Kommentar

For at opnå en tostatsløsning i Israel-Palæstina må vi gøre op med Israels apartheidpolitik

Vi er nødt til at anerkende, at Israels politikker og praksisser over for de palæstinensere, der bor på Vestbredden, Østjerusalem og i Gaza, er apartheid, og vi opfordrer vores kolleger i det europæiske politiske samfund til at slutte sig til os
Palæstinensiske og internationale aktivister flygter fra israelske soldaters tåregas under en demonstration i byen Massafar Yatta, nær Hebron på Vestbredden. Den 5. maj i år gav den israelske højesteret grønt lys til tvangsforflyttelse af mere end 1.000 palæstinensiske indbyggere fra Massafar Yatta

Palæstinensiske og internationale aktivister flygter fra israelske soldaters tåregas under en demonstration i byen Massafar Yatta, nær Hebron på Vestbredden. Den 5. maj i år gav den israelske højesteret grønt lys til tvangsforflyttelse af mere end 1.000 palæstinensiske indbyggere fra Massafar Yatta

ABED AL HAFIZ HASHLAMOUN

Debat
2. november 2022

Mens verden overværer de rædselsfulde begivenheder, der udspiller sig i Ukraine, er nødvendigheden af at beskytte en regelbaseret verdensorden højt på den politiske og offentlige dagsorden. Det internationale samfund har samlet sig bag multilateralisme og behovet for at overholde international lov og beskytte menneskerettighederne. Der er ingen tvivl om, at det er den eneste vej frem i et stadigt mere polariseret globalt landskab.

Samtidig bliver vi mindet om, hvordan det internationale samfund i andre sammenhænge alt for ofte har forholdt sig tavst, undladt at handle på alvorlige krænkelser af folkeretten, og ladet alvorlige overgreb gå ustraffet hen.

De samme standarder og engagement i at beskytte den ukrainske civilbefolkning, og de krav, der stilles, om, at Rusland stilles til ansvar for overtrædelser af international lov, bør gælde globalt, inklusive i den israelsk-palæstinensiske konflikt.

Israel fortsætter upåvirket

EU og dets medlemslande har arbejdet for en tostatsløsning, baseret på suverænitet og lighed for både israelere og palæstinensere, som grundstenen i deres mellemøstpolitik. Alligevel rykker virkeligheden i Israel og i det besatte Palæstinensiske Område sig i den helt modsatte retning. Og vores passivitet kan ende med at få vidtrækkende konsekvenser i regionen såvel som for validiteten og effektiviteten af ​​europæisk diplomati globalt.

Gentagne israelske regeringer, inklusive den nuværende, har igen og igen gjort det klart, at de ikke planlægger at tage de nødvendige skridt for at afslutte den langvarige besættelse. I strid med folkeretten har Israel overflyttet hundredtusindvis af israelske borgere til de besatte områder.

Bosættelserne er etableret i områder, der bevidst opdeler den palæstinensiske befolkning i adskilte enklaver, hvilket undergraver grundlaget for ​​en fremtidig palæstinensisk stat. Der er etableret et todelt retssystem, med ulige rettigheder mellem palæstinensere, der lever under militærstyre, og israelere, der lever under israelsk civil lov.

Palæstinensere udsættes dagligt for strukturel undertrykkelse, såvel som begrænsninger i deres bevægelsesfrihed, overtagelse af jord, nedrivning af boliger, overvågning og krænkelser af grundlæggende borgerrettigheder som ytrings- og forsamlingsfrihed.

Reel apartheid

På trods af det håb om forandring, der kom med den koalitionsregering, der blev valgt sidste år, er disse tendenser fortsat. Vi er vidne til en væsentlig forøgelse af hyppigheden i og alvoren af straffri ​​bosættervold mod den palæstinensiske befolkning.

Israels forsvarsministerium har iværksat et hidtil uset nedslag mod det palæstinensiske civilsamfund og forbudt seks af de mest fremtrædende ngo’er. I 2021 dokumenterede FN det højeste antal israelske nedrivninger af palæstinensiske strukturer i en årrække, mens et rekordhøjt antal nødhjælpsprojekter doneret af EU og medlemslande blev ødelagt eller konfiskeret. Senest, den 5. maj i år, gav den israelske højesteret grønt lys til tvangsforflyttelse af mere end 1.000 palæstinensiske indbyggere i området Massafar Yatta syd for Hebron. Hvis dette gennemføres, vil det udgøre den største tvangsforflyttelse i de besatte områder siden 1970’erne.

Drabet på al-Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh, mens hun udførte sit arbejde, understreger en stigende og dybt alarmerende tilsidesættelse af palæstinensernes grundlæggende rettigheder og friheder.

I løbet af de seneste år har flere og flere israelske og internationale menneskerettighedsorganisationer sluttet sig til det palæstinensiske civilsamfund og konkluderet, at det israelske system, der undertrykker palæstinenserne, især i de besatte områder, udgør apartheid. Dette inkluderer omfattende juridiske analyser fra B’Tselem, Yesh Din, Human Rights Watch, Amnesty International, en særlig FN-rapportør og Harvard Law Schools International Human Rights Clinic.

