Kommentar

EU bør udnytte de nye politiske vinde i Brasilien til gavn for klima, sikkerhed og vækst

Mercosur-aftalen kan blive vigtig for EU af tre årsager: Vi bliver mindre afhængige af Kina og Rusland, aftalen bidrager til den grønne omstilling, hvor EU-lande kan sælge bæredygtige løsninger, der skaber job i EU. Det er en win-win for alle
Med Brasiliens valg af Luiz Inácio Lula da Silva som præsident er der nu fornyet håb for at godkende Mercosur-aftalen, skriver EU-chef i Dansk Metal Johan Moesgaard Andersen.

Med Brasiliens valg af Luiz Inácio Lula da Silva som præsident er der nu fornyet håb for at godkende Mercosur-aftalen, skriver EU-chef i Dansk Metal Johan Moesgaard Andersen.

Ueslei Marcelino/Reuters/Ritzau Scanpix

Debat
14. november 2022

Året 2022 har vist os, at det er vigtigt at have de rigtige venner på den globale scene. Mange har erkendt, at Europa er blevet alt for afhængigt af autoritære lande som Rusland og Kina. Samtidig kan vi se, at særligt Kinas indflydelse breder sig globalt. Ligesom vi ikke kender USA’s retning under en kommende præsident.

Derfor er det afgørende, at Europa løfter et globalt ansvar og bliver omdrejningspunktet for samarbejde med vores venner på andre dele af kloden.

Et centralt element er at indgå nye handelsaftaler med lande, som vi kan stole på. Her er den såkaldte Mercosur-aftale mellem EU og de sydamerikanske lande Brasilien, Argentina, Uruguay og Paraguay helt oplagt. Aftalen har været lagt på is siden 2019 som følge af den tidligere brasilianske præsident Jair Bolsonaros ulovlige afskovning af Amazonas. Med Bolsonaro som præsident i Brasilien har der derfor ikke været udsigt til, at handelsaftalen ville blive godkendt. Med valget af Luiz Inácio Lula da Silva er der nu fornyet håb for at godkende aftalen.

Nyt momentum

Det er ikke kun noget, vi siger i Dansk Metal, fordi Lula er tidligere metalarbejder. I Lulas sejrstale lovede han at arbejde for at stoppe afskovningen i Amazonas, og under valgkampen har han udtalt, at han ønsker at få handelsaftalen med EU i hus i de første seks måneder af valgperioden. Det er positive signaler, som har skabt et nyt momentum for, at aftalen med EU endelig kan træde i kraft. Dermed kan valget få afgørende betydning for europæere og danskere. De danske politikere bør presse på for, at handelsaftalen mellem EU og Mercosur-landene bliver genoptøet. Der er nemlig flere årsager til, at Europa har brug for at øge handlen og samarbejdet med de sydamerikanske lande.

Først og fremmest er Europas afhængighed af Kina og Rusland blevet udstillet ad flere omgange de seneste år. Kina har under coronakrisen adskillige gange lukket fabrikker og store containerhavne med stor forsyningskrise til følge. Så kom Ruslands invasion af Ukraine, der nu har presset Europa ud i en energikrise. Derfor har vi i Europa brug for gode samarbejdspartnere på den globale scene. Her er landene i Sydamerika et rigtig godt sted at starte i min optik.

Derudover er der udsigt til, at aftalen kan bidrage positivt til klimaet og den grønne omstilling, selv om aftalen længe har fået kritik fra flere sider. Særligt Bolsonaros afskovning af Amazonas har ført til, at Tyskland, Frankrig og Europa-Parlamentet ikke har ønsket at godkende aftalen. Nu lyder der dog umiddelbart mere positive toner fra Lula.

Og der er faktisk flere elementer i aftalen, som kan hjælpe klimaet. Med aftalen vil landene forpligte sig til at implementere Parisaftalen og reducere udledningerne. Ligesom en opbremsning i afskovning og handel med truede dyr og planter også indgår.

Endelig vil det blive nemmere for danske virksomheder at sælge grønne produkter som vindmøller og varmepumper til de sydamerikanske lande. På den måde kan Danmark som en grøn stormagt bidrage til den grønne omstilling i store sydamerikanske lande. Dermed ikke sagt, at Mercosur-aftalen kommer til at løse alle problemer, men aftalen vil trække i en mere bæredygtig retning.

Europæisk vækst

Mercosur-aftalen har også et stort potentiale for at skabe arbejdspladser i Danmark og Europa. Samlet udgør Mercosur-landene verdens femtestørste økonomi uden for EU. Og handelsaftalen vil skabe et indre marked for svimlende 780 millioner forbrugere. Det vil være EU’s største handelsaftale målt på befolkningstal. Når vi i Dansk Metal er positive over for aftalen med Mercosur-landene, så er det, fordi vi ved, at handel er med til at skabe vækst og arbejdspladser. Til gavn for danskere, europæere og sydamerikanere.

Faktisk ønsker fire ud af fem tillidsrepræsentanter hos os i Dansk Metal, at EU skal arbejde aktivt for at indgå flere handelsaftaler. De ved om nogen, at handel og arbejdspladser hænger tæt sammen. Og nye arbejdspladser får vi virkelig brug for i den kommende tid, hvor det europæiske vækstlokomotiv står over for en kraftig opbremsning.

Derfor skal der lyde en klar opfordring til danske og europæiske beslutningstagere og politikere: Udnyt de nye politiske vinde i Brasilien til at binde os endnu tættere sammen med landene i Sydamerika. Det kan være godt for klima, sikkerhed, arbejdspladser og vækst. Derfor er det i den grad en win-win for os alle.

Johan Moesgaard Andersen er EU-chef i Dansk Metal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vi skal ikke skabe vækst, vi skal reducere vores forbrug . Over hele linien.. Øget vækst kan ikke kaldes bæredygtigt.
Forsøg på andet kaldes vist greenwashing i disse tider