Læserbrev

Wolt og andre platformsvirksomheder snylter på bude og restauranter. Det skal EU stoppe

Platformsvirksomheder som Wolt dræber restaurationsbranchen og udhuler vores arbejdsmarkedsmodel. Det er på tide at gøre op med snylteriet. Budene gør det ved at strejke, og restauranterne boykotter platformen. Nu mangler vi bare EU-lovgivningen
EU er på vej med et nyt platformsdirektiv, som forventes vedtaget til november.

EU er på vej med et nyt platformsdirektiv, som forventes vedtaget til november.

Francis Joseph Dean

Debat
20. oktober 2022

Budene strejker, og restauranterne siger fra. Det er tid til at gøre op med platformsvirksomhedernes snylterier.

Det startede med, at en håndfuld aalborgensiske restauranter boykottede platformsvirksomheden Wolt. Restauranterne er ved at blive kørt i sænk, fordi Wolt tager en provision på op mod 30 procent af madens pris for at levere den ud til kunderne. Boykotten har siden spredt sig til hele landet. Samtidig siger Wolts bude fra endnu en gang. Sidste onsdag demonstrerede de foran Wolts hovedkvarter i København, mens virksomheden forsøgte at spise dem af med en lunken kasse sodavand.

Begivenhederne de seneste par uger viser med al tydelighed, at platformsvirksomheder som Wolt er villige til at snylte på alt og alle for egen vindings skyld. Men nu er målet fuldt for både restauratører og bude. At platformsvirksomhederne har moral til at underbetale deres bude og dræne restauranterne, kan vi ikke gøre noget ved. Men vi kan begrænse deres mulighed for at gøre det.

Derfor skal vi undersøge, om platformsvirksomhederne undviger lovgivningen allerede nu. Skattestyrelsen har slået fast, at Wolt-budene skal betragtes som ansatte, og derfor er Wolt på kant med loven, når den bruger sine bude som falske selvstændige – og dermed slipper for at betale forsikringer, pension og andre rettigheder. Samtidig er Forbruger- og Konkurrencestyrelsen ved at undersøge, om Wolt bryder med EU’s konkurrenceregler, når firmaet tager de kæmpestore provisioner fra restauranterne.

Men der er også brug for ny lovgivning, som kan lukke alle smuthullerne. EU er på vej med et nyt platformsdirektiv, som forventes vedtaget til november. Her skal vi skrue helt op for ambitionsniveauet. Vi skal slå fast, at platformsvirksomhederne skal behandle deres bude som ansatte. De skal betale pension, udstyr og forsikringer, og de skal stoppe med at forhindre deres bude i at organisere sig. Næste skridt må være at sikre, at platformsvirksomhederne ikke snyder restauranterne og de forbrugere, som bestiller mad.

Vi er dødtrætte af, at platformsvirksomhederne dræber restaurationsbranchen og udhuler vores arbejdsmarkedsmodel. Nu siger vi fra, og nu tager vi opgøret med deres lumske fiksfakserier.

Rasmus Emil Hjorth er selvstændigt madbud hos Wolt

Marianne Vind er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet

Nikolaj Villumsen er medlem af Europa-Parlamentet for Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Christensen

"At platformsvirksomhederne har moral til at underbetale deres bude og dræne restauranterne, kan vi ikke gøre noget ved."
"EU er på vej med et nyt platformsdirektiv, som forventes vedtaget til november."
"Vi er dødtrætte af, at platformsvirksomhederne dræber restaurationsbranchen og udhuler vores arbejdsmarkedsmodel. Nu siger vi fra, og nu tager vi opgøret med deres lumske fiksfakserier."

Endnu en gang sætter Nikolaj Villumsen sin lid til EU som løsningen på en problematik der i sin grundsubstans er etableret på netop de forudsætninger der ligger til grund for blandt andet EU.
Nemlig kapitalens (og arbejdskraftens) fri bevægelighed og arbejdskampe som en teknisk handelshindring.

Steen K Petersen, Ole Andersen, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen og johnny volke anbefalede denne kommentar

"Begivenhederne de seneste par uger viser med al tydelighed, at platformsvirksomheder som Wolt er villige til at snylte på alt og alle for egen vindings skyld."
det er jo bare den rå kapitalisme importeret fra USA, som viser sit grimme ansigt - i øvrigt i lighed med alle de andre platforme, der formidler kontakt mellem sælger og køber. - og ikke skaber reel værdi for andre end ejerne.

EU har som hovedinteresse at varetage kapitalinteresser, så EU kommissionen næppe skride ind.
Hellere lade lokale kræfter vælge at lade være med at bruge platformene - og fagbevægelsen sikrer de generelle arbejdsvilkår

Steen K Petersen, Torben Arendal og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Restauranter og bude kan jo bare boykotte Wolt. Hvad er problemet?

"Hellere lade lokale kræfter vælge at lade være med at bruge platformene - og fagbevægelsen sikrer de generelle arbejdsvilkår" Enig, men er der noget i vejen med at bruge EU, hvis det kan lade sig gøre? Det er vel ikke et enten eller, hvilket Villumsen (og hans parti) endelig har indset.