Læserbrev

Alle, der er vokset op i Danmark, bør få et statsborgerskab i 18-års fødselsdagsgave

Det er kun rimeligt, at man får statsborgerskab i det land, hvor man er født og opvokset, i stedet for at have et proformastatsborgerskab fra ens forældres hjemland, hvor man potentielt aldrig har været
Folketinget afholder en årlig statsborgerskabsdag på Christiansborg for alle nye danske statsborgere.

Folketinget afholder en årlig statsborgerskabsdag på Christiansborg for alle nye danske statsborgere.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Debat
22. september 2022

Til det kommende folketingsvalg kan ti procent af den voksne befolkning ikke stemme, fordi de ikke har dansk statsborgerskab. Det kunne Information skrive om den 14. september. Det er et stort demokratisk problem, når hver tiende borger ikke er med til at beslutte, hvem der skal lede landet. Særligt i betragtning af, at en vis andel af de voksne, der ikke kan stemme til valget, er både født og opvokset i landet og aldrig har boet andre steder end her.

Derfor bør man indføre automatisk statsborgerskab for dem, der ønsker det, når de fylder 18 år, hvis man er både født og opvokset i Danmark. For det går ikke, at vi har så stor en del af befolkningen, som går rundt uden de rettigheder, man kun kan nyde, hvis man er statsborger. Særligt ikke hvis man aldrig har kendt til andet end at bo og leve i Danmark.

FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder slår fast, at alle har ret til statsborgerskab. Og det er kun rimeligt, at man får det statsborgerskab, der hvor man er født og opvokset, i stedet for at have et proformastatsborgerskab fra ens forældres hjemland, hvor man potentielt aldrig har været.

I dag skal du ’gøre dig fortjent’ til dansk statsborgerskab ved at opfylde en række betingelser. Man skal blandt andet have været i fuldtidsbeskæftigelse mindst tre et halvt år ud af de seneste fire for at leve op til kravene, og uddannelse tæller ikke med, på trods af at vi har brug for kvalificeret og uddannet arbejdskraft i Danmark. Det giver store udfordringer for unge, der enten skal gennem en indviklet dispensationsansøgning eller må vælge mellem statsborgerskab og uddannelse.

Den allerførste betingelse, man skal opfylde, er imidlertid, at man skal love troskab og loyalitet over for Danmark og det danske samfund og respektere grundlæggende danske værdier og retsprincipper, herunder det danske demokrati. Men hvordan kan vi stå inde for vores eget demokrati, når ti procent af den voksne befolkning ikke er en del af det?

Institut for Menneskerettigheders vigtigste anbefaling på indfødsretsområdet er, at man ændrer indfødsretsloven, så alle unge, der er født og/eller opvokset i Danmark, får mulighed for at få dansk statsborgerskab ved erklæring. Det bør vi lytte til.

Sofie Lippert er folketingskandidat for SF i Østjylland og studerende

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det burde slet ikke stå til diskussion, er man født og opvokset her er man dansker med rettigheder og ansvar uanset hvilken farve eller indtægt man har.
Dernæst har man som tilrejsende/flyttet/ flygtet været her i ti, med mindre større forbrydelser, også blive statsborger. Hvad bilder vi os ind?

Nader Ali, Peter Mikkelsen, uffe hellum, Finn Jakobsen, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Marianne Jespersen, David Zennaro, Peter Meyling, erik pedersen og Niels Vest-Hansen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Indfødsretten blev indført efter man havde lagt Struense på hjul og stejle. Det var det efterfølgende reaktionære kupregime som styrede via kontrol over Christian d. 7. formelt i enevældens navn, som gjorde det så vidt jeg husker. Nu sidder man i folketinget - demokratiets højborg! - og sørger for at underløbe og indskrænke befolkningens almindelige lige og demokratiske rettigheder bl.a. valgret med alverdens mærkværdige og udemokratiske påfund.

Peter Mikkelsen, uffe hellum og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg vil endda gå så langt som til at mene, at alle, der er vokset op i det danske samfund fra de som 3-årige starter i børnehave, går videre til grundskole og ungdomsuddannelse hører under den danske stats ansvar, hvorved de på trods af eventuelle fejltrin undervejs stadig skal have ret til statsborgerskab, når de bliver personligt myndige. De er jo dansk opdraget, om man så må sige.

Nej, det er helt forkert.

Vi bør helt stoppe med at tildele statsborgerskab ved lov. Ellers får vi aldrig styr på integrationen.

Til gengæld skal vi være meget mere gavmilde overfor dem der vil Danmark, så længe at de holder sig indenfor lovens rammer. Og så længe at de gør det, skal de naturligvis kunne opholde sig og arbejde i Danmark.

Jeg skal retteligt gøre opmærksom på at min egen hustru, hverken er dansker eller EU-statsborger. Og alligevel har vi aldrig (nogensinde) haft problemer med de regler og stramninger som Folketinget har indført på udlændingeområdet.. Og vi bor i Danmark.

Det er absurd at danske anti-demokrater ønsker at forhindre lokale skatteydere i at stemme. Hvis man primært betaler indkomst-skat i Danmark, er man dansker med stemmeret.

Sammenlign med USA, hvor alle som er født i landet har statsborgerskab fra fødslen. Alle, som er født af amerikanske forældre i udlandet har også statsborgerskab. Og alle statsborgere har stemmeret ved føderale valg, uanset om de bor i udlandet. Og her er den sjove, vi er også skattepligtige i USA, selvom vi bor i udlandet, fx Danmark.

Hvis Danmark skulle have en tilsvarende stemme- og skatte-ordning for udenlandsdanskere, så ville folk som jeg stå overfor et valg: Hvornår er man reelt ikke længere dansker, hvis der nu skal penge på bordet?

Vi kunne opbløde grænse-skatte-problemerne ved at flytte meget af skattegrundlaget over på grund-skat og kilometer-afgift. Hvis du ejer en bid af Danmark, eller hvis du kører på vejene, så betaler du naturligvis, mange tak. Så kunne vi måske gå over til at være lidt taknemmelige overfor de flinke tyskere og svenskere, som gerne vil investere i danske sommerhuse.

Peter Mikkelsen

Jacob Nielsen @ Tillykke med det. Men hvis du har læst aviser, vil du vide, at utallige andre har haft endog meget store problemer med de regler og stramninger, som folketinget har indført - uanset om de "vil Danmark" og har holdt sig inden for lovens rammer og for nogle, at de oven i købet er født i Danmark. Hvad synes du om alle de sager, hvor mennesker bliver bortdømt på rigide og uforståelige paragraffer?

@Peter Mikkelsen, jeg synes det er dybt ulykkeligt at dem der vil Danmark kommer i klemme.