Klumme

Sverigedemokraternas valgsejr er et resultat af de progressive partiers fiasko

I stedet for at fremlægge sin egen politiske dagsorden med nye ideer rettede man al sin energi mod Sverigedemokraterna. Man angreb partiet – ikke for dets politik, men for dets historie. Nu må den strategi erklæres for død og begravet
Sverigedemokraternas partileder Jimmy Åkesson på valgnatten, da det stod klart, at partiet var gået markant frem. Partiet fik over 20 procent af stemmerne og er nu Sveriges næststørste.

Sverigedemokraternas partileder Jimmy Åkesson på valgnatten, da det stod klart, at partiet var gået markant frem. Partiet fik over 20 procent af stemmerne og er nu Sveriges næststørste.

Stefan Jerrevång/Ritzau Scanpix

Debat
20. september 2022

Vi har ikke tænkt os at danse efter mediernes pibe længere, nu er tiden kommet til at spille »journalistrugby«, udtaler Sverigedemokraternas stabschef, Linus Bylund, til Expressen.

Man kan ikke sige, at det er ydmyghed, der udmærker det svenske valgs sejrherre.

Hvor højrepopulismen er vigende i hele det øvrige Nordeuropa, trives den i Sverige som aldrig før. Sverigedemokraterna blev det største parti blandt arbejdere, selvstændige, bønder og unge mænd – og brød i nogen grad også igennem blandt kvinder og indvandrere. Men mere interessant end Sverigedemokraternas fremgang er på sin vis de fem progressive partiers fiasko.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Den strategiske fejltagelse: at fokusere mere på modstandernes fortid og modbydelighed end på deres politik – og hvad man selv står for – er ved at gentage sig i Italien, hvor det post-eller-ikke-mere-helt-fascistiske Fratelli d'Italia ser ud til at vinde næste søndags valg stort, som vi også har kunnet læse om i weekendens Information.

Endnu er vi ikke helt nået dertil i Danmark: at man går til valg for at stemme mod nogen, snarere end for at stemme for noget. Det er farligt for demokratiet, også for demokraterne selv.

Anne-Marie Esmann, Joen Elmbak, svend christian tychsen, Inger Pedersen, Antoniette caldera og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Hvilke kameler skal der sluges i det politiske Sverige, og hvem skal sluge kamelerne.

skal den nye regering sluge kamelerne fra Sverigsdemokraterne eller skal socialdemokratiet sluge kamelerne fra regeringspartierne - eller bliver det omvendt.

"Men højreblokken vandt kun valget, fordi Riksdagens femte progressive parti, Liberalerna, skiftede side. Partiet, som hidtil har været svoren modstander af Sverigedemokraterna, ..."
Nu får vi se hvodan Liberalerne og Sverigesdemokraterne finder ud af af samarbejde.
Nogen ser ud til at have skudt en bjørn, men kan de sælge skindet?

Anne-Marie Esmann

Det er meget trist for Sverige, at et racistisk parti bliver det næststørste. Og som skrevet af en af jer er det så farligt for vort demokrati. Vi både svenskere, nordmænd og danskere bliver nødsaget at tale med hinanden om at vi alle er lige gode og at vi ikke vil finde os i, at facismens grimme ansigt dukker op igen. Det er vigtigere nu end nogensinde. I Italien er der virkelig trist fordi de faktisk stod på Hitlers side under 2. verdenskrig. Læs Madeline Alright bog om facismens genkomst. Skrevet efter, at Donald Trump blev valgt som USA's præcident. Den er tankevækkende og også rystende læsning.

Venstrefløjen kommer ALDRIG til at være et reelt alternativ så længe man læner sig op ad en sådan arrogant vælger analyse. Kunne man, naturligvis kun rent teoretisk, forestille sig at de svenske SD vælger faktisk HAR forestået de såkaldte progressive partiers politik - mere af det samme - og AKTIVT har fravalgt det alternativ?

Vi kan naturligvis hurtig blive enige om, at Sverigesdemokraterne, Donald Trump m.fl. er forfærdelige alternativer. Men det bliver vi ikke så meget klogere af. Hvad vi til gengæld ved er, at mange vælger (20,5% i Sverige og cirka 50% i USA!) oplever / tror, at disse kræfter tager Deres bekymringer alvorligt.