Læserbrev

Vi kan gøre en forskel for Iran ved at holde hashtagget #MahsaAmini i live

I Europa er vi blevet immune for Mellemøstens evige konflikter. Men det, som sker i Iran, er ikke eksotisk, sekterisk eller langt fra os. De unge iraneres værdier er ikke langt fra unge danskeres, det kan man se på de mange lækkede videoer
Det er nu, vi, folket i de demokratiske lande, skal forenes med de demokratiske stemmer i Iran

Det er nu, vi, folket i de demokratiske lande, skal forenes med de demokratiske stemmer i Iran

Umit Bektas

Debat
22. november 2022

Blot fem dage efter Mahsa Amini døde under moralpolitiets varetægt slukkede præstestyret internettet. Men på bare otte dage slog hashtagget #MahsaAmini rekord med over 80 millioner tweets og er siden blevet kodeordet og indgangen for omverdenen til at følge med i, hvad der sker i Iran.

Med over 43 års undertrykkelse er iranerne blevet eksperter i at omgås præstestyrets internetrestriktioner – også denne gang har folket holdt verden opdateret med daglige tweets og videoer på sociale medier.

Protesterne nærmer sig det, der ligner verdens første kvindeledede revolution. Iranernes offer er historisk og bør stå som en af de største selvopofrelser for frihed og kvinderettigheder i nyere tid.

Lige nu kæmper iranerne for et frit Iran. Dette vil ikke kun stoppe Den Islamiske Republiks terror i og uden for Iran. Det vil også, ligesom da Irans grønne bevægelse satte gang i Det Arabiske Forår, potentielt inspirere til andre lignende bevægelser med kvinderettigheder i fokus.

I mellemtiden er vi i Europa blevet immune og har fået et indre filter sat op for Mellemøstens evige konflikter. Men det, som sker i Iran, er ikke eksotisk, sekterisk eller langt fra os. Vi skal ikke langt tilbage i europæisk historie, hvor kontinentet var præget af evig krig og konflikt. Kampen for demokrati er ikke national kamp – det er en global kamp. Så længe fascismen regerer og spreder sig, vil vores demokrati også være truet og antallet af vores demokratiske allierede være indskrænket.

Kampen mod facisme har momentum i Iran, og vi kan med blot vores årvågenhed gøre en reel forskel for verdensfreden. Det er nu, vi, folket i de demokratiske lande, skal forenes med de demokratiske stemmer i Iran. En måde, vi kan gøre det på, er ved at dele de lækkede videoer via #MahsaAmini på Twitter, Instagram og TikTok. De er uden nogen nyhedsbureauers filter. De er rå og skræmmende, men ægte.

Videoerne viser udviklingen og brutaliteten i revolutionen, men også de unges kreative og episke happenings, såsom at maskere overvågningskameraer med menstruationsbind eller at gå i enedemonstration på en trafikeret vej i miniskørt.

Men tag ikke mit ord for det – gå selv ind og deltag på de sociale medier. Lad os bruge vores stemmer, når iranernes undertrykkes.

Sara Sajadian er analysekonsulent

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her