Vi er overbevist om betydningen af, at det internationale samfund arbejder for at støtte to stater, Israel og Palæstina, der lever side om side i sikkerhed, demokrati og fred. Og det er på høje tid, at Israels allierede, inklusive EU og dets medlemsstater, igen bekræfter deres forpligtelse til to stater ved at holde Israel ansvarlig for de igangværende krænkelser af palæstinensiske menneske- og frihedsrettigheder.

Vi ser ikke andet alternativ end at anerkende, at Israels politikker og praksisser over for de palæstinensere, der bor på Vestbredden, Østjerusalem og i Gaza, er apartheid, en forbrydelse ifølge international lov, og vi opfordrer vores kolleger i det europæiske politiske samfund til at slutte sig til os og kræve handling for at afslutte disse uretfærdige politikker og dermed stille en tostatsløsning på konflikten i udsigt.

Mogens Lykketoft er tidligere udenrigsminister og præsident for FN’s Generalforsamling, Danmark

Hubert Védrine er tidligere udenrigsminister i Frankrig

Baronesse Sayeeda Warsi er tidligere Cabinet Minister and Foreign Office Minister for FN, Menneskerettigheder og ICC, Storbritannien.

Erkki Tuomioja er tidligere udenrigsminister i Finland

Ivo Vajgl er tidligere udenrigsminister i Slovenien

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Kraul Jensen

Glem det. "Palæstinenserne" ønsker en etstatsløsning...

Helt enig ! Det er så uhyggeligt at vi lukker øjnene og lader stå til .
Israel bør ekskluderes af det gode selskab, stop AL handel med apartheidstaten Israel

Steen K Petersen, Hanne Andreasen, Inge Lehmann, Mogens Kjær, Kim Jensen, Alexander Bak, Peter Bryde Poulsen, Arne Albatros Olsen, Annette Chronstedt, Karen Grue og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Så venter jeg bare spændt på, at der fra Israels inspireret side kommer den sædvanlige, usaglige hetz mod Mogens Lykketoft. Lidt på samme måde som da forhenværende udenrigsminister Kjeld Olesen lang tid efter at han var stoppet, fortalte om sine erfaringer med den israélise boykot mod ethvert tilløb til fred i Mellemøsten.

Det medførte de sædvanlige ulogiske og uigennemskuelige svar fra den israelske lobby i Danmark.

Jeg bliver sikkert beskyldt for at være antisemit. Det er forså vidt rigtigt. Jeg er absolut ingen tilhænger af den nuværende, arabiske samfundskulturkultur. Men desværre er fredsbevægelsen Israel for svag til en afgørende dialog, der kunne få araberne på at besinde sig på virkeligheden. Og tilsvarende er den arabiske samfundskultur næsten umulig at have med at gøre. Lige så snart Hamas begynder at "bløde op ", så vil der opstå nye bevægelser, der bevarer de samme, umulige, radikale synspunkter.

Deprimerende!

Hvor er det opløftende, at dette initiativ er taget af disse erfarne politikere.
Måtte det få støtte og vokse sig større.

Christian Bruun, Steen K Petersen, Hanne Andreasen, Torben Arendal, erik pedersen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Hans Holt Christensen

Godt Mogens & kompagni! Men den største gruppe palæstinensere, der er ekskluderet af jøderne fra Palæstina, er dem fra '48. De skal alle kunne vende hjem til, hvor de kom fra. Der findes derfor kun en løsning, og det er Palæstina "from the river to the sea". Kan jøderne i det område, der er Palæstina, ikke affinde sig med at leve der på de vilkår, er det dem, der har et problem.

Svend Jespersen

Mogens Lykketoft har sammen med andre tidligere udenrigsministre her sendt en opfordring til det europæiske samfund om at støtte deres forklaring og løsning på striden mellem Israel og Palæstina. Artiklen er udgivet i flere europæiske medier og placerer udelukkende skylden for de manglende fremskridt i forhandlingerne på Israels og dets støtters skuldre. De er endda gået så vidt, at de er hoppet med på apartheidvognen.

Intet sted i artiklen er der referencer til palæstinensernes egen rolle i den nuværende situation, og den bidrager dermed til rækken af erklæringer, som nedgør palæstinenserne til umælende og uansvarlige mennesker, hvis ord og handlinger ikke er værd at nævne.

Intet sted taler artiklens forfattere om, at der reelt eksisterer to palæstinensiske stater med to forskellige regeringer, som hader hinanden. Intet sted taler de om, at de to staters ledere overgår hinanden i uduelighed. Intet sted omtaler de PLO, PA, Fatah, Hamas, PIJ, PFLP eller den nye gruppe, Lions Den.

Palæstinensernes største problem er og har altid været interne stridigheder og uduelige ledere.

Denne artkel har resulteret i reaktioner flere steder, bl.a. på Middle East Monitor, som på sin webside konkluderer, at skribenterne har erklæret, at ”The two-state solution is dead”. Mig bekendt har Mogens Lykketoft altid erklæret sig som en meget fast tilhænger af tostasløsningen, men den slags udlægninger risikerer man, hvis man udtaler sig som de fem her gør.