Klumme

Det, vi frygtede i 2016, er sket: De har lært at kysse Trumps røv og trutte hans evangelium

Uanset udfaldet af midtvejsvalget tirsdag står én ting klart: Trump-revolutionen er blevet den nye normal blandt republikanerne og det bål, der brænder på den amerikanske højrefløj. Konsekvenserne for os herhjemme er uhyggelige
J.D. Vance (til venstre) modtager klapsalve efter at være blevet præsenteret af Donald Trump til det republikanske event Save America.

J.D. Vance (til venstre) modtager klapsalve efter at være blevet præsenteret af Donald Trump til det republikanske event Save America.

Jeff Swensen/Ritzau Scanpix

Debat
5. november 2022

Det var en af de meget få morgener i mit liv, hvor det virkelig var en ny verden, jeg vågnede op til. Farligere, mørkere og værre. Det var i 2016 i Washington, D.C., dagen efter Donald Trump havde vundet præsidentvalget, og jeg gik hjælpeløs ind i en boghandel for – ligesom mange andre – at lede efter trøst og titler, der kunne forklare chokket.

Men det var med en fornemmelse af, at Trumps sejr havde annulleret de analyser, som bøgerne på hylderne under Political Theory og Current Affairs tilbød. Stort set ingen af de anerkendte kloge havde forudset Trump eller afdækket omstændighederne for hans sejr.

Men jeg bemærkede, at næsten alle i køen ved kassen stod med én bestemt bog: Hillbilly Elegy af J.D. Vance. Han var åbenbart den eneste forfatter, som kunne knytte bøgernes verden med Trumps nye virkelighed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

USA er et frygteligt rigt land på våben og idioter.

Rasmus Kristiansen, Erik Boye, Arne Albatros Olsen, erik jensen, Torben Arendal, Rolf Andersen, Espen Bøgh, Torben K L Jensen, Svend-Erik Runberg, Niels Borre, jens christian jacobsen, Jan S. Jensen, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Tommy Clausen, William Kern og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

- og en hel del mere...

Rasmus Kristiansen, erik jensen, Espen Bøgh, Freddie Vindberg, jens christian jacobsen, Jan S. Jensen og William Kern anbefalede denne kommentar

Inger Pedersen
.....måske,,,

Verden er vel som verden er. Men ser man f.eks. på USA gennem vores sædvanlige medier, så går mange jo stadig rundt - både derover og her - og siger, at Obama bestemt var den bedste præsident i vores levetid selvom han førte direkte til Donald Trump. Men tænk hvor fremmedgjorte de amerikanske vælgere må have været, siden systemet skulle mærke fingeren så hårdt og eftertrykkeligt, at de nærmest skreg F&ck Jer, jeg stemmer på Trump!

Derfor skal vi have en mere mangfoldig medieverden. Og da meget nyt er flyttet andre steder hen, så må vi droppe al snak om, at censurere hvad voksne mennesker skal kunne læse på sociale medier. Verden ændre sig ikke fordi vi ikke kan læse om det.

Peter Mikkelsen, Rasmus Kristiansen, Arne Albatros Olsen, Niels-Simon Larsen, Ragner Rambling, Freddie Vindberg, Karsten Nielsen, Jeppe Lyngsø Bundgaard og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

En overset grund til at 'Trump-revolutionen' fortsætter e,r at der aldrig har eksisteret en stærk arbejderbevægelse der har kunnet opsamle og organisere de fattige i landet. Det har betydet at årsager til og forklaringer på fattigdom er blevet set som den enkeltes skyld og ansvar, tilsat en en god portion held og myter om en fælles fjende der udefra lægger bånd på individet og hindrer personlig fremgang.
Den fælles fjende er den føderale stat, der slavebinder individet med skatter og lovgivning. Den nære og ofte eneste hjælp er kirken, og en rettighed ingen kan tage fra dig, er retten til at beskytte dig selv, din ejendom og din familie.
Her er ingredienser til nationalkonservatisme, til libertær politik og ekstrem individualisme. Alt det Trump står for.
Det har Biden erkendt: at USA ikke overlever som retsstatlig nation, hvis ikke den føderale stat går ind med massive investeringer, hjælpepakker og støtte til fattige familier. Det fjerner ikke højrefløjens historiske greb om de fattige, men kunne måske give den enkelte amerikaner et blik for, at staten er andet end tvang og love, men hjælp finansieriet af skatter.

Rasmus Kristiansen, daniel malcus, Bo Jensen, Espen Bøgh, Torben Arendal, Jakob Silberbrandt, Rolf Andersen, Jørgen Tryggestad, Mads Troest, Erik Tvedt, Torben K L Jensen, Lisbeth Glud, Eva Schwanenflügel, Svend-Erik Runberg, Freddie Vindberg, Mogens Kjær, Kristian Jacobsen, Kim Houmøller og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
Steen Ole Rasmussen

Fortællingen om, at ingen havde forudset Trumps valgsejr i 2016 er et eklatant bevis på, at man hverken på daværende eller på nuværende er parat til at se sammenhængen mellem de traditionelle envejs kommunikerende massemediers performance og den udvikling, de holdninger, som man traditionelt har skabt i og med sine beskrivelser af dem.

Det, der skete i 2016, er, at de store medier mistede sin magt.

Den eneste vej tilbage til en mere velfunderet position af legitim opinionsdannelse går over en ærlig filosofisk tilgang til sin egen funktion: http://www.arbejdsforskning.dk/pdf/art-87.pdf

Morten Skjoldager på Politiken er kommet på sporet af den meget dybe sandhed:
https://politiken.dk/indland/politik/folketingsvalg_2022/art9059557/Kan-...

Hvis man vil være med til at opbygge en hvis form for resistens i forhold til trumpismens galoperende disrespekt for alt, hvad der er funktionelt, sandt, demokratisk, bæredygtigt, agtværdigt, så er man piske nødt til at begynde at forholde sig til den dybe sandhed, der går på at sociale værdier er og bliver inkommensurable i forhold til de mere naturvidenskabeligt kvalificerede udgaver af sandheden om det værende, fx livets mulighedsbetingelser.

Der findes regimer af sandhed. Mediernes konstruktion af samme må bekende til dette ekstremt komplicerende dybe filosofisk grundforhold.

Det udfordrer på den store fortælling om oplysningens projekt, det moderne projekt. Og resultatet af en bedre kvalificeret øvelse på redaktionsgangene kan ikke kendes på forhånd. Men det skal til, for at overvinde de værste konsekvenser af det tab af uskyld, som enhver kan se har fundet sted.

jens christian jacobsen

Steen Ole Rasmussen: Det lyder jo smukt at medierne 'er nødt til' at forholde sig til egne 'mulighedsbetingelser.'
Og når/hvis de så gør det, så erkender de deres fejl og fortæller den fulde og hele sandhed til den måbende amerikanske befolkning? Ikke?
Og så stemmer de på Biden, og alt er godt?

Steen Ole Rasmussen

Hej Jens Christian

Jeg tror min lille tekst blev lidt for langhåret.
Men hvis du går mine links efter, så kan man måske komme lidt efter det.

Willy Johannsen

Trump er i de fleste europæeres øjne afskylig.
Men hvad hjælper afskyen, når der er tilstrækkelig mange amerikanere, som elsker ham..
Det har ikke så meget med politik at gøre.
Det har mere at gøre med noget, som ligner religiøs tro:
Save America,
Som han nu har ændret sit slogan til, fra det tidligere slogan:
Make America Great Again.
Og når han påstår, at han vil og kan "Save America", er det som altid, når en "frelser" har et budskab, som tilstrækkelig mange mennesker længes efter, nok for dem.
Det er den amerikanske virkelighed. For omkring halvdelen af USAs befolkning.

Torben Arendal, Jørgen Tryggestad og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Ragner Rambling

Fatalt fallit for de kloge, det minder om 30nes tyskland, exact hvad medierne og politikerne har tordnet imod.

Steen Ole Rasmussen

Rune skriver: "Stort set ingen af de anerkendte kloge havde forudset Trump eller afdækket omstændighederne for hans sejr."

Os, der forudsagde og forklarede hvordan fænomenet Trump var på vej til at trumle hele den italesættende orden, vi var systematisk udelukket fra det gode selskab, også her i i mediet.

Jeg fik lov til at komme med min forudsigelse og forklaring på Modkraft.dk, der blev lukket ikke lang tid efter:
https://modkraft.dk/artikel/donald-trumps-l-gne-afsl-rer-den-herskende-o...

De metoder, som man bruger til at danne den offentlige mening med, bygger på fake news, en form som man må bekende sig til og tage afstand fra i de åh.. så faktakonsistente statsfinansierede demokratistøttede public service-eller ej medier: http://www.arbejdsforskning.dk/pdf/art-87.pdf

"DE KLOGE HOVEDER må indrømme den form for socialkronstruktivisme, forklædt som skinbarlig videregivelse af objektiv sandhed, som man betjener sig af. Man må indrømme, at der findes forskellige regimer af sandhed, og at man er tvunget til at navigere på den præmis.

Donald Trump benytter sig af det faktum, at mediernes troværdighed er væk, takket være den åbentlyse mangel på respekt for distinktionen mellem naturvidenskabelig sandhed og andre former for viden, kvalificeret socialt og psykisk på samfundets betingelser og ikke de sandhedskriterier, der ligger i det oplysningsprojekt, der går under betegnelsen "DET MODERNE PROJEKT".

