Læserbrev

Den nye elevfordelingsmodel afliver reelt HF, selv om vi leverer netop det politikerne ønsker

HF gør i forvejen alt det, som man med den nye elevfordelingsaftale ønsker at fremme: blander elever fra forskellige baggrunde og løfter de elever, der ellers ville falde igennem. Derfor forstår jeg ikke, at man med aftalen skærer i HF’s kapacitet.
Debat
11. oktober 2022

Den siddende regering og dens støttepartier har besluttet sig for en elevfordelingsmodel på gymnasieområdet, som medfører, at hovedstadens HF-skoler fra det kommende skoleår må reducere deres kapacitet så meget, at det ikke længere vil være muligt at drive velfungerende skoler.

Elevfordelingsmodellen dikterer, at gymnasieelever skal fordeles ud fra ansøgertallet ved ansøgningstidspunktet den 15. marts. Men sagen er bare, at en stor del af HF-ansøgerne først bestemmer sig for at søge en ungdomsuddannelse efter dette tidspunkt. Det gør de af meget forskellige og oftest helt legitime årsager. Den nye elevfordeling laver altså en skæringsdato, som vil betyde, at eleverne ikke har mulighed for at søge senere, og det vil nødvendigvis gå hårdt ud over elevtallet på HF og gøre det svært at drive skole.

Ambitionen med elevfordelingsmodellen er egentlig agtværdig: nemlig at sikre en udligning mellem de ressourcestærke og de ressourcesvage elever for derved at opnå en større integration og diversitet i hovedstadens uddannelseslandskab – men den ambition indfries allerede på de toårige HF-uddannelser.

For netop her er et uddannelsestilbud, der i sit stærke relationsarbejde tilgodeser socioøkonomisk diversitet. HF favner både elever fra skolefremmede hjem, tosprogede, de, der vil læse til sygeplejerske, politimand eller folkeskolelærer, samt de, der er ekstra målrettede i deres uddannelsesvalg, idet de vælger en toårig universitetsfagpakke.

Vi favner dem, som ikke klarede en STX, og hos os får de for første gang succes med deres skolegang, fordi vores mentorordning virker. Vi behandler alle ens ved at behandle alle forskelligt, idet vi oprigtigt ser og støtter dem med diagnoser og særlige behov, og vi har i mange år udmærket os ved vores løfteevne og i elevtrivselsmålinger.

Vores elever bliver så at sige ’parate til det hele’, korte-, mellemlange og lange videregående uddannelser. Vi griber med den skole, vi laver, en stor elevgruppe, som ellers ville falde igennem i uddannelsessystemet, og vi gør det godt. Alligevel har man fra politisk side valgt at nedsætte vores kapacitet.

Det, som politikerne efterspørger, er netop det, vi leverer, og så lukkes vi bare ned – hvorfor dog?

Line Marie Madsen er lektor i dansk, design og tysk ved Gentofte HF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

@Line Maria Madsen Det lyder alvorligt. Vil du ikke uddybe noget mere?