Folk

Flere fortidige nobelprisvindere blev med rette glemte forfattere

Velkommen til FOLK, Informations daglige sladderspalte, hvor ingen er for høj, og ingen er lav nok til at flyve under radaren
Debat
6. oktober 2022
Alfred Nobel afbildet i 1890.

Alfred Nobel afbildet i 1890.

DSK

Man skal ikke tro, at en nobelpris i litteratur er vejen til evig og uvisnelig hæder på de største forfatteres firmament. Nobelkomiteen har historisk excelleret ved flere fejlskud og forglemmelser

Alfred Nobel: Hvilke forfattere satte dynamitmilliardæren højest? Belæst var stifteren af den pris, hvis 2022-vinder afsløres i dag. H.C. Andersen og Bjørnson var favoritter, men også Victor Hugo, Balzac og Turgenjev hørte til hans helte.

Sully Prudhomme: Nobel gik bort i 1896, og han erfarede således aldrig, at Bjørnson fik prisen i 1903. Først kom priskomiteen skidt fra start i 1901 med hædringen af denne franske poet, hvis tankemættede digtning i dag er så glemt som uelsket.

Jacinto Benavente: Og der kom flere sære fejlskud. For 100 siden fik denne spanske melodramatiker og senere Franco-tilhænger prisen, altså på et tidspunkt da Proust, Joyce, Woolf og Rilke var levende og skrivende. Heller ikke siden fik de prisen.

Morten Meldahl: I år vandt en dansk forsker, den første i 25 år, en Nobelpris. Kemiprofessoren fra Københavns Universitet hædres for sin ’klikkemi’, en meget dansk metode til at opbygge komplekse strukturer af molekyler, som var de Lego-klodser.

Serie

FOLK

Informations egen sladderspalte, hvor ingen er for høj eller lav nok til at flyve under radaren. Et uundværligt og personorienteret nyhedsoverblik.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian de Thurah

Nu vi er ved nobelpristagere i litteratur, som ikke blev udødeliggjort, kunne man have nævnt den danske forfatter Karl Gjellerup, som Henrik Pontoppidan delte prisen med i 1917. Få husker ham i dag, endnu færre læser ham.

Nu, hvor vi er ved Nobel-prismodtagere i det hele taget, er det så gået Informations redaktions næser og øjne forbi, at der i år for første gang i 25 år er en dansk modtager i kemi?