Læserbrev

Kære klimaentusiast, kortere bade og mindre kød er fint. Men glem ikke dit bedste våben

Nogle vælger at flyve mindre, andre stemmer grønt til folketingsvalget. Men ét værktøj i klimakampen er så vigtigt, at ingen bør overse det: din opsparing. For man kan tage nok så korte bade, men det allerstørste aftryk sætter man med sine investeringer
Klimademonstration på Aarhus Havn. Klimaentusiaster bør tænke over, hvordan deres pensionsopsparinger påvirker den grønne omstilling, skriver Kim Fournais i dette læserbrev.

Klimademonstration på Aarhus Havn. Klimaentusiaster bør tænke over, hvordan deres pensionsopsparinger påvirker den grønne omstilling, skriver Kim Fournais i dette læserbrev.

Frederik Danielsen

Debat
15. november 2022

Vi lever i en utryg tid med krig, stigende priser, med forsyningskæder og økosystemer, der er presset til det yderste. Og der findes forskellige værktøjer, som folk kan tage i brug, når fremtiden føles faretruende.

For eksempel forsøger mange på forskellige måder at sætte klimaet på dagsordenen: Demonstrationer, kortere bade, mindre kød, fly og bil eller med et kryds til folketingsvalget. Men der er ét værktøj, som ofte bliver overset – og det er rigtig ærgerligt, for det er netop her, vi sætter det største aftryk.

Mange vil måske mene, at penge og virksomheder er roden til meget ondt i verden. Men om man vil det eller ej, så er alle i den vestlige verden en del af økonomien gennem vores pension. Alle danskere har en pensionsopsparing, der bliver investeret. Så hvorfor ikke bruge den til noget, der stemmer overens med vores værdier og holdninger?

Danske pensionsselskaber tjener store milliardbeløb hvert år på at træffe beslutninger på vegne af deres kunder, men mange danskere har ingen idé om, hvad disse penge går til. Det er ikke nødvendigvis afstemt med det, som de tror på – og det er jo ingen hemmelighed, at når man giver virksomheder kapital, så hjælper man dem med at vækste.

Om du vil kombinere det med andre initiativer er op til dig, men investeringer er et redskab, du ikke bør overse. Så begynd med at stille spørgsmål til dit pensionsselskab – og stil krav. Sætter din pension det aftryk, du ønsker?

Jeg ved, at vi i finanssektoren har et ansvar for at gøre investeringer mere transparente. Investeringsverdenen kan virke uoverskuelig, men der findes utallige investeringsløsninger, som kan passe til den enkelte.

Så kære klimaentusiast: Tag din stemme og værdier med over i dine investeringer. Tag ejerskab over dine finansielle midler, og de dagsordener, som du mener, skal fremmes i verden.

Kim Fournais er stifter og administrerende direktør i Saxo Bank

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her