Kommentar

Nobelprisen i økonomi gik til forskning med en forældet opfattelse af bankernes rolle

Nobels mindepris i økonomi er i år blevet uddelt på særdeles tvivlsomt grundlag. Prisen går til tre amerikanske økonomer, der har forsket i banker og finanskriser, men som støtter sig til en forældet opfattelse af, hvad banker foretager sig
Den tidligere direktør for den amerikanske centralbank Ben Bernanke var sammen med Douglas Diamond og Philip Dybvig modtager af Nobels mindepris i økonomi. De har alle forsket i banker og finanskriser, men deres forskning har kastet det svagest tænkelige lys over bankernes rolle i finansiering og finanskriser, skriver Jonas Jensen-Dharmaratne og Ib Ravn, der er henholdsvis forperson i Gode Penge og lektor i økonomi, i denne kommentar.

Den tidligere direktør for den amerikanske centralbank Ben Bernanke var sammen med Douglas Diamond og Philip Dybvig modtager af Nobels mindepris i økonomi. De har alle forsket i banker og finanskriser, men deres forskning har kastet det svagest tænkelige lys over bankernes rolle i finansiering og finanskriser, skriver Jonas Jensen-Dharmaratne og Ib Ravn, der er henholdsvis forperson i Gode Penge og lektor i økonomi, i denne kommentar.

Chip Somodevilla

Debat
24. oktober 2022

Nobels mindepris i økonomi er i år blevet uddelt på særdeles tvivlsomt grundlag. Prisen går til tre amerikanske økonomer, der har forsket i banker og finanskriser, men som støtter sig til en forældet opfattelse af, hvad banker foretager sig.

Priskomiteen skriver i deres begrundelse: »For at samfundsøkonomien skal fungere, skal opsparing kanaliseres til investeringer.« Bankerne er »formidlere« mellem opsparere og låntagere, hedder det. Hermed bekræftes vores børnelærdom, nemlig at bankerne formidler allerede eksisterende penge.

Men det er ikke sådan, bankerne fungerer i dag. Banker formidler ikke eksisterende penge, men skaber nye penge gennem hvert udlån.

Grundlæggende erkendelse

Bank of England fastslog i 2014 i artiklen »Money Creation in the Modern Economy«: »Banker fungerer ikke som simple formidlere, der udlåner de indskud, som kunder har placeret hos dem … Bankudlån skaber indskud«. Denne erkendelse er komplet fraværende i pristagernes forskning.

»Ben Bernanke, Douglas Diamond og Philip Dybvig får prisen for det lys, de har kastet over bankers funktion og den rolle, de spiller i bankkriser. Det har forbedret vores forståelse af bankernes betydning for økonomien, særligt i finanskriser,« siger priskomiteen.

Det kan virkelig diskuteres. Deres forskning har skubbet bankerne lidt længere frem på scenen, når vi skal forstå finanskriser, men ved at gribe så galt fat om bankernes centrale rolle som producenter af penge i en moderne økonomi har de svunget mørkelygten grundigt hen over pengenes centrale rolle i finanskriser og recessioner.

Forestillingen om, at der skal opsparing til, før en bank kan låne penge ud, passede fint for 300 år siden, dengang kunder placerede deres sølvmønter hos en købmand – en tidlig form for bank. Først da havde købmanden noget at låne ud. Men siden udviklede købmænd bogføring og førte konti for kunderne. Nu bevilgede købmanden udlån ved blot at skrive cifre ind på låntagers konto – for købmandens egen regning og risiko.

Disse købmænd tjente styrtende med penge på at udvide samfundets pengemængde og selv score fortjenesten: renterne. Købmænd blev til banker, og banker udlåner ikke længere kontanter, kun bankpenge, kontopenge. Den dag i dag skabes kontopenge af banker gennem udlånet, og i Danmark udgør kontopenge i dag 96 procent af pengemængden. Resten er kontanter.

Diamond og Dybvig får prisen for at vise, hvordan banker udlåner penge ved at foretage »løbetidstransformation«. Det vil sige, at banken skriver cifre ind på låntagers konto, som hun kan bruge til et boligkøb om fem minutter, alt imens hun skylder banken penge de næste 30 år. Sådan undgår man at sige, at banken skaber penge for kunden, uden at banken finder dem på en anden kundes konto først.

Banken skal bestemt have reserver, altså penge på sin foliokonto i Nationalbanken, for at låntager kan overføre det lånte beløb til sælger af boligen. Men disse reserver udlånes ikke – de indgår i bankernes indbyrdes clearing, hvor de overføres mellem bankerne hver nat. Alt imens stiger pengemængden i landet med hvert udlån (og falder med hvert afdrag).

