Læserbrev

Vi svigter en hel generation af afghanske piger: Lad os hjælpe dem i onlineskole

Et år efter Talebans magtovertagelse i Afghanistan er der stadig lange udsigter til skolegang for de afghanske piger og kvinder. Lad EU, FN og ngo’er sammen med den afghanske stat finansiere onlineundervisning for at fremme en positiv udvikling
En pige på gaden i Kabul i august 2022.

En pige på gaden i Kabul i august 2022.

Wakil Kohsar

Debat
7. september 2022

I august i år fejrede Taleban deres etårsdag for deres brutale magtovertagelse i Afghanistan. For de afghanske piger er det et år siden, de satte deres fod i klasseværelset.

Taleban har tilsyneladende ikke vist tegn på, at de vil tillade piger fra sjette klasse og opefter at gå i skole og har stoppet uddannelserne for den generation af piger og kvinder, som allerede er på universitetet.

Ifølge forskellige undersøgelser fra Danida og FN står det klart, at uddannelse er et af de mest bæredygtige instrumenter til at skabe positiv udvikling i et samfund. Lande med gode uddannelsesinstitutioner har vist forbedringer i sundhed, ligestilling, fred og stabilitet samt bekæmpelse af ekstrem fattigdom.

Sådan forholdt det sig langtfra i dagens Afghanistan, så hvor er de vestlige lande og internationale ngo’er i dag? Dem, som tidligere roste og støttede den politiske kamp for ligestilling mellem kønnene og særligt de afghanske piger og kvinders ret til uddannelse.

For at leve op til de demokratiske idealer om ligestilling og retten til skolegang, som vestlige lande og internationale organisationer har prædiket, er der nødt til at blive investeret i uddannelse.

Coronapandemien medførte en omstilling til onlineundervisning herhjemme. Denne erfaring kan vi måske bruge. Onlineundervisning er både fleksibel, og måske kan det hjælpe den afghanske befolkning ud af ekstrem fattigdom, som Taleban-regimets diskrimination af kvinder samt Vestens fejlslagne krige har været med til at bringe landet i.

Undervisningen er dyr, men måske kan nogle af de midler, som på nuværende tidspunkt er indefrosset på grund af Talebans voldelige magtovertagelse og krænkelser af menneskerettighederne, øremærkes til dette og frigives. 

Resten af finansieringen skal komme fra EU, FN og menneskerettighedsorganisationer som et bevis på, at de vil leve op til deres egne idealer.

Afghanistan har i den grad brug for en positiv social og økonomisk udvikling i hele landet og især for deres piger. Det starter med uddannelse.

Levsa Bayankhail er kandidat i politik og forvaltning

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens peter hansen

Taleban gør det de hele tiden har gjort. Vesten troede at man ved krig og undervisning kunne opnå ændringer. Befolkningen har ikke støttet ændringerne, men snarere støttet Taleban. Hvilken onlineundervisning skulle man kunne oprette i et land hvis regime ikke ønsker nogen form for undervisning for kvinder og hvor ønsket om ændringer tilsyneladende alene udtrykkes fra et fortvivlet mindretal. Er det i Helman man skal mødes på Zoom eller hvad.

Frederik Schwane

Gerne for min skyld - bare gør noget for at hjælpe de mange mange indespærrede kvinder.

Online undervisning kræver internetadgang, og sandsynligvis har kun 20% af afghanerne adgang til internettet + Danmark har meget få der kan tale afghansk.
Det er en drøm at undervise afghanere via internettet.