Kommentar

Fodboldfans kan påvirke VM i Qatar ved at blive hjemme og boykotte firmaer og betting

Det bliver svært helt at lade være at se kampene, når slutrunden i VM begynder i Qatar på søndag. Men politiske fodboldfans kan som minimum boykotte turneringens sponsorer, undgå at støtte bettingfirmaerne og ikke mindst lade være med at rejse derned
Qatars regime og FIFA har hyret lokale til at skabe stemning under VM. Her er det lokale frivillige, som byder de spanske spillere velkommen.

Qatars regime og FIFA har hyret lokale til at skabe stemning under VM. Her er det lokale frivillige, som byder de spanske spillere velkommen.

Suhaib Salem

Debat
17. november 2022

Nu nærmer VM i herrefodbold sig for alvor, og vi må erkende, at ideerne om at boykotte turneringen, få den flyttet eller decideret aflyst, er afblæst. Der er ellers tilstrækkelig med evidens for korruption, menneskerettighedskrænkelser og magtmisbrug med meget mere, og det er ikke kun Qatars magthavere, der er involveret. FIFA har endnu en gang vist sig som et forbryderisk, korrupt og lukket foretagende.

Men jeg er af den overbevisning, at når først fodbolden kommer i centrum, bliver det svært at overbevise sig selv om et boykot af kampene for i stedet at se en dokumentar på DR2. Vi kommer til at følge med, men det bliver med en dårlig smag i munden. Og de små markeringer som den fungerende kulturministers udeblivelse eller spillernes brug af en symbolsk sort tredjetrøje kommer ikke til at batte, men risikerer i stedet at virke både tomme og hykleriske.

Guide til politiske fodboldfans

Hvad kan vi så gøre som fans? Jeg kan personligt se tre forskellige aktionsformer, som man kan bruge for personligt at påvirke VM i Qatar.

Først og fremmest skal man lade være med at tage derned i det hele taget. Det bliver dødssygt. Man må ikke noget ud over at lave bølgen på stadion, når oliesheikerne, FIFA og tv-producenterne finder det passende. Og mellem kampene kan man ikke lave meget andet end at gå i store shoppingcentre.

Derudover så er det også tvivlsomt, om der overhovedet bliver skabt en stemning til kampene, når stadionerne hovedsageligt er fyldt med sponsorer, FIFA-bosser og deres forretningsforbindelser. Så kan producenterne jo lægge kunstigt publikumsbifald på, ligesom de gjorde under coronapandemien for at maskere den biblioteksatmosfære, der kommer til at herske på stadion.

Regimet og FIFA er også allerede ved at få kolde fødder og er begyndt at sponsorere særlige influencerfans og cheerleaders mod, at de så til gengæld tweeter positivt om begivenhederne og liker de rigtige ting. Så kan der rigtig komme gang i den.

En anden aktionsform er at lave en liste over alle de firmaer, som man ser reklamere i forbindelse med turneringen, om det så er i tv eller på gaderne. Og derefter træffe en beslutning om at boykotte deres produkter. I hvert fald under turneringen. Det er i virkeligheden ret simpelt, og man lider ingen afsavn af det, tværtimod kan det være en god bevidstgørende øvelse at konfrontere sig selv med, hvor mange reklamer man udsættes for under en begivenhed som VM i herrefodbold.

Mange firmaer så som FLSmidth, Danfoss og COWI har allerede tjent millioner, og det er der ikke så meget at gøre ved. Men selv om landsholdets sponsorer og de sædvanlige officielle mastodonter som Coca-Cola og McDonald’s ikke vil gå fallit, vil de potentielt kunne mærke en manglende indtjening, hvis vi er nok til at lave et boykot af kollektiv karakter.

Hvis de store bryggerier reklamerer for VM i Qatar, så køb i stedet din øl fra et af de små bryggerier. Lad begivenheden blive en dårlig forretning.

Køb en lottokupon i stedet

Den sidste aktionsform, jeg vil fremhæve, er: Lad være med at spille på resultaterne af kampene. Bettingfirmaerne er i forvejen ved at ødelægge sporten som hovedsponsor for den fodboldøkonomi, der efterhånden er stukket fuldstændigt af. I øvrigt med alvorlige konsekvenser for mange mennesker, der kæmper med ludomani.

Lovgiverne har hidtil, sandsynligvis grundet den enorme økonomiske betydning, bettingfirmaerne efterhånden har, ikke villet forbyde bettingreklamer i tv, sådan som man eksempelvis har gjort med cigaretter. Men så kan vi bare beslutte ikke at spille på kampene, og kan man ikke styre sin spilletrang, kan man gå ned og købe en lottokupon i stedet.

Det er forfærdeligt, når man nu så godt kan lide at se fodbold, at sporten er ved at blive ødelagt af milliardærer fra fossilindustrien og bettingfirmaerne. Klubberne drives af oliesheiker, russiske oligarker og amerikanske selskabstømmere. De to bedste klubber i England i øjeblikket – hæderkronede og traditionsrige foretagender – spiller på henholdsvis Etihad og Emirates Stadion. VM holdes i gang ved, at FIFA-bosserne korrumperer de fattigere fodboldforbund til at stemme deres horrible dagsordener igennem.

Vi må finde måder at tage fodbolden tilbage fra disse mennesker. Jeg siger ikke, at ovenstående vil rykke helt vildt. Men jeg er overbevist om, at det vil rykke en smule, og det vil i hvert fald gøre det lidt mindre frustrerende at se kampene. Selv om de nuværende rammer fortsat er groteske.

Henrik Nielsen er cand.scient.soc og ph.d.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Forbyd all penge sport, den er syg, den er korrupt, den er skadlig for helbredet ,
den koster tusen vis af arbejdes timer, stop dette vanvid!

Frederik Groth Nordstrøm

Ja, det er rigtigt, at Qatar er problematisk, men hvorfor er samme omfattende kritik ikke også rettet mod områdets allerværste forbryderstat, Israel? Ikke et ord, når Israel deltager eller er værter ved lignende begivenheder! Israel undertrykker flere millioner mennesker dagligt…. Det er virkelig Vestens blinde vinkel.

Steen Langkjær

Hej Henrik
Tak for en velskrevet kommentar.
Din “guide til politiske fans” er fin, så jeg har delt den med mine venner.
Håber andre vil gøre det samme.