Læserbrev

Det er produktiviteten – ikke arbejdsudbuddet – der øger velstanden i Danmark

Danmarks velstandsstigninger siden 1980 kan tilskrives øget produktivitet – ikke øget arbejdsudbud. Det fremgår klart af Reformkommissionens rapport fra i år. Derfor er det mod bedre vidende, når politikere vil indføre reformer af arbejdsudbuddet
Danmarks velstandsstigninger siden 1980 kan tilskrives øget produktivitet – ikke øget arbejdsudbud. Det fremgår klart af Reformkommissionens rapport fra i år. Derfor er det mod bedre vidende, når politikere vil indføre reformer af arbejdsudbuddet
Debat
1. december 2022

Hvis man som politiker vil øge velstanden i Danmark, giver det bedst mening at lave reformer, der øger produktiviteten i modsætning til at øge arbejdsudbuddet. Det konkluderer Reformkommissionen i sin rapport fra foråret.

Rapporten undersøger blandt andet, hvad der har drevet Danmarks velstand siden 1980. »Hovedparten af væksten kan henføres til stigende produktivitet. Danmarks øgede velstand skyldes ikke et stigende arbejdsudbud, det vil sige vækst i arbejdsstyrken,« skriver kommissionen.

Kommissionen viser, at velstanden er øget 1,46 procent årligt i perioden 1980-2019, mens timeproduktiviteten, det vil sige bnp per arbejdstime, nogenlunde tilsvarende er steget 1,69 procent årligt. Til sammenligning er arbejdsudbuddet, defineret som beskæftigelse per indbygger, blot steget med 0,06 procent.

Derfor er det mod bedre vidende, når cheføkonomen i Dansk Arbejdsgiverforening, Anders Borup Christensen, i Information den 23. november skriver, at »øget arbejdsudbud er den bedste vej til at gøre samfundskagen større«.

Produktivitet skaber velstand

Den bedste vej til at gøre samfundskagen større er gennem øget produktivitet – ikke øget arbejdsudbud. Man kan for eksempel øge produktiviteten ved at forbedre arbejdsstyrkens kompetencer gennem uddannelse, effektiviseringer eller ved at tilskynde til forbedret teknologi og arbejdsmiljø.

Der tegner sig et politisk ønske om at øge det finanspolitiske råderum for at have flere penge til for eksempel grøn omstilling, velfærd eller skattelettelser. Men reformer øger ikke råderummet på kort sigt, og dansk økonomi er mere end holdbar generelt. Reformer er derfor ikke nødvendige. Der kan være et politisk-ideologisk ønske om for eksempel at afskaffe efterlønnen eller sætte skatter ned, men det er ikke nødvendigt af hensyn til dansk økonomi.

Alligevel er politikere over en bred kam fokuserede på at øge arbejdsudbuddet. Men før de griber til reformer, bør de læse rapporten fra Reformkommissionen. Her er teksten tydelig: Det er produktivitet, der har skabt Danmarks velstand.

Sofie Holme Andersen er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak for det læserbrev.

Ja politikere se at få meget de mange af jeres regler og tid på dit og dat væk så folk kan udføre deres arbejde efter de på dagen givne omstændigheder - mon ikke det var den NØDVENDIGE reform der er brug for og ikke reformer, der øger arbejdsudbuddet, som I ellers råber op om?

Eva Schwanenflügel

Ja, et godt og rammende læserbrev, tak for det.

Desværre lytter storcenter-politikerne ikke; det eneste der interesserer dem er forhandlingsvaluta, altså hvilke egomaniske prestigeprojekter, de kan spille ud med overfor hinanden på pokerbordet, så de kan udspille modstanderen.

Det er (også) derfor, det er fuldstændig kuk-kuk at tale om et samarbejde i en 'bred regering over midten', for resultatet bliver endeløs positionering og indre kampe for at få æren, magten og det hele kongerige.