at gælde på institutionsniveau og i børnehøjde i alle dagtilbud. Sådan kan vi sikre børnenes rettigheder jævnfør FN’s Børnekonvention og overholde dagtilbudslovens mange paragraffer.

Der er bare en kæmpe udfordring i forhold til at rekruttere kvalificerede pædagogiske medarbejdere. Der er færre, der tager uddannelsen, og flere der forlader faget som følge af mangelfulde normeringer. Det er netop her, det familievenlige arbejdsmarked kan få trivsels- og normeringskabalen til at gå op.

Et mere fleksibelt arbejdsmarked kan også være med til at give børnene færre timer uden for hjemmet og mere tid med deres forældre, hvilket børnene selv udtrykker ønske om. Og samtidig kan det sikre, at timerne i daginstitutionerne bliver præget af kvalitet frem for kvantitet.

Derfor tror jeg på, at når først normeringerne stiger, så gør arbejdsglæden det også. Flere pædagoger vil igen søge retur til daginstitutionerne, som jo under de rette vilkår er et sted med masser af grin og glæde.

De politiske partier og arbejdsmarkedets parter bør derfor tage ansvar for at samarbejde om et familievenligt arbejdsmarked og huske på, at uden daginstitutioner var der slet ikke et arbejdsmarked som det danske.

Slutteligt er det vigtigt at pointere, at økonomien bag et velfærdssamfund ikke kun drives af arbejdsmarkedet, men i den grad også gennem den relationelle velfærd og den menneskelige trivsel. Vi skal styrke vores civilsamfund ved at give bedre vilkår for at tilbringe tid med dem, man holder af. Hele livet igennem.

Nanna Høyrup Andersen er pædagog og folketingskandidat for Alternativet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg var så indstillet på, at dette indlæg sikkert gik den helt forkerte vej, men det gør det jo ikke - det, dagens børn trænger til, er tid alene og tid sammen uden voksne, og det kan paradoksalt bedst udfoldes, når der er forældre i nærheden, udenfor institutionernes tilrettelagte hverdagsparodi.

Christa If Jensen

Tak for det indlæg, Nanna. Vi ved alle sammen godt, hvad der skal til. Vi behøver ikke flere analyser og planer. Vi skal have handling nu. Modig handling. 30 timers arbejdsnorm, på en fleksibel måde. 4 dages arbejdsuge eller daglig nedsat arbejdstid, netop for at kunne hente børnene tidligere. Steffen Glieses pointe med mere fri egentid til børnene er også vigtig. I forhold til min barndom med eftermiddage og sommeraftner med gruppen af børn i nabolaget uden voksne, har nutidens børn fået stjålet deres egentid.

Ninna Maria Slott Andersen, Dorte Sørensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Christa If Jensen

Skal vi ikke også tale om en tidsnorm i skole og børneinstitution. Max 30 timer/ ugen.

Dorte Sørensen

En kortere arbejdsdag ville også gavne andre ting. Fx. klimaet hvis folk ikke producerede stadigt mere og mere og fik penge til et stadigt større forbrug.

Tænk om folk fik bedre tid til familien og andre ting, så de kunne være sammen med deres børn - herved ville institutionerne ikke stå for hoved tiden til at præge børn til gode samfundsborgere.
Når der er kommet flere børn til hver enkel pædagog og lærer samt politisk kræves alle andre i arbejde og helst fuldtids,så kan vel ingen være i tvivl om den voksende mistrivsel hos børn.