Læserbrev

Danmark skal have en langsigtet strategi for ligestillingen. For lige nu sakker vi bagud

Danmark sakker bagud på ligestillingen – blandt andet fordi vi bilder os ind, at vi ikke gør. Derfor har vi heller ikke nogen langsigtet strategi, som kan hjælpe os med at tænke ligestilling ind i alt lovgivningsarbejde. Men det er det på tide at få
Der bør tages højde for ligestilling i alle love, der vedtages, for ellers vil Danmark blive ved med at sakke bagud på området, skriver Yildiz Akdogan, der er folketingskandidat for Socialdemokratiet, og Line Gessø Hansen, der er folketingskandidat for Alternativet, i dette læserbrev.

Der bør tages højde for ligestilling i alle love, der vedtages, for ellers vil Danmark blive ved med at sakke bagud på området, skriver Yildiz Akdogan, der er folketingskandidat for Socialdemokratiet, og Line Gessø Hansen, der er folketingskandidat for Alternativet, i dette læserbrev.

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Debat
24. oktober 2022

Ligestilling er ikke just noget, der fylder meget i denne valgkamp. Eller rettere – heller ikke i denne valgkamp. Men vi har desværre stadig ikke reel ligestilling i Danmark. Derfor er der brug for en langt mere langsigtet strategi end den, vi indtil videre har formået at skabe på området.

Danmark ligger på en 32.-plads, når det gælder ligestilling mellem mænd og kvinder. De andre nordiske lande ligger alle i topfem. Det er mere end 25 år siden, vi for alvor var førende på ligestillingsområdet.

Én af årsagerne til, at det er gået så galt, er, at vi antager, at vi ikke har ligestillingsproblemer. Derfor har vi i Danmark ikke en langsigtet ligestillingsstrategi, sådan som de har i for eksempel Norge. En strategi med klare mål og delmål.

Ligestilling skal medregnes i alt

En ligestillingsstrategi bør danne grundlaget for ligestillingsarbejdet på tværs af ministerier. Sådan at ligestilling altid bliver tænkt med ind, når man vedtager love i for eksempel Transportministeriet, Beskæftigelsesministeriet eller Sundheds- og Ældreministeriet.

For der bør tages højde for ligestilling i alle love, der vedtages. Analyserer man allerede vedtagne love, vil man konstatere, at mange rammer kønsskævt, og at kvinderne oftest er taberne. Det handler om blandt andet dagpengereformen og kønnede effekter af skattefradrag. Det er en urimelig forskel, og den er usynlig, hvis man ikke analyserer specifikt på det, når en lov bliver vedtaget.

Derfor bør vi have en langsigtet ligestillingsstrategi med klare målsætninger. Organisationer, der arbejder med ligestilling og menneskerettigheder, og arbejdsmarkedets parter bør inddrages systematisk i udarbejdelsen af handlingsplanen. Målsætningerne bør baseres på måltal og indikatorer, og der skal foretages systematiske evalueringer af målopfyldelsen.

Ellers vil Danmark blive ved med at sakke bagud på et område, som det ellers er vores selvopfattelse, at vi er førende inden for.

Line Gessø Hansen er folketingskandidat for Alternativet Sjælland

Yildiz Akdogan er folketingskandidat for Socialdemokratiet København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad er ligestillingen ?
For er det 2 veje
Equality of outcome (lige udfald, 50/50 regneark)
Equality of opportunity (lige muligheder, den fri vilje)

Ligestilling er en svær ting, specielt når man snakker om ligestilling mellem kønnene. For hvordan skaber man ligestilling mellem noget, der ikke har samme udgangspunkt eller samme mål og drivkraft det kører efter.

For mænd og kvinder er ikke ens, fysisk og psykisk, i hvordan vi ser verden og hvad vi generelt søger og ønsker her i livet..

