Læserbrev

Opråb til COP27: Piger og unge kvinder i det globale syd indgår i en ond klimaspiral

Piger og unge kvinders skolegang rammes først og hårdest af klimakrisen i det globale syd. Det skader både deres egen fremtid og deres muligheder for at bidrage til de grønne løsninger. Derfor skal pigers klimalederskab prioriteres til COP27
Hvis den nuværende udvikling fortsætter, vil 12,5 millioner piger være forhindret i at færdiggøre deres uddannelse i 2025, skriver Dorthe Petersen fra PlanBørnefonden i dette læserbrev.

Hvis den nuværende udvikling fortsætter, vil 12,5 millioner piger være forhindret i at færdiggøre deres uddannelse i 2025, skriver Dorthe Petersen fra PlanBørnefonden i dette læserbrev.

Ritzau Scanpix

Debat
15. november 2022

Når verdens ledere mødes til COP27 lige nu, er det afgørende, at pigers rettigheder og klimalederskab bliver prioriteret. Der er nemlig op mod én milliard børn verden over, som lever i ét af de 33 lande, der klassificeres som værende i ekstrem høj risiko for at blive ramt af klima- og miljømæssige chok.

Disse børn er i risiko for at blive ramt af ekstremt vejr og naturkatastrofer, som ødelægger deres familiers livsgrundlag og fratager dem muligheden for at gå i skole. Klimakrisen intensiverer nemlig den allerede eksisterende ulighed – også i forhold til alder og køn. Og det er de mest marginaliserede piger og unge kvinder, som har bidraget mindst til klimakrisen, der rammes hårdest af den.

En rapport fra Plan International peger også på, at klimaforandringerne – og i særdeleshed klimaskabte tab og skader som naturkatastrofer, oversvømmelser og tørke – ødelægger pigers hverdag og fremtidsmuligheder lige nu. Mange piger er de første til at få afbrudt deres skolegang, når familiernes økonomi bliver presset.

Hvis den nuværende udvikling fortsætter, vil 12,5 millioner piger være forhindret i at færdiggøre deres uddannelse i 2025. Det vil gøre uligheden mellem kønnene endnu dybere, end den er i dag. Samtidig vil det også afskære piger og unge kvinder fra at tilegne sig grønne færdigheder og viden, der kan være med til at styrke modstandsdygtighed og klimalederskab i deres lokalsamfund.

Derfor arbejder PlanBørnefonden for, at børn og unge – med fokus på piger fra det globale syd – bliver en del af løsningen på klimakrisen. Og her spiller adgangen til færdigheder, viden og grønne job en afgørende rolle.

Lige nu arbejder vi i Etiopien sammen med landets erhvervsskoler og den danske pumpevirksomhed Grundfos om at opkvalificere unge mennesker, så de får grønne færdigheder, der gør dem i stand til at installere og vedligeholde bæredygtige vandløsninger.

Så kan de gå ud og få job som vvs’ere med ekspertise i grønne vandløsninger. Samtidig arbejder vi med Poul Due Jensens Fond i Etiopien om at installere solcelledrevne vandpumper. Pumper, der ellers ville være drevet af dieselmotorer.

Det er eksempler på nogle af de løsninger, færdigheder og jobmuligheder, som unge mennesker har brug for, så de kan bidrage til den grønne omstilling og bidrage til at løse klimakrisen.

Derfor beder vi verdens ledere til COP27 om at huske at prioritere grønne uddannelser til dem, som har mest brug for det – hvilket lige nu er unge kvinder og piger i det globale syd.

Dorthe Peterson er direktør i PlanBørnefonden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her