Læserbrev

Repræsentation af kvinder i Folketinget er ikke nok. Mændene dominerer fortsat de tunge poster

44 procent af Folketinget er nu kvinder. Det er fremskridt, men det har også taget mere end 100 år. Der er brug for, at ligestillingen også sætter sig i de tunge minister- og udvalgsposter. Sådan træffes de mest mangfoldige og bedste beslutninger for Danmark
I Norge, Sverige, Island og Finland har regeringerne kønsrepræsentation inden for 40/60 procent. Det bør være et krav ved dannelsen af den næste danske regering

I Norge, Sverige, Island og Finland har regeringerne kønsrepræsentation inden for 40/60 procent. Det bør være et krav ved dannelsen af den næste danske regering

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Debat
11. november 2022

Kvinder udgør nu 44 procent af Folketinget. Kønssammensætningen når dermed op på de 40/60 procent, som betragtes som normalområde for ligelig kønsrepræsentation.

Det historisk høje antal kvinder i Folketinget er godt. Men det er også tankevækkende, at der skulle gå mere end 100 år, fra kvinder fik stemmeret, til at kvinder opnår lige repræsentation i den lovgivende forsamling. Det bør kalde på en mere aktiv indsats for at fremme lige repræsentation alle steder i det politiske system.

Blandt ministrene i den afgående regering er 14 mænd og seks kvinder. Kvinderne udgør altså mindre end en tredjedel.

»Kan vi ikke gøre det lidt bedre?«. Ja, man fristes til at citere forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Ved Nyrup-regeringens afgang i 2001 var kønsfordelingen inden for 40/60 procent. Hvis Nyrup kunne dengang, så kan en statsminister vel også her i 2022.

I Norge, Sverige, Island og Finland har regeringerne kønsrepræsentation inden for 40/60 procent. Det bør være et krav ved dannelsen af den kommende danske regering.

Den skæve kønssammensætning præger også mange af Folketingets udvalg. I 2018 viste en opgørelse fra Altinget, at partierne typisk udpeger mænd til udvalgsområder som finans, forsvar og udenrigs, mens kvinder får plads i udvalg, der beskæftiger sig med velfærdsområderne.

Samme tydelige tendens ses kommunalpolitisk. Det viste en undersøgelse fra KVINFO forud for kommunalvalget i 2021. Politikerne kan med fordel udfordre sig selv og hinanden på gammeldags vanetænkning, når de mødes for at vælge udvalgsmedlemmer og udvalgsformandsposter. Det vil komme Danmark til gavn. For det er veldokumenteret, at mangfoldige grupper træffer bedre beslutninger end ensartede grupper.

Der gik mere end 100 år fra kvinders stemmeret, til Folketinget fik en ligelig kønssammensætning. Det viser, at tålmodighed ikke altid er en dyd. Hvis vi ønsker at udvikle Danmark – også ligestillingspolitisk – bør vi arbejde mere aktivt for at skabe de ønskede forandringer. For vi ved, at det er med disse forandringer, at vi skaber de bedste resultater.

Henriette Laursen er direktør i KVINFO

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Alan Frederiksen

Henriette Laursen

Principielt er jeg enig med dig i at det skal tilstræbes at kønssammensætningen i en regering helst skal nå op på de 40/60 procent, som betragtes som normalområde for ligelig kønsrepræsentation.

Du linker i forbindelse med din artikel til et analysenotat på danskerhverv.dk, hvoraf det fremgår :
"Kønsdiversitet skal i denne analyse forstås som en balanceret sammensætning af kvinder og mænd i et givent team. ”Balanceret” er dog ikke nødvendigvis en 50/50-fordeling, da der helt overordnet er færre kvinder end mænd ansat i den private sektor i Danmark. Når vi i dette afsnit forholder os til andelen af kvinder i ledelsesstillinger, er det derfor i sammenligning med kvindeandelen blandt ansatte generelt."
https://www.danskerhverv.dk/siteassets/mediafolder/dokumenter/01-analyse...

I Socialdemokratiets folketingsgruppe er der 17 kvinder ud et samlet antal medlemmer på 50 - altså ca. en tredjedel. Set i det lys - er det ikke i orden at cirka en tredjedel (6 ud af 20)af den afgående regerings ministre udgøres af kvinder?

Alan Frederiksen

Man kan selvfølgelig udpege ministre, der ikke tilhører folketingsgruppen eller endog ikke er medlem af partiet.

Alan Frederiksen

Jeg kender desværre ikke kønsfordelingen før valget. Det er selvfølgelig den man skal tage udgangspunkt i.

Bliver kvinder fravalgt fordi de er kvinder selvom de både har ambitioner og kvalifikationer til at arbejde i ledende politiske stillinger? Det synes jeg er langt mere interessant at få belyst end denne ensidige fokus på statistisk fordeling mellem kvinder og mænd.

Steffen Weng, Carsten Bjerre, jan sørensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

38% af partimedlemmer er kvinder.....men 44% af de valgte er kvinder.
Det må da være en sag for KVINFO at undersøge den åbenlyse diskrimination af mænd.
Formentligt et usynligt glasloft af en art.
Statsfinansierede KVINFO er jo efter eget udsagn en kønsneutral organisation.
Dejligt af HL stadig fokuserer på ligestillingens virkelige problemer i stedet for noget så ubetydeligt som at :
-Mænd lever 4 år mindre end kvinder
-Mænd går senere på pension.
-80% af selvmord rammer mænd
-85% af hjemløse er mænd
-2 ud af 3 voldsofre er mænd
-Sundhedsvæsenet bruger flere ressourcer på kvinder end på mænd.
- Mænds vidneudsagn vægtes lavere end kvinders ved domstolene

Listen er lang.

Men selvfølgelig... ovenstående er uinteressant for HL/KVINFO...det er jo ikke særligt vigtigt.
Næh, lad os bruge statsmidlerne på at forøge uligheden således at 60% af de folkevalgte bliver kvinder på trods af at kvinder kun udgør 38% af partimedlemmerne.

Flemming Berger, Jeppe Lyngsø Bundgaard, ulrik mortensen, Ragner Rambling og Jens Jensen anbefalede denne kommentar

Det så "gode" ideologiske regneark sige kun der er en forskel, ikke hvorfor, eller om det overhovedet er er et problem.

Men hvordan er vi nået hertil at vi skal se Tal i et regneark og ikke et mennesker.. Men også at man må bruge overfladiske "cherry picking" statistikker på denne måde, og kan slippe afsted med dette, siger nok i sig selv.

For dette drejer sig ikke om ligestilling, men MAGT.

Ragner Rambling

Kvinderne kan være stolte, af hvor langt vi er kommet i Danmark, med ligeberettigelse.