Klumme

En erindringsforfatter får for første gang nobelprisen. Det viser de små historiers værdi

Årets nobelprismodtager Annie Ernaux hædres med rette for sine erindringsbøger, der formår at forbinde de små historier med den større. Det er første gang, erindringer som disse modtager nobelprisen – og det markerer, at privatlivet har offentlig værdi
Med tildelingen af nobelprisen til den 82-årige franske forfatter Annie Ernaux har Det Svenske Akademi for første gang hædret en forfatter, der skriver på sine personlige erindringer – og dermed markeret, at privatlivet har offentlig værdi.

Med tildelingen af nobelprisen til den 82-årige franske forfatter Annie Ernaux har Det Svenske Akademi for første gang hædret en forfatter, der skriver på sine personlige erindringer – og dermed markeret, at privatlivet har offentlig værdi.

Johanna Geron

Debat
18. oktober 2022

I de 121 år, hvor Nobelprisen i litteratur er blevet uddelt, er den som oftest gået til romanforfattere, dramatikere og digtere. Blandt modtagerne har også været et par filosoffer, Bertrand Russel og Henri Bergson, og en sjælden gang er den blevet tildelt forfattere af faglitteratur med episk vingefang – Winston Churchill vandt den i 1953 takket være en »overlegen beherskelse af sit historiske og biografiske stof«.

2022 blev et nyt vendepunkt: Med tildelingen af prisen til den 82-årige franske forfatter Annie Ernaux har Det Svenske Akademi for første gang hædret en forfatter, der skriver på sine personlige erindringer – og dermed markeret, at privatlivet har offentlig værdi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her