Jordskredsvalget i 1973 blotlagde oprørske vælgere, som venstrefløjen burde have opsnappet

Helt tilbage fra 1973-valget har jeg ment, at venstrefløjens største fejl i disse 50 år var, at vi ikke opfangede det sunde i det glistrupske oprør og fik det drejet ind i progressive baner, skriver tidligere folketingsmedlem Preben Wilhjelm i kronikserien ’Historiske valg’
Venstrefløjens største fejl, mener Preben Vilhjelm, har været, at den ikke opfangede det sunde i det glistrupske oprør og fik det drejet ind i progressive baner.

Venstrefløjens største fejl, mener Preben Vilhjelm, har været, at den ikke opfangede det sunde i det glistrupske oprør og fik det drejet ind i progressive baner.

Camilla Bloch/Ritzau Scanpix

Debat
7. oktober 2022

Valget i 1973 var fuldstændig domineret af to temaer: Misforholdet mellem Folketinget og befolkningen i holdningen til EF (nu EU) og Mogens Glistrups bombe under skattelovgivningen, som fik almindelige skatteydere til at føle sig helt til grin.

I det siddende Folketing var EF-modstanden kun repræsenteret ved lille SF, mens den ved folkeafstemningen om EF-medlemskab i 1972 fik over 36 procent af stemmerne. Denne skævhed måtte selvsagt få nogle konsekvenser ved valget.

Og da Mogens Glistrup, indehaveren af landets største advokatfirma, for åben skærm afslørede at have en trækprocent på nul, var systemet rystet i sin grundvold. Den ansvarlige minister, Poul Møller (K) brød sammen og trak sig. Glistrup stillede op med sit uortodokse, halvanarkistiske Fremskridtspartiet, som ud over afskaffelse af indkomstskatten gik til valg på nedlæggelse af al offentlig virksomhed herunder militæret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Martin Christensen

"Og nok så vigtigt: aldrig et kritisk ord om det fundament, EF-samarbejdet byggede på."
Preben Wilhjelm burde måske stifte bekendtskab med den lille bog fra Melbyhus, 1972, KLART NEJ til Fællesmarkedet, hvor personer som Hans Scherfig, Carl Madsen, Hanne Reintoft og selvfølgelig også Ib Nørlund sammen med andre rejste en meget bred kritik af det foretagende danskerne blev narret til at stemme ja til.
Som skrevet af Scherfig:
Det, man kalder "Fællesmarkedet", drejer sig kun i ringe grad om marked og slet ikke om fællesskab, men om det vestlige Europas isolation med koncentration af kapitalismens overstatslige monopoler og front mod udviklingen i den del af verden, hvor socialismen har ændret ejendomsforholdene.
I den sidste ende vil monopolernes Neuropa betyde krig.

Jørgen Larsen

Nu er jeg gammel nok til at huske den tid og venstrefløjens standpunkt var og er på alle måder bagstræberisk. Fortæl mig hvem dine venner er, og jeg fortæller dig, hvem du er. Hvem deler den såkaldte EU kritiske venstrefløj i VIRKELIGHEDEN alliance med i og tror man det tilfældigt?

@Martin Christensen - ak, ja. De sande troende har aldrig mistet illusionen om den såkaldte virkeliggjorte socialisme. Der bestemt ingen grund til at lade virkeligheden trænge sig på. Det kan være en ubehagelig oplevelse.

Danny Hedegaard

@Jørgen Larsen
Det var ellers en omgang stråmænd du kommer med der. Der er verden beviser eller bias for noget af det.