Klumme

Rune Lykkeberg: Joe Biden er den mest undervurderede og progressive amerikanske præsident i min levetid

Joe Biden fremstår frygteligt svækket, når han taler. Men han har netop klaret midtvejsvalget bedre end nogen anden demokratisk præsident i 30 år. Han har på afgørende områder udrettet mere end Obama og Clinton og han er den mest progressive præsident i min levetid
Biden har givetvis udrettet mere på sine første to år, end Obama og Clinton gjorde på otte, skriver Rune Lykkeberg i denne klumme.

Biden har givetvis udrettet mere på sine første to år, end Obama og Clinton gjorde på otte, skriver Rune Lykkeberg i denne klumme.

Debat
12. november 2022

Det har været et ulideligt psykodrama at overvære Joe Bidens taler. Den mand, som har kontrollen med de mest ødelæggende våben i historien, virker, som om han ikke har kontrol over, hvad han selv tænker og siger.

For nylig spurgte præsidenten fra en talerstol efter en kvinde, Jackie, som alle vidste, var død otte uger tidligere. En anden gang kom han til at tale om holocausts ære (»the honor«), da han ville fremhæve holocausts rædsler (»the horror«), og ved en tredje lejlighed rakte han armen frem for at give hånd til en person, som ikke var der. Man ved ikke, hvor det kommer fra, eller hvad det kan føre til, når Biden annoncerer, at USA vil forsvare Taiwan militært mod Kina, eller udbryder, at Putin må fjernes fra magten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Det var da Bernie Sanders der stod bag alle de initiativer du tilskriver Joe Biden - kan du slet ikke huske hvor dårligt han stod i begyndelsen af valget af til en demokratisk præsidentkandidat - det var først da Obama aktiverede hele det demokratiske partiapparat for at få Biden valgt og Bernie Sanders fik til gengæld hele sin progressive politik som valgoplæg. Tsk,tsk.

Ejnar Søndergaard, John Andersen, Alan Frederiksen, Alexander Bak, Thomas Petersen, Ole Bach, erik jensen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar

Torben K L Jensen Det er muligt - men det er stadig Biden der blev valgt, og hans regering der har fået det gennemført, som Clinton og Obama ikke kunne, ikke ville eller ikke var i stand til.

Inge ambrosius, David Zennaro, Ole Olesen, Olaf Tehrani, Willy Johannsen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Torben Siersbæk, Ete Forchhammer , Jørgen Munksgaard, erik pedersen, Thomas Petersen, Steffen Gliese, Anders Olesen, Ole Eskesen og Pernille Elholm anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Midtvejsvalget er tydeligvis et fravalg af Trump - ikke et tilvalg af Joe Biden der pt. har den laveste tilslutning af en præsident i meget lang tid.

John Andersen, Jørgen Munksgaard, Ole Bach og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

Hvis Biden var så progressiv, havde han forlængst droppet alle søgsmål mod Julian Assange. Det er jo skammeligt at et land, der kalder sig forsvarer af demokrati og ytringsfrihed forfølger en journalist i en sag, der nærmest 1:1 svarer til Ruslands måde at forfølge Navalny.

Irene Clausens, erik jensen, Peter Mikkelsen, Hanne Andreasen, Dan Jensen, Erik Boye, Mathias Petersen, Jørgen Tryggestad, John Andersen, Frank Østergaard, Alan Frederiksen, Alexander Bak, Ete Forchhammer , erik pedersen, Thomas Jørgensen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

Man fristes til at sige, at Biden er præcis så progressiv som den geopolitiske situation tillader ham at være, ikke en tøddel mere. Det er for mig at se stadig den gamle Monroe-doktrin, der gælder. USA forsvarer demokrati i det omfang, det tjener USA's interesser. Måske rykker skillelinjerne sig i øjebliket en smule, med mere pres på Israel og Saudi Arabien, og en udstakt hånd mod Venezuela. Måske. Lad os nu se...
Forhåbentlig kan Lula ved roret i Brasilien presse Biden endnu længere i den "gode" retning.