Globale konsekvenser

Det er ikke bare semantik og ordkløveri, om banken udlåner eksisterende penge eller skaber nye penge i udlånsøjeblikket. Det har dramatiske konsekvenser. For eksempel fortæller vestlige økonomer de fattige lande, at siden de ikke har megen opsparing, kan de kun investere i deres lokale erhvervsliv ved at låne penge i Vesten.

Det globale syd satte sig derfor i voldsom gæld i 1980’erne og har levet under et urimeligt åg lige siden. Landene kunne have ladet deres egne banker eller centralbanker skabe pengene, for det er bankers hovedfunktion: pengeskabelse.

I bogen Africa’s Last Colonial Currency skriver Fanny Pigeaud og Ndongo Samba Sylla, »Det er ironisk, at disse stater, hvis interne finansieringsevne er begrænset, ofte tvinges til at låne i en udenlandsk valuta fra internationale private banker, som skaber penge ’ud af intet’!«

Årets prismodtagere har tændt en femwattspære i pengejunglens bælgravende mørke og kastet det svagest tænkelige lys over bankernes rolle i finansiering og finanskriser.

Uvidenhed om penge og banker tjener til at skjule bankernes pengemagt, deres privilegium til at skabe penge. Det er et kæmpe demokratisk problem i de rige lande, mens det i de fattige lande er selve forskellen mellem gældsslaveri og økonomisk selvstændighed.

Ib Ravn er lektor i organisatoriske videnprocesser ved Aarhus Universitet og Jonas Jensen-Dharmaratne er forperson i Gode Penge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Der er måske en anden grund til at almindelige borgere som mig har svært ved at forstå hvad det nye er, som bankerne laver og som skulle gøre en stor forskel fra tidligere. Jeg har en 'medfødt' mistænksomhed overfor banker grundet i en politisk opfattelse af hvordan et samfund kan producere og reproducere det, et retfærdigt samfund skal.
Fx skriver Dhamarratne og Ravn at bankerne jo har reserver. Mig bekendt kan en bank ikke foretage 'pengeskabelse', hvis der ikke er risikodækning i bankens reserver. Og selvom reserverne iflg. Ravn mfl. 'kun' sikrer bankerne indbyrdes i deres pengetransaktioner er det vel ret ligegyldigt om det coins and notes de har liggende i bankhvælvingerne og ikke kun digital valuta. På et eller andet tidspunkt tranformeres disse digitale tal til materielle værdier - fx mursten - når en køber af et hus får skrevet sin slutseddel under og med banken som - ja som formidler af købet.
At banker ligesom andre kapitalistiske virksomheder tager den profit de kan få, og som politikerne giver dem et spillerum til at foretage, er ikke noget nyt. Det var derfor jeg oprindeligt fik mistro ikke alene til banker, men også til olieselskaber, medicinalvirksomheder, kemisk industri, international valutahandel osv osv. Alle vil have størst mulig profit.
I må forklare jer bedre Ravn mfl. Problemet er vel ikke en forældet pengeteoretisk- og politisk opfattelse hos Nobelprismodtagerne, men at banker bare er en virksomhed, der handler med - penge?

Peter Beck-Lauritzen

Jeg kunne have ønsket mig forskning i bankernes negative renteberegning og hvidvask af kriminelle penge, ligeså deres "gearing" af egenkapitalen/garanti-reserven!

Steen K Petersen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Henrik Plaschke

Jensen-Dharmaratne & Ravn har ret i, at Diamond og Dybvigs arbejder repræsenterer en forældet og i moderne sammenhæng derfor misvisende opfattelse af pengeskabelsen i et moderne økonomisk system.

En for nylig offentliggjort artikel af den tyske professor Peter Bofinger præsenterer kort de vigtigste argumenter for, hvorfor nobelpristagernes pris er så diskutabel. Bofingers forholdsvis korte artikel kan læses i:

https://socialeurope.eu/a-noble-award-for-a-popular-misconception

Jensen-Dharmaratne & Ravn henviser i øvrigt til en glimrende artikel, der blev publiceret af den engelske nationalbank (Bank of England) for nogle år siden. Denne artikel kan læses på:

https://www.bankofengland.co.uk/quarterly-bulletin/2014/q1/money-creatio...

En kortere og mere populær præsentation kan findes i en YouTube video, der også stammer fra Bank of England:

https://www.youtube.com/watch?v=CvRAqR2pAgw