Læserbrev

Gruppen ’Frit Iran’ tager iranernes frihedskamp som gidsel i højrefløjsdemonstrationer

’Frit Iran’ inviterer indvandrerfjendske talere til deres demonstrationer for den iranske frihedskamp. For eksempel Dansk Folkeparti, hvis politik rammer dem, der flygter fra diktatoriske regimer som Iran. Det er et grimt hykleri, som bør boykottes
Netværket ’Frit Iran’ med debattøren Jaleh Tavakoli i spidsen proklamerer sig selv som en gruppe, der kæmper for frihed for det iranske folk, men agerer samtidig talerør og reklame for indvandrerfjendske partier og grupper, skriver cand.mag. i historie Emil Vatani i dette læserbrev.

Netværket ’Frit Iran’ med debattøren Jaleh Tavakoli i spidsen proklamerer sig selv som en gruppe, der kæmper for frihed for det iranske folk, men agerer samtidig talerør og reklame for indvandrerfjendske partier og grupper, skriver cand.mag. i historie Emil Vatani i dette læserbrev.

Jakob Dall

Debat
13. oktober 2022

Siden det iranske moralpolitis drab på kvinden Jina Mahsa Amini har tusindvis af iranere været på gaderne i forsøget på at vælte det iranske regime. Symbolet på denne bevægelse er blevet kvinderne, som smider deres tørklæde og brænder det i protest imod det islamiske styres undertrykkende love.

På trods af et drabstal på op imod 200 fortsætter den iranske befolkning med at gå på gaden og risikere deres liv for frihed, menneskerettigheder og bedre forhold for sig selv og deres medmennesker. Uanset etnicitet, religion, om de tror på Gud eller ej, og om de er mænd eller kvinder.

Der bliver samtidig rundt om i verden arrangeret støttedemonstrationer for alle, som vil vise deres sympati med den iranske befolknings kamp for frihed. I Danmark bliver denne frihedskamp dog misbrugt på det skammeligste af den iranske og den danske højrefløj i samarbejde med hinanden.

Herhjemme er gruppen Frit Iran med debattøren Jaleh Tavakoli i spidsen med til at kaste beskidt mudder på en af de mest progressive, kvindefrigørende og frihedselskende bevægelser i nyere tid. Frit Iran proklamerer sig selv som en gruppe, der kæmper for frihed for det iranske folk, men agerer samtidig talerør og reklame for indvandrerfjendske partier og grupper.

Ved søndagens demonstration i København talte blandt andet Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti, Trykkefrihedsselskabet samt andre meget højreorienterede personer, som tidligere har krænket mennesker med mellemøstlig eller muslimsk baggrund.

Boykot fremmedfjendske kræfter

Grupper som Dansk Folkepartis hårde politik over for personer med indvandrerbaggrund rammer netop dem, som faktisk flygter fra diktatoriske regimer som det i Iran. Skulle disse kræfter nu pludselig være bekymret for iranernes kamp for frihed? Det er intet andet end dobbeltmoral at lade disse grupper blive ’frihedens’ stemmer for de iranske kvinder.

Frit Iran påstår selv, at det er venstrefløjens egen skyld, at den ikke vil møde op til demonstrationerne, selv om den er inviteret. Men selvfølgelig vil folk, som til daglig kæmper for frihed, menneskerettigheder og retfærdighed for alle, ikke stå side om side med kræfter, som står for apati og foragt for mennesker, der ikke har samme hudfarve, sprog eller religion som dem selv. Det er i hvert fald ikke det, som iranerne i Iran kæmper for.

Det er på tide, at alle danskere og iranere, som reelt ønsker at støtte frihedskampen, siger stop over for dette forsøg på at tage den iranske befolknings lidelser som gidsel.

Vi bør boykotte demonstrationer, hvor talerne ’til støtte’ for den iranske befolkning består af fremmedfjendske kræfter. Frit Iran bidrager desværre til at gøre en smuk frihedskamp i Iran til et grimt hykleri i Danmark.

Emil Vatani er dansk-iraner og cand.mag. i historie

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak for det læserbrev - Den tanke havde jeg også , da jeg hørte at fx. Pia Kjærsgaard var blandt talerne.

PS: Blå-blok har lige fremført et fælles forslag om frihedsrettigheder til alle. Men her i var der også et forslag om at folk kunne sige til deres hjemmehjælper, du er gået forkert ,hvis denne bar et tørklæde. Ja det er sandelig frihed til alle og tolerance for alle.

Herdis Weins, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Den eneste grund til højrefløjen støtter op om Iranernes kamp, er håb om st de kæmpende ikke vil flygte hertil.

Alexander Bak, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Endnu et PS. Har lige hørt i P1, at Blå-blok også ønsker at lukke gymnasier med for mange af ikke dansk etnicitet . Det mener de vil styrke det frie valg , som de ikke finder vil gælde med forslaget om at ville opdele eleverne efter familiens indkomst - da disse familiers unge kan risikerer at få for langt til sit gymnasium - men det hensyn gælder så ikke de familier der bor i et område med mange ikke etnicitet danskere.

Herdis Weins, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm og erik pedersen anbefalede denne kommentar