Læserbrev

Klimaflygtninge skal have bedre beskyttelse. Skriv dem ind i Flygtningekonventionen

De industrialiserede lande har det største ansvar for klimakrisen og de 200 millioner mennesker, som estimeres at blive klimaflygtninge i dette århundrede. Det kræver en omskrivning af Flygtningekonventionen, så klimaflygtninge får reelle rettigheder
Når katastrofale oversvømmelser stadig forværres i udviklingslande som Pakistan, vil vi blot se endnu flere klimaflygtninge på flugt til lande, som ikke bliver berørt i samme omfang.

Når katastrofale oversvømmelser stadig forværres i udviklingslande som Pakistan, vil vi blot se endnu flere klimaflygtninge på flugt til lande, som ikke bliver berørt i samme omfang.

Akhtar Soomro

Debat
29. november 2022

Inden århundredets udgang anslås det af FN’s klimapanel IPCC, at 200 millioner mennesker – primært lokaliseret i udviklingslandene – vil blive drevet på flugt som konsekvens af klimaforandringernes ødelæggende virkninger. Når de stadig værre tørker og katastrofale oversvømmelser forværres i udviklingslandene, vil vi blot se endnu flere klimaflygtninge på flugt til lande, som ikke bliver berørt i samme omfang.

Med klimaflygtninges hastige indtog er det tid til at kigge på de stramme krav på flygtningeområdet og omkalfatre flygtningebegrebet til fordel for klimaflygtningene og indskrive dem i Flygtningekonventionen.

Flygtninge er i Flygtningekonventionen defineret som mennesker, der risikerer forfølgelse i deres hjemland som følge af eksempelvis religion, nationalitet, krig eller politiske holdninger. Flygtningekonventionen, som blev ratificeret af Danmark i 1952, og er forblevet identisk siden 1951, indtænker ikke mennesker drevet på flugt af klimakatastrofer. Det betyder, at Danmark er i sin gode ret til at give afslag på asyl til klimaflygtninge, hvilket hverken er retfærdigt eller i takt med samfundsudviklingen.

Klimaflygtningene rykker ved vores generiske forståelse af en flygtning, eftersom Danmark og andre industrialiserede lande netop er hovedansvarlige for, at mennesker bliver drevet på flugt af klimakatastrofer. De rigeste ti procent af verdens befolkning er ansvarlige for knap halvdelen af alle verdens udledninger, hvor Danmark er et af de lande, der udleder allermest CO₂ per borger, når man medregner den udledning, som vores forbrug medfører uden for Danmarks grænser.

Det er kun retfærdigt, at de industrialiserede lande forpligter sig til at løse tilstrømningen af klimaflygtninge. I kraft af Danmarks enorme klimaaftryk bør vi åbne grænserne for så mange klimaflygtninge som muligt, og som minimum tildele dem et tilflugtssted i Danmark for at beskytte dem, som er hårdest ramt af vores tårnhøje CO₂-udledninger.

Klimaflygtninge bør få tildelt rettigheder og beskyttelse i en omskrevet Flygtningekonvention for at rette op på de skader, som vi i de industrialiserede lande har påført dem. Det er derfor vigtigt at handle hurtigt, inden klimaflygtningenes indtog for alvor accelererer.

David Mathias Paaske er filosof og udviklingskonsulent i Aarhus Omstiller

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hørt!

Ete Forchhammer , erik pedersen, Franz Nitschke og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det kommer næppe nogensinde til at ske og jeg fristes til, at det er et noget verdensfjernt ønske. De næste 50 år bliver alles kamp mod alle, og vi i de velstillede kommer ikke til at opgive vores privilegier. Bevares, der er en hvis velvilje i den danske befolkning pt., men det er kun, fordi de virkelige konsekvenser af en omstilling, som ville gøre en forskel, slet ikke er gået op for folk. Dertil er det for sent. Vi kan ikke længere nå en omstilling, der vil forhindre en 2-3 graders temperaturstigning.

Flemming Olsen, Jacob Nielsen, erik pedersen og Henrik Ilskov-Jensen anbefalede denne kommentar

Hvis vi følger David Paaskes ønske, så er det slut med vores velfærdssamfund.

Så spørgsmålet er om vi vil give så meget væk af vores tilvænnede goder, at vi vil gøre os selv fattige? For det er konsekvensen, uanset om vi giver de ramte opholdstilladelse her, eller at vi sender gigantiske pengesummer derned, hvor de er rammes af klimaændringerne. Og så hårdt som eksempelvis Pakistan er påvirket, foruden den ti-dobling i antallet af indbyggere fra 1950-2050, fra 37 mio til 368 mio, så er det to-cifrede procenter af vores BNP, der skal sendes afsted, hvis det skal gøre en reel forskel.

Det skal man jo synes er ok, hvis man er enig med skribenten. For er man bare enig i det som skribenten skriver, for synspunktet er sympatiskt, men (når det kommer til stykket) alligevel ikke vil opgive gratis hospitaler, gratis uddannelser, SU, betalt barselsorlov, foruden gratis dit og dat, så er man jo bare en hykler.

Ikke sandt @Lillian Larsen?

Anders Bentsen, Flemming Olsen og Henrik Ilskov-Jensen anbefalede denne kommentar

At Danmark er et af de lande der gennemsnitligt udleder mest CO2 per borger, betyder potentielt, at 30% af borgerne udleder rigtigt meget mens 70% ligger på et gennemsnit af resten af verden.
I U-lande er det måske 15% der udleder rigtigt meget, men hvorfor skal vi der ikke udleder rigtig meget CO2, bøde for at andre udleder rigtigt meget.
Der bor langt flere mennesker i de ikke udviklede lande, og deres forbrug er stigende, mens forbruget i vores del af verden er faldende per person.