Hanne Andreasen, Søren Fosberg, John Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Thomas Petersen, Monroedoktrinen er i tidens løb afløst af utallige andre doktriner.

Eva Schwanenflügel og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar

Det vigtigste ved dette valg kan let blive, om demokraterne i Senatet ligefrem bliver uafhængige af den reaktionære senator fra West Virginia - hvilket vil ske, hvis man også vinder Georgia.

Søren Fosberg, Ole Olesen, Eva Schwanenflügel og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Den 'mest' progressive præsident i USA var Franklin D. Roosevelt.
Under ham fik den amerikanske føderale regering nye og magtfulde roller i økonomien, i en progressiv lovgivning for private virksomheders virke, så de ikke længere kunne skalte og valte med deres medarbejdere, og i investeringer i amerikanske borgeres sundhed, velfærd og velstand. Den føderale regering garanterede i 1935 fagforeninger retten til at organisere sig og forhandle kollektivt, og Fair Labor Standards Act af 1938 lovgav for den første mindsteløn og satte samtidig et loft over arbejdsdagens længde. FDR ydede fra 1935 økonomisk hjælp til ældre, syge og arbejdsløse, når de ikke længere kunne forsørge sig selv. Fra 1933 hjalp FDR landbruget og-landdistrikter med prisstøtte og udviklingsprogrammer, da landområderne var dybt forgældede og fattigdommen udbredt. Og FDR gennemførte en aktiv pris- og ffinanspolitik (1937), hvor regeringen påtog sig ansvaret for at udjævne forskelle mellem rig og fattig: FDR gennemførte New Deal der sikrede, at de økonomiske, sociale og politiske fordele ved amerikansk kapitalisme blev fordelt mere ligeligt blandt USA's store befolkning.
Bagsiden af FDR var at han var racist og antisemit.
Biden er bare en gammel konservativ holdt oppe af desperate centrum-venstre medier......

erik jensen, Mathias Petersen, Alan Frederiksen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

@Steffen Gliese
"Monroedoktrinen er i tidens løb afløst af utallige andre doktriner."
Ja, helt afgjort, men essensen står stadig ved magt, USA har det stadig fint med diktaturer, hvis de har gavn af dem. Og forestillingen om at gribe ind i andre staters anliggender, hvis det er til USA's interesse, hvad enten det land, det går ud over, er demokratisk eller ej, ja, det fungerer også i bedste velgående.

erik jensen, David Zennaro, Mathias Petersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Er det virkeligt progressivt at ydmyge Rusland og straffe det massivt for invasionen, hvis bagvedliggende årsag i hvert fald til dels skyldes USA selv? Tilkommer en sådan rolle USA, der har stået for langt flere invasioner, myrderier, regimeskift mv. gennem de sidste årtier? Er det progressivt – som det fremgår af USA.s nye sikkerhedsstrategi – at ville ”udkonkurrere” Kina og ”begrænse” Ruslands magt. Er det progressivt at udvide NATO nu langs Ruslands grænse fra Finlands nordligste hjørne, langs grænsen i hele Europa -og tilstræbt også i Ukraine. Og placere atomvåben i flere lande langs med denne grænse? Jeg synes ikke på nogen måde, at konfrontation, konflikt og megaoprustning , som er hvad USA – også under Biden – står for – kan være progressiv.

erik jensen, Ejnar Søndergaard, John Andersen og Mikael Velschow-Rasmussen anbefalede denne kommentar

Correlation does not imply causation, kammerat.

Et fravalg af Trump er ikke nødvendigvis et entydigt valg af Biden, som ikke er nær så progressiv som du antyder, Rune.
Biden er lige så progressiv som Obama var, og hvis man havde været bare en smule kritisk da han blev valgt, og årene efter, ville man tydeligvis kunne se
https://www.nytimes.com/2022/07/11/us/politics/biden-approval-polling-20...

Joe Biden er den kødelige manifestation af 'staus quo-establishmentet, en karrierepolitiker der har gjort alt hvad han kan for at holde de faktisk progressive kræfter i USA nede, kun monumentalt accepterende for at regulere på Republikanernes indflydelse i de metropole områder.

