Kommentar

Nedsæt momsen på økologiske produkter, og lad markedet trække den grønne omstilling

Tager politikerne ikke initiativ til at rette op på den markedsfejl, vi står med, hvor de mest bæredygtige produkter også er de dyreste, er der fare for, at økologi forbliver en niche – til skade for den grønne omstilling
Momsen på økologi bør sættes ned, så staten tjener det samme på økologi og ikkeøkologi, og sådan at forbrugerne ikke står og skal vælge mellem økologi og et billigere men mindre bæredygtigt alternativ, skriver landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, Sybille Kyed.

Momsen på økologi bør sættes ned, så staten tjener det samme på økologi og ikkeøkologi, og sådan at forbrugerne ikke står og skal vælge mellem økologi og et billigere men mindre bæredygtigt alternativ, skriver landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, Sybille Kyed.

Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Debat
11. oktober 2022

Økologi er en hjørnesten i den grønne omstilling af dansk landbrug. Med en dyrkningsform og en værdikæde fra jord til bord er økologien det bedste bud på et bæredygtigt landbrug, som bidrager på flere vigtige parametre på samme tid. Det er klima, agerlandsnatur, et bedre vandmiljø, dyrevelfærd og rent drikkevand. Derfor er økologi selvfølgelig også med i både landbrugets klimaaftale og sprøjtemiddelstrategien, som er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget.

Skiftende regeringer har sagt, at omstillingen til økologi skal være markedsdrevet. Det er en god tilgang, men der er én afgørende barriere for den markedsdrevne omstilling: Det er manglende sammenfald mellem pris og produktets belastning af vores planet.

Økologiske fødevarer er dyrere at producere og dyrere at købe for forbrugerne end ikkeøkologiske fødevarer, fordi økologiske varer er produceret naturligt og uden kemiske ’snydeløsninger’. Den merpris giver staten en større indtægt fra moms på salg af økologi end på konventionelle produkter. Det siger sig selv, det er galt, hvis økologien skal vokse.

Økologisk Landsforening foreslår derfor, at momsen på økologi sættes ned, så staten tjener det samme på økologi og ikkeøkologi, og sådan at forbrugerne ikke står og skal vælge mellem økologi og et billigere men mindre bæredygtigt alternativ.

Økologi giver liv og rene fødevarer

Siden 1995, hvor Danmark fik sin første statslige aktionsplan for økologi, er der udgivet yderligere fire aktions- og strategipapirer på økologi. De har alle haft til formål at udbrede økologien til gavn for en bæredygtig anvendelse af vores areal, og hver og en har været værdifuld.

Ingen af strategipapirerne har dog taget fat om den helt afgørende barriere, som er prisforskellen. Det kan politikerne ikke blive ved med at udsætte, hvis de skal være tro mod deres egne politiske målsætninger for økologi og dermed vil skabe en bæredygtig fremtid for det danske landbrug:

  • Økologi betyder mindre kvælstofudvaskning. Vi står med et truet havmiljø, der er ved at bukke under på grund af stor næringsstofudvaskning med landbruget som hovedkilde.
  • Stadig flere dyrearter bliver rødlistede, fordi de mangler føde og plads. Økologi indeholder 30 procent flere vilde plante- og dyrearter på og omkring de dyrkede marker, og populationerne er 50 procent større. Økologi sikrer altså mere plads til hverdagsnatur og livsgrundlag til bestøvere og nyttedyr, der skal øge udbytterne i marken på en bæredygtig måde.
  • WHO forudser voksende problemer med antibiotikaresistens. I dag dør cirka 700.000 mennesker om året på grund af infektioner, der ikke kan behandles. WHO forudser, at det tal stiger til ti millioner i 2050. Økologi betyder op til 20 gange lavere forbrug af antibiotika i griseproduktionen.
  • Globalt har landbrugsproduktion nedbragt indholdet af kulstof i jorden. Det betyder mindre frugtbare jorder, der er følsomme over for tørke og tung nedbør. Økologi giver mere organisk indhold i jorden, hvilket er vigtigt for at opretholde en rig mikroflora. Mikrofloraen er med til at lagre kulstof i jorden og stille næringsstoffer til rådighed for planterne, uden at vi skal bruge eksternt energiinput.
  • Der er målt pesticidforekomster i drikkevandsboringer i 94 af 98 kommuner. I 72 kommuner er der i opgørelser fra perioden fra 2016 til 2020 fundet et højere pesticidindhold i vandet end tilladt. Økologisk drift er den sikreste måde at undgå risiko for forurening med pesticider i grundvandet fra fødevareproduktion. Det er ligeledes det bedste værn mod sprøjtemiddelrester i vores mad.

