Læserbrev

Skift Black Friday ud med Green Friday: Nøjes med at shoppe brugte ting i morgen

Elektroniske produkter er skyld i store mængder affald, fordi de ofte bliver smidt ud, før det behøves, og også tit sorteres forkert. Så hvis du har tænkt dig at udskifte hakkebrættet i morgen, så køb en genbrugt computer og kald det Green Friday
Hver gang en smartphone, computer eller tablet ikke genanvendes eller bortskaffes korrekt, forbrændes der store mængder af plastik og tungmetaller, som slipper giftstoffer ud i vores atmosfære.

Hver gang en smartphone, computer eller tablet ikke genanvendes eller bortskaffes korrekt, forbrændes der store mængder af plastik og tungmetaller, som slipper giftstoffer ud i vores atmosfære.

Miguel Schincariol

Debat
24. november 2022

Det er blevet fast tradition, at vores betalingskort gløder til Black Friday.

I en tid, hvor inflationen har tvunget privatøkonomien i knæ, er det også svært ikke at lade sig lokke af rabatterne. Men begivenheden har dystre konsekvenser for vores planet.

Når Black Friday får vores forbrug til at køre i ring om de nyeste MacBooks og iPhones, ryger vores gamle elektronik, der ofte kunne klare et år eller tre mere, i rodeskuffen eller skraldespanden.

Resultatet bliver, at vi skaber elektronisk affald, der kun vokser i omfang og tærer på kloden. Fortsætter vi i samme retning, vil bjerget af elektronisk affald runde tæt på 75 millioner ton i 2030. Det svarer til en fordobling af den årlige mængde på blot 16 år.

Hver gang en smartphone, computer eller tablet ikke genanvendes eller bortskaffes korrekt, forbrændes der store mængder af plastik og tungmetaller, som slipper giftstoffer ud i vores atmosfære.

Et bæredygtigt forbrug

Derfor er det på tide at gentænke både vores elektronikforbrug og Black Friday. Her vil jeg foreslå modsvaret Green Friday, som bidrager til et mere bæredygtigt forbrug.

Overvej for det første dit behov. Har du reelt brug for en fabriksny laptop, eller skal du bare erstatte dit udtjente hakkebræt?

Er det sidstnævnte, anbefaler jeg at købe refurbished elektronik. Altså istandsatte enheder, der ofte er lige så gode som nye, og til en pris, der er 40-50 procent lavere end en tilsvarende ny model.

Det er ikke alene godt for pengepungen. Du sænker også dit klimaaftryk markant med genanvendt frem for nyt. Tager vi for eksempel smartphones, anslås det, at 80 procent af deres CO2-udledning stammer fra produktionen.

Skal du alligevel af med en gammel enhed, så overvej også, om den kan renoveres eller genbruges af en, du kender. Hvis den ikke står til at redde, bør den afleveres på genbrugsstationen, så materialerne får ny værdi.

Klimaet har nemlig hårdt brug for cirkulær økonomi. Og i virkeligheden kræver det ikke det store.

Emma Jefelt er marketingansvarlig i Refurbed

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nemlig !

Rasmus Kristiansen, Ib Christensen, Ninna Maria Slott Andersen, Ditlev Palm og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Det er forbudt at lade sig transportere på brugte togbilletter.

Køber intet i år - men har heller ikke råd - igen i år ;)

Rasmus Kristiansen

Har ikke været ude og skyde den af, fejre det på BF. Hverken i år eller tidligere år. Altså, har aldrig været på BF ude eller for den sags skyld hjemmefra med et køb af noget der lignede af noget som helst.

BF for mit vedkommende fandt sted i Juli, mener Jeg, eller start August i år.
Odense Genbrugssalg, hjørnet Nyborgvej og Nansensgade, købte her en tragt til 5 kr og en bøjle. Spurgte stedet her om det lå inde med et køleskabstermometer også. Det kunne De ikke hjælpe med her. De fortalte i Brugsen på Rødegårdsvej, tæt ved, kunne man købe sådan et. Drog derhen og minsandten om Jeg ikke havde tur i den der. De var på tilbud.

Bottom line. Aldrig været på BF sågar købt noget. Holdte en slags Green Friday, altså i sommers :)

Pas godt på hinanden og Jer selv.