Klumme

Storbypartiet Enhedslisten er det eneste parti med en reel redningsplan for landbruget

Håbet om et ordentligt liv med økologisk og økonomisk bæredygtighed kan blive virkelighed i landdistrikterne. Bare ikke hvis Støjberg kommer til. Enhedslisten er det parti, der reelt vil vende udviklingen i landbruget og lokalsamfundene
De eneste, der har noget, der ligner en redningsplan for landbruget, er paradoksalt nok det parti, der får færrest stemmer netop på landet – nemlig Enhedslisten, skriver forfatter og radiovært Eskil Halberg i denne kommentar.

De eneste, der har noget, der ligner en redningsplan for landbruget, er paradoksalt nok det parti, der får færrest stemmer netop på landet – nemlig Enhedslisten, skriver forfatter og radiovært Eskil Halberg i denne kommentar.

Lars Laursen

Debat
14. oktober 2022

Fremtiden for dansk landbrug er blevet et tema i valgkampen, og det er selvsagt afgørende for både økonomien, klimaet og problemerne i udkanten. Landbruget har besvær med at tjene penge, landbruget bliver om lidt den største udleder af klimagasser, og landdistrikterne udhules både socialt og økonomisk.

Ifølge Danmarks Statistik faldt antallet af heltidslandbrug fra cirka 12.300 i 2010 til blot 7.500 i 2020. Landbruget er i gang med at afvikle sig selv, og med den udvikling falder landdistrikterne længere ned i forarmelse, hvis ikke de får hjælp udefra til at bryde med business as usual.

For bare 60 år siden havde landbrugerne mange forskellige afgrøder og flere forskellige dyr, der i et avanceret semilukket system kunne brødføde lokalsamfund og de nærliggende byer med mad og arbejdspladser. Tidligere var landbrugene vigtige for lokalsamfundene.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak for dette indlæg skriveren oprindelig bonde til det 20.år.og ja jeg er nu 77 og
det er skrevet ret præcist.
Men skaldet her lykkes må langt flere unge vælge jordens vej og det er slet ikke så tosset.

Lillian Larsen, erik jensen, Niki Dan Berthelsen, Annette Finnsdottir, Niels-Simon Larsen, Marianne Rosenkvist , erik pedersen, Dorte Sørensen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Eskil Halberg er vel mest kendt for ikke rigtig at have lyst til at bidrage med noget sådan egentlig praktisk, til gavn for andre end ham selv..

Så nu er han så blevet 'forfatter' og 'radiovært', og fra den position kan han så udspyde alle sine meninger og bitre erfaringer ud over alle os 'lønslaver', der er dumme nok til hver dag at møde op til det 'meningsløse' arbejde..

Jeg kan næsten ikke komme i tanke om et mere kvalificeret menneske til at mene noget, om noget som helst..

Kim Houmøller

Når gigantiske landbrugsarealer af Sjællands bedste muld bliver plasteret til med solceller er landbrug overtaget af rene banditter. Omkring Haslev er det åbenbart virkeligheden.

Niki Dan Berthelsen

Hvis alle landbrug blev opkøbt af kapitalfonde og der effektiviseres/automatiseres så meget at landbruget beskæftiger titusinder og ikke hundredetusinde.

Så vil den klassiske venstremand forsvinde.

Så ved at landbruget afvikler sig selv, afvikler det så ikke også højrefløjens tilknytning til selvsamme?

Og derefter, så bliver interessen for landbruget på godt og ondt ikke stor hos 'provinsvælgerne'? Mens alle er interesseret i hvad de putter i munden og hvad de bader i?

Har man overvejet om en storkapital kunne være svaret på at der blev taget hånd om miljøkrav? De selviske vælgeres fokus er somregel på egen overlevelse og velstand.

Når de ikke tjener penge på landbrug, så er deres interesse måske mest for kvaliteten og bivirkninger af selvsamme?

Utroligt at en der ved så lidt om landbrug udtrykker så meget vrøvl om os i landbruget. Hverken Mai eller Inger kan passe landbrug - det er derfor vi andre er uddannet til at lave sunde fødevarer ud fra de regler og krav samfundet stiller til os. Se en Morten Koch film, hvis du vil drømme dig tilbage til de "gode gamle dage" hvor folk knoklede fysisk fra morgen til aften og dyrene levede i usle stalde og var bundet hele dagen om vinteren!

Lise Lotte Rahbek

Har Enhedslisten talt med landbrugerne og landbefolkningen om det?
Det har vist sig de fleste gange, at reformer er nemmere at gennemføre, når de mennesker, der har deres gang i det eksisterende miljø er med på planerne.

Her i sognet er der nu udelukkende økologiske kvægbrug - de to svinefarme er sprøjtetro. Så det er altså ikke fordi landegnene sidder og piller sig i skægget.
('sogne' er en almindelig brugt geografisk afgrænsning i landegne, har jeg fået fortalt, fordi det omfatter både den landsbyboende del og dem, som bor på landejendommene)

Niki Dan Berthelsen, erik pedersen og Knud Jeppesen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Fejlen er, at landbruget er på vej til at bestå som fuldautomatisk industri. Det gamle bondeparti, Venstre, har om noget været med til at ødelægge familiebruget og kulturen. Der er ikke plads til mennesker og kultur. Den rå kapitalisme får lov at hærge.
Overalt kører reklamer for det ødelæggende landbrug. Pengene får det fra skatteyderne. Vi giver det vores penge for at ødelægge os.

Erik Nielsen, erik jensen, Inger Pedersen og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Thomas Vestergaard

Alternativet har en mere ambitiøs målsætning for landbruget en Enhedslisten har.
Et regenerativ landbrug hvor man opbygger jorden samtidig med man dyrker den.
Ejerformen skal ændres så unge mennesker kan igen opkøber landbrug. Kapitalfonde udenlandske skal der laves lovgivning imod.
Animalsk produktion skal ne på minimum hvor man derimod satser på plantebaserede produkter.
Jeg er uddannet landmand arbejdet med det over 40 år hvor de 10 har været som selvstændig.
Ja det er en kæmpe omvæltning der skal ske og vi skal forandre landbruget grundlæggende landbrugsskoler forskning og agronomer og dyrlæger skal have et ordentligt ændring så man udvikler landbruget.
Kreditforeninger banker og andelsbevægelsen som ejer store dele af forædling og grovvarer skal også på den grønne skolebænk
Danmark vi kan godt gøre det. Vi har gjort det før i 1880 erne lavede man over 100 nye mejerier og slagterier grovvarer. Man revolutionerende landbruget og det skal vi gøre igen...

Carsten Troelsgaard, Niels-Simon Larsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar