Læserbrev

Moderaterne: Ledige med lette eller moderate psykiske lidelser skal have kultur på recept

Sygemeldte med let til moderat depression, stress og angst bør kunne få ordineret kulturoplevelser af lægen. Kunst og kultur er vitaminer til hjernen og hjertet, og det vil øge sandsynligheden for, at de vender tilbage til arbejdet, foreslår Moderaterne
Moderaterne vil gøre det muligt at få kultur på recept i hele Danmark.

Moderaterne vil gøre det muligt at få kultur på recept i hele Danmark.

Flemming Bo Jensen

Debat
5. oktober 2022

Kunst og kultur påvirker positivt den mentale sundhed. Alle har selv mærket, hvor godt vi får det af at komme ud blandt andre, opleve noget og blive stimuleret i biografen, spillestederne eller teatret. Vi får vitaminer til hovedet og hjertet.

Coronanedlukningen viste med al tydelighed, hvordan vi som mennesker visner, når vi ikke kommer ud i de sociale fællesskabsbærende rum, som kunst og kultur i den grad er. Derfor bør man kunne få kultur på recept.

Både i Sverige og Danmark har projekter med kultur på recept for langtidssygemeldte borgere med let til moderat depression, angst og stress givet deltagerne en forbedring af deres arbejdsdygtighed og helbredsrelaterede livskvalitet op til et år efter deltagelsen.Behandlingen’ bestod af kulturoplevelser to til tre gange om ugen i ti uger.

Omkring halvdelen af deltagerne i det danske projekt fra 2016-2019 vurderede, at deltagelsen i projektet ’Kultur på Recept’ i de fire kommuner Aalborg, Nyborg, Silkeborg og Vordingborg i høj eller nogen grad gjorde dem bedre i stand til at varetage et arbejde.

Men på trods af de gode resultater halter brugen af kunst som ’vitaminer’ i sundhedssektoren.

Moderaterne vil derfor indføre kultur på recept i hele Danmark. Vi vil styrke kulturen med fem milliarder ekstra kroner over de kommende fem år, der blandt andet skal sikre, at langtidssygemeldte kan få livslysten tilbage af kulturtilbuddene.

Desuden vil Moderaterne give et kulturpas på 2.000 kroner til alle unge, når de fylder 15 år, til fem kulturoplevelser eller medlemskab i en idrætsklub

Det er vigtigt i en tid, hvor vi ser stigende mistrivsel blandt børn og unge. En undersøgelse lavet af Sundhedsstyrelsen i 2021 viser, at alt for mange unge mellem 16-24 år ikke oplever, de har et godt mentalt helbred.

I Moderaterne mener vi, at det er på tide, man sidestiller mentalt og fysisk velvære. Det er på tide, at psykisk sygdom prioriteres lige så højt og sidestilles med fysisk sygdom.

Det gør vi blandt andet ved at give næring og energi til hjerne og hjerte gennem kultur og kunst.

Monika Rubin er læge og folketingskandidat for Moderaterne i Storkøbenhavn. Jon Stephensen er tidligere teaterchef og folketingskandidat for Moderaterne i København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis I borgerlige, såkaldt midtervælgere, er i tvivl, så stem dog i det mindste på Det radikale Venstre, eller Alternativet.

Steffen Gliese

Kunst og kultur er godt for alle altid, så det vil være fint, hvis vi igen får en betydelig kunststøtte, gratis adgang til de statslige museer etc., så alle har mulighed for at få adgang til den form for udvikling, der er en uhåndgribelig fællesarv.

Jakob Silberbrandt, Kim Houmøller, Susanne Kaspersen, Alan Frederiksen og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Fedt nok.

Efter en tur i jobcentemøllen med sanktionsparate sagsbehandlere, har man lige overskud til at tage på Louisiana eller Arken og kigge kunst med sine børn, man ikke har råd til at give mad.

Hvad med at give folk med de laveste indtægter noget mere at leve af???

Ruth Sørensen, Christel Gruner-Olesen, Susanne Kaspersen, Poul Erik Pedersen, Thomas Tanghus, Niki Dan Berthelsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Formålet er ikke, at menneskene skal have det gode liv.
Begrundelsen er, at med et skud kulturelle oplevelser vil de være bedre til at passe et arbejde??

Jøsses.

Ruth Sørensen, Kim Houmøller, Christel Gruner-Olesen, Susanne Kaspersen, Poul Erik Pedersen, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

"Qu'ils mangent de la brioche" ("Så lad dem spise brioche").
- Citat: Marie Antoinette

Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Jeg vil hellere være med i projektet,'Over Atlanten', ligesom Lars Løkke - og bagefter starte mit eget parti.

Lønarbejde er uinteressant. Og kedeligt.

Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Lars drømmer atter om at blive statsminister-Lars fremfor udenfor-Lars.

Det er superproblematisk at partilederen for Moderaterne bedriver fuldstændig mørkelagt lobbyisme.

Det kunne være at nogen vil svare på, hvad Lars Løkke Rasmussen foretager sig for advokatfirmaet Gorissen Federspiel, hvem han har af klienter og hvilken aflønning han modtager?

LLR er ansat som Senior Special Advisor, men det er den eneste information, der fremgår af hjemmesiden.

https://gorrissenfederspiel.com/employees/lars-loekke-rasmussen/

Peter Blondin, Jakob Silberbrandt, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Erik Pedersen

Det er forunderligt at Moderaterne (navnet - er det danske sprog ikke længere tilstrækkeligt, når man skal brande sig politisk?) mener, at man skal spænde kulturpolitikken foran sundhedspolitikkens vogn. Det er en tanke der er set før.
Hvad man kunne ønske sig, var en overvejelse over om det er rimeligt, i det hele taget, at underlægge kulturlivet en bestemt samfundsmæssig funktion. Er der ikke andet - og mere - på spil, i det enkelte menneskes møde med kunst og kultur? Det mener jeg der er, idet kulturen i hele dens brogede mangfoldighed siger noget om den menneskelige eksistens og livets grundvilkår.
Lige præcis denne diskussion er af langt større betydning, end blot et spørgsmål om den enkelte borgers fysiske og psykiske helbred. Derfor er de to herrers indlæg også en form for reduktion af kunstens og kulturens placering, i det demokratiske samfund.
Hvad man derimod burde tildele langt større politisk bevågenhed, er de generelle forhold for kulturlivet og dets muligheder for udvikling og fornyelse - i det moderne samfund. Et samfund aktuelt præget af store og sammenfaldende kriser. Set i det perspektiv er det forunderligt at netop Lars Løkke Rasmussen (pludseligt?) er blevet fortaler for betydningen af kunst og kultur, al den stund at han har vært leder af en regering der villigt lod sig diktere en nationalkonservativ kulturpolitik af Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt og Pia Kjersgaard! Det ville have klædt både Rasmussen og Stephensen at have konfronteret dette kultursyn direkte, det ville være udtryk for rettidig omhu og mandsmod. Men - det evner de to, øjensynligt, ikke!

mvh. poul.

camilla leth, Peter Blondin, Jakob Silberbrandt, Susanne Kaspersen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar