Læserbrev

Region Hovedstaden får alt for mange boliger i 2030. Der er ikke brug for Lynetteholmen

Kommunerne i Region Hovedstaden regner tilsammen med en alt for høj befolkningstilvækst i forhold til Danmarks Statistiks fremskrivninger. I 2030 kan regionen stå med en overkapacitet af boliger. Og dermed falder argumentet for Lynetteholmen
Lynetteholm-projektet er et fatamorgana, som er udsprunget af overoptimistiske vækstdrømme, mener medlemmer af Enhedslistens regionplangruppe.

Lynetteholm-projektet er et fatamorgana, som er udsprunget af overoptimistiske vækstdrømme, mener medlemmer af Enhedslistens regionplangruppe.

Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Debat
14. november 2022

Med nedlæggelsen af amterne i 2007 forsvandt også den særlige regionplanlægning for hovedstadsområdet. I dag planlægger hver kommune – ofte i indbyrdes konkurrence om flere borgere – efter sine egne drømme om kommunal vækst.

Det sjove er, at det ved en gennemgang af samtlige kommuneplaners befolkningsprognoser i Region Hovedstaden viser sig, at kommunerne hver især planlægger med en befolkningsvækst, som tilsammen er på cirka 51.000 flere borgere frem mod 2030, end befolkningsfremskrivningen for regionen opgøres til af Danmarks Statistik.

Ifølge Danmarks Statistik kan der forventes en befolkningsvækst i Danmark frem til 2030 på 204.270 borgere, heraf de 47 procent i Region Hovedstaden. Tilsammen planlægger hovedstadskommunerne imidlertid med en befolkningsvækst, der svarer til 72 procent af den samlede danske befolkningstilvækst i Danmarks Statistiks fremskrivninger.

København Kommune og Frederiksberg Kommune planlægger en årlig vækst på 8.390 borgere, mens de øvrige kommuner i regionen tilsammen spår en årlig vækst på 7.950 borgere, altså alt i alt 16.340 personer. Derimod mener Danmarks Statistik kun, at den samlede årlig vækst i hovedstadskommunerne vil være på 10.684 borgere. Der planlægges således boligområder til knap 6.000 borgere for meget – hvert år fra nu til 2030.

Tallene viser, at der i Region Hovedstaden allerede er rigelig plads til den befolkningsvækst, som ellers bruges som argument for Lynetteholmen, hvor der skal udbygges med cirka 1.000 borgere årligt over 35 år. Flertallet i Københavns Borgerrepræsentation vil bygge en ny enorm bydel i et udkantsområde af Københavns Kommune, som der ikke kommer til at være brug for.

Så medmindre fødselstallet i Danmark pludselig eksploderer, kan vi se frem til en voldsom overkapacitet af boliger i Region Hovedstaden frem til 2030. Det kan naturligvis føre til massive overinvesteringer i byggeriet i regionen, fordi der ikke er befolkningsgrundlag.

Og særligt Lynetteholm-projektet er et fatamorgana, som er udsprunget af overoptimistiske vækstdrømme. Lad os ikke bygge en enorm, miljøbelastende kunstig ø, som vi ikke kommer til at få brug for.

Karl Vogt-Nielsen, Klaus Goldschmidt Henriksen og Kaj Thelander Jessen er medlemmer af Enhedslistens regionplangruppe

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her