Følger EU-anbefaling

Når Økologisk Landsforening foreslår lavere moms på økologi, lægger vi os i slipstrømmen af EU-Kommissionen, der har anbefalet en reduceret økologimoms for at nå målet om, at 25 procent af EU’s landbrugsareal drives økologisk i 2030.

Tager politikerne ikke initiativ til at rette op på den markedsfejl, vi står med, hvor de mest bæredygtige produkter er de dyreste, og hvor staten tjener mest på at sælge de mest bæredygtige produkter, så forbliver økologi nok desværre en lille niche, og vi vil stå tilbage med et mindre bæredygtigt landbrug.

Der skal derfor lyde en meget stærk opfordring til alle partierne på Christiansborg. Tiden er inde til at tage fat om nældens rod og forløse den værdi, som vi finder i økologien, og som er årsagen til, at økologi er skrevet ind i de grønne aftaler, der skal sikre et mere bæredygtigt landbrug. Sæt momsen ned på økologi, så markedet kan trække den grønne omstilling på marken såvel som i indkøbskurven. Lad os skabe forandringen nu.

Sybille Kyed er landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Brøgger

Fremragende.

Thomas Tanghus, Mette Johansson, Annette Chronstedt, Thomas Frisendal, Eric Mård og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Enig.

For et par år siden gik jeg over til økologisk kylling, dengang var det ca. dobbelt op på prisen. I dag skal jeg ofte gange med tre og er derfor knap ståsat, i min kamp for dyrenes, min egen og klodens sundhed, for der er jo også inflation at tage hensyn til. Idealisme rækker desværre kun så langt. Til gengæld er jeg blevet bedre til at få kød, i det hele taget, til at række længere. Det er med økologi lidt ligesom det er med flybiletter, bare omvendt selvfølgelig.

afgift er gift i økologiske produkter og grøn omstilling – MEN af en eller anden løjerlig grund kan man i Danmark ikke udfase eller differentiere afgifter og moms – man kan i Tyskland ! – hvad med at låne deres program ? – mangler viljen ? – har Staten brug for provenuet ? – uanset hvordan man vender og fordrejer det er økologi/sund menneskemad/bæredygtigt landbrug/dyrevelfærd/naturfremme – klassekamp !

Jeppe Lyngsø Bundgaard

Eftersom momsen er aftalt i EU, er der vel ikke så meget Christiansborg, kan gøre ved dette ud over at sætte den ned til 15 procent, der minimumskrav til momsen. Men lidt har naturligvis også ret.

"EU har faste regler om moms, men disse regler kan anvendes forskelligt i de enkelte EU-lande. I de fleste tilfælde skal du betale moms af alle varer og tjenesteydelser i alle led i forsyningskæden, herunder salg til den endelige forbruger. Dette omfatter fra begyndelsen til slutningen af en produktionsproces, f.eks. køb af komponenter, transport, samling, bestemmelser, emballering, forsikring og forsendelse til den endelige forbruger"

"Hvert EU-land har en fast sats, der gælder for de fleste varer og tjenesteydelser. Den må ikke være under 15 %".

Alan Frederiksen

Den 27. august skrev jeg dette indlæg på en anden tråd:

Der burde indføres differentieret moms, som man kender det fra Sverige og andre EU-lande, hvor momsen på fødevarer er lav. Danmark er det eneste af 27 EU-lande, der ikke har lav moms på fødevarer.

Fra en artikel fra POV.international med overskriften: "Hvorfor er danske politikere komplet tonedøve overfor at nedsætte momsen på fødevarer?"
"Inflationen tordner i vejret og din indkøbskurv stiger i pris. Blandt samtlige 27 EU-lande er Danmark det eneste land, der ikke har lav moms på ’dit daglige brød’. Afgifter vender den tunge ende nedad. En sænkning af momsen på dagligvarerne i din indkøbskurv vil gøre det nemmere for de laveste indkomster at spise sig mætte hver dag, når inflationen blæser økonomien omkuld. Læs Ann Lehmann Erichsens tanker om fødevaremoms og opsang til politikerne."
"I Sverige har de samme moms som os på 25 pct., altså bare ikke på den mad og den mælk de køber i supermarkedet eller hos købmanden. Der ligger momsen kun på 12 pct."
"I Tyskland ligger normalmomsen på 19 pct. og fødevaremomsen på 7 pct. Sådan kunne jeg blive ved med at remse momssatser fra hele EU (og Norge) op. Men tro mig, fødevarer er ikke brandbeskattede andre steder end i Danmark."
"Ser vi i stedet på regnestykket i kroner, kan den lave moms på fødevarer være den hånd under privatøkonomien, der bærer mange igennem det kommende år eller flere, hvor inflationen hærger privatøkonomien som en steppebrand."
https://pov.international/nedsaet-momsen-pa-fodevarer/