Er vi i mål nej, Men
At bruge en rapport(Global Gender Gap Report) som udgangspunkt er efter 50/50 og tilmed kun vil se det fra en sider af(kvindens) og har bestemt at kvinder er offer på forhånd. og udelukker de ting mænd slås med, så har jeg svært ved at se at dagsorden er om ligestillingen, Men ideologi og Magt.

Specielt når man slet ikke vil forholde sig til biologi, dette sige meget tydeligt noget om dagsorden. og det såkaldte videnskabelige aspekt.

For at snakke om biologiske tilbøjeligheder og de forskellige hormoner, der kan påvirke vores adfærd er fy fy.. for dette passe ikke til visse ideologi
For Mænd og kvinde er IKKE ens.
Men der skal Altid være plads til dem, der er ude for den normale norm, af forskellige årsager

Hvordan er vi noget her til. at man kan snakke om ligestilling, som et regneark med 50/50, og hvor tvang, undertrykkelse,kvoter og social kontrol er en god ting. Men alt for magten og ens køn særinteresser ikk!!

Specielt fordi rapporten tager afsæt efter Equality of outcome og ikke Equality of opportunity (lige udfald VS Lige muligheder), så bruger man en overfladisk forklaring og vil ikke forholde sig til de multi faktorer, der er med til at skabe denne forskel mellem køn, specielt i et relativt frit samfund. (ikke for at siger, der ikke sker diskrimination)

At der er en forskel i kønsfordelingen, siger kun noget om der er en forskel, ikke hvorfor der er en. men så kan man jo bare indsætte sine ideologiske meninger og dagsorden, Og slet ikke vil forholde sig til de 117 andre ting der er med til at påvirke at der er en forskel.

Er vi i mål med ligestilling, NEJ!

Men denne vinkel og tilgang til såkaldt ligestilling , Equality of outcom, vil kun medføre kønskamp og flere former for had og kamp kønnene imellem og ødelægger samhørigheden ,og så har jeg lidt svært ved at se denne tilgang skulle kunne skabe et godt samfund for dens grundelement er dem vs os (mand vs kvinde).

"Ligestilling skal medregnes i alt"
Sådan en sætning gør mig lidt bange, for den siger noget om ståsted og dagsorden og at vi ikke er lige, eller skal være det, og med loven er ok at lave forskelsbehandling efter køn, specielt når det ene køn sidder på offerkortet, det kan slet ikke gå galt.

"Derfor bør vi have en langsigtet ligestillingsstrategi med klare målsætninger. Organisationer, der arbejder med ligestilling og menneskerettigheder, og arbejdsmarkedets parter bør inddrages systematisk i udarbejdelsen af handlingsplanen. Målsætningerne bør baseres på måltal og indikatorer, og der skal foretages systematiske evalueringer af målopfyldelsen"

Det lyder så godt, at en DJØF'er ville være stolt :)

Overfladiske tal kan man bruge som Fanden ville læse Biblen. Og dem der leverer disse rapporter er mange gange ideologisk drevet, som har en meget klar og forudantagelse på hvad disse tal betyder og SKAL betyde og hvad for nogle tal man skal tage med og ikke med, cherry picking. (så kan det ikke gå galt)

Fri vilje og de valg, som vi tager i livet, sammen med vores biologiske tilbøjeligheder. Giver udfald i mange af de forskelle, der er mellem kønne i livet, som selv rapporten påpeger.

MEN for at skabe en mere fordeling, der ligger tættere på 50/50, Equality of outcome, kræver det, at man undertrykker det frie valg og den Fri vilje, og vores biologiske tilbøjeligheder, i det såkaldt fri samfund, med social kontrol.

Equality of opportunity er ikke perfekt, men den er i det mindste ikke totalitær som Equality of outcome

(sarkasme)
Så jeg ser frem til en verden, hvor vi er kronraget og har samme tøj på, Hvor man ikke kan se om vi er drenge eller piger, og vi alle følger det kønsløse program... og dem der træder udenfor, kommer ind til en kammeratlig samtale og måske en hormonsprøjte eller 2.