Der ligger en dybt forankret ideologi bag formidlingen af GLOBALISERINGEN, OPLYSNINGENS PROJEKT, UDVIKLINGEN, NØDVENDIGHEDEN AF ØKONOMISK VÆKST, IDEALERNE FOR EU OG USA, osv. osv.

Det handler om, at DEN STORE FORTÆLLING OM UDVIKLINGEN, som ingen kan være imod iflg. den herskende orden, helt åbenlyst afslører en udvikling, der er blevet sit eget største problem.

Man nægter fundamentalt set at forstå tidens største udfordringer som konsekvens af den ideologi, man docerer oppe fra og ned også her i mediet, men især i alle andre store topstyrede og åh.. så faktakonsistente medier.

Man nægter at se Trump som udtryk for det faktum, at UDVIKLINGEN, den man selv går ind for og docerer via sin envejs massekommunikation, er sit eget største problem!

Trump er et symptom på den egentlige sygdom: UDVIKLINGEN!

Rasmus Kristiansen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Ja, Amerika med alle deres efterkommere fra Europa er en svær størrelse at forstå, ikke blot for udenforstående, men viser det sig, også for amerikanerne - efterkommerne selv, der religiøst tilbeder forfatningen, som var det guds bud alene til og for Amerika og det borgere.

Frihedens paradis er åbenbart den amerikanske drøm, - hvor alle må tro på alt hvad de har lyst til:

Ingen har ret og alle har ret.
Intet er sandt og intet er løgn.

Enhver retning, mening og fælles forståelse fremadrettet som og for et demokratisk samfund lader til også at være underskudt af, det politiske underskud af demokrati i Amerika.

Mening og retning er betalt af de store virksomheder til de politikere der udbreder virksomhedernes - primært ønsker og siden forståelse af deres behov for driften af deres virksomhed.

De selvsamme muligheder findes ikke for borgerne, at kunne betale deres politikeres uafhængighed, og meningsdannelse efter andre kriterier end økonomisk
betinget.

Det toner over alt for det amerikanske samfunds selvforståelse, og vi kender godt ordene; "They build America", om de store industrimagnater, - men det ikke hele sandheden, - de stjal desværre også demokratiet med penge, og har siden fastholdt det som deres eje.

Trumps mission er at legaliserede det til en totalitærstat med evigt republikansk styre, og hvor undersåtterne holdes nede af gode og sande nationalister og patrioter der skal sikre tusindårs regimet.

Genkomsten af revolveren og maskingeværets århundrede vil blive fejret som den store fædrelandssamling, som hyldest til det republikanske mod for at frelse demokratiet og Amerika.

Magtens tinder skal besiddes, - det er ingen nyhed!

Anders Graae, daniel malcus og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

God save America, for jeg tror , at det vil være for stor en mundfuld, hvis befolkningen selv skal gøre det.

I den forstand giver det gamle slogan en vis mening.

Rasmus Kristiansen, Anders Graae og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Tjae...

Vi må derefter håbe, at det officielle slogan for USA holder... In God We Trust.

Jeg spekulerer på om den del af befolkningen, der er ateister, også må fremsætte så fromme håb....

Rasmus Kristiansen, Anders Graae og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Jeg bekymrer mig over, at republikanerne IGEN er i stand til at levere fængende slogans:
Save America

Alle amerikanerne kan jo relatere til det, enten religiøst, økonomisk, vedr. kriminalitet osv.
Det er SÅ simpelt, at alle på én eller anden måde kan relatere til det.

Aner ikke, hvad demokraternes slogan er - har de overhovedet noget?
Eller er det bare en gentagelse af en mislykket kampagne-strategi, som hedder "bare ikke Trump"?

Og så trækkes cirkus-hesten Obama ind i manegen - sejr på gentagelser af fortiden -men glemmer de ikke lige, hvor skuffede deres vælgere var over Obama?
Hvordan de sorte samfund efterfølgende følte sig svigtet?
https://www.essence.com/news/ralph-nader-obama-an-uncle-sam-or-uncle/

https://www.youtube.com/watch?v=-n7KudMBJPs

Demokraterne fik foræret GULD til deres kampagne af Højesterets omstødning af Roe vs. Wade - og nu kaster de det væk....

Malene Wiinblad

Uanset hvilken præsident der har været i de sidste 30 år så har han aldrig haft sit bagland i orden til at lave aftaler om reduktion af drivhusgasemissioner og klimafinansiering. Hvis USA havde bakket op om Kyoto protokollen kunne meget have set anderledes på klimaområdet.