Demokraterne har lige så meget ansvar for den forfærdelige tilstand USA er i som Republikanerne har (Trump opstod ikke i et vakuum, mange af dem der stemte på Trump i 2016 og 2020 havde stemt på Obama i 2008, da de troede på hans løfter om økonomisk omfordeling, bedre levevilkår etc. Der var mange der var klar på reel progressiv politik, og Obama havde, mere end nogen anden præsident i moderne historie, et mandat til at gøre USA til retfærdigt land. Men det gik hurtigt op for mange at der ikke noget håb for forandring. Man gør klogt i at huske at andelen af sorte amerikanere det lever i fattigdom steg under Obama med omtrent 14%.
Så ja, progressiv ville jeg ikke sige.

Mathias Petersen, Jørgen Tryggestad, Alan Frederiksen, Mikael Velschow-Rasmussen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Karsten Nielsen - 13. november, 2022 - 17:15

"Er det virkeligt progressivt at ydmyge Rusland og straffe det massivt for invasionen, hvis bagvedliggende årsag i hvert fald til dels skyldes USA selv?"

Sikken en omgang historisk reduktionisme!

Har du helt glemt at Nero selv brændte Rom ned?

(Sarkasmeadvarsel.....)

Willy Johannsen

Hvor er det dejligt, at Informations chefredaktør indser virkeligheden - subsidiært sandheden. Det lover godt for avisens fremtid.
Og hvor er det morsomt, at Holmens faste stok - undskyld Informations - med deres knivskarpe blik straks kan se, at det slet ikke er Bidens fortjeneste, at det går godt for demokraterne i en situation, hvor det ifølge USAs historie skulle være gået helt anderledes.
Jeg tror, at Joe Biden som det generøse menneske han er, både tilgiver og smiler.
Jeg gør i hver fald :)

Torben Siersbæk

@jens christian jacobsen - 13. november, 2022 - 12:12.

"Biden er bare en gammel konservativ holdt oppe af desperate centrum-venstre medier......"

Det er dog et forrygende aktuelt indlæg du kommer med - for en gangs skyld!

Husk at sende fakturaen til Mar-a-Lago. Tillykke hvis du får så meget som en bøjet 5-cent.

jens christian jacobsen

Torben Siersbæk: Du tåger som sædvanlig rundt og slår om dig til højre og venstre.
Jeg plejer pædagogisk at forsøge at lede dig tilbage på sporet. Det gør jeg også denne gang. Tålmodighed tålmodighed...
Mener du at Biden er USAs mest progressive præsident som Lykkeberg skriver?

Torben Siersbæk

@jens christian jacobsen - 13. november, 2022 - 20:38.

Aktuelt indlæg: USA i ... 1930'erne!?!?!?

Vi andre er i 2020'erne, e.v.t. - bare sådan for at synkronisere tidsregningen.

Og så har du også din egen definition af "pædagogisk", kan jeg forstå.

Hvorfra?

For en god ordens skyld: USA har en lovgivningsproces, der er meget anderledes end den, du kender fra Moskva. F.eks. kan præsidenten ikke få hverken den føderale eller de statslige parlamenter til at danse efter hans pibe.

De har noget der kaldes demokrati!

Det kan vist ikke siges ret meget mere "pædagogisk".

Ja man bliver overrasket over Biden.

Det kunne man også i Europa. Hven var den mest progressiv konservative l
Kansler i vores levetid. Mergel eller Kohl? Eller hvad med mellem Løkke og Fogh? Jeg synes at man bliver overrasket hver gang.

Søren Kristensen

Det taler også til Bidens fordel, at Fox News bruger rigtig meget tid på at nedgøre ham pga. hans tiltagende demens, i stedet for at gå efter hans politik.

erik jensen, Steffen Gliese og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Hvad er i øvrigt "progressivt" p.t?

Torben Siersbæk

@Jan Henrik Wegener - 14. november, 2022 - 16:30.

"Hvad er i øvrigt "progressivt" p.t?"

Et fint plusord, man kan gokke andre i nakken med, og så er man vel nok klog selv ;-)