Læserbrev

Kvinder med handicap udsættes oftere for vold. Der er brug for forebyggelse og reel hjælp

Kvinder med handicap er oftere udsat for partnervold og seksualiserede overgreb og har sværere ved at få hjælp. Derfor skal der investeres i forebyggelse, krisecentre med niveaufri adgang og handicap skal inkluderes i handlingsplanen mod partnervold
Kvinder med handicap er oftere udsat for partnervold og seksualiserede overgreb og har sværere ved at få hjælp. Derfor skal der investeres i forebyggelse, krisecentre med niveaufri adgang og handicap skal inkluderes i handlingsplanen mod partnervold
Debat
25. november 2022

Piger og kvinder med handicap udsættes oftere for partnervold og seksualiserede overgreb end jævnaldrende uden handicap. Samtidig har de sværere ved at få hjælp. I dag er det FN’s internationale dag for bekæmpelse af vold mod kvinder, og derfor er det oplagt, at fokus rettes mod den eksisterende ulighed, når det gælder vold mod kvinder med handicap.

Studier fra udlandet viser eksempelvis, at kvinder med handicap bliver udsat for seksualiseret vold dobbelt så ofte som andre kvinder. For kvinder med kognitive handicap eller kommunikationshandicap kan det være svært at overskue, hvad de siger ja og nej til. Deres begrænsede muligheder for at kommunikere kan blive fejlfortolket som et samtykke. Med samtykkelovens indførelse i 2021 er det blevet endnu mere aktuelt at se på problemstillingen, da et manglende samtykke kan få juridisk betydning.

Desværre mangler vi i Danmark fokus på voldsramte kvinder med handicap, og vi mangler viden. Når vi ser på partnervold, er der heldigvis kommet mere fokus på forebyggelse de senere år, men igen er kvinder med handicap en enormt usynliggjort gruppe. En ny handlingsplan mod partnervold så dagens lys før valget, men uden et specifikt fokus på handicap.

Vi ved, at kvinder med handicap ofte bliver længere i parforhold med vold. Årsagerne til det kan være, at de er mere afhængige af hjælp fra deres partner eller er bange for at få taget børnene fra sig, hvis de går fra hinanden.

Som nævnt har kvinder med handicap sværere ved at få den rette hjælp. Det er godt, at enkelte krisecentre har adgang for kørestolsbrugere, men det burde være reglen og ikke undtagelsen.

Området fortjener større politisk opmærksomhed. Den kommende regering og det nye folketing bør derfor tænke handicapvinklen ind, når vi ser på indsatsen med at stoppe vold mod kvinder. Der skal investeres i forebyggelse og tilgængelighed til ambulant behandling og krisecentre. Det er det mindste vi kan gøre.

Sif Holst og Zen Donen er henholdsvis næstformand i Danske Handicaporganisationer og talsperson i Everyday Sexism Project Danmark

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her