Læserbrev

Vores import fra Rusland stiger. Det hænger ikke sammen med vores drøm om uafhængighed

Den økonomiske udvikling i Europa må få de europæiske politikere til at gøre noget ved det betydelige handelsunderskud mellem EU og Rusland. Vi importerer stadigt mere fra Rusland, end de importerer fra os, og det er et alvorligt problem
Den økonomiske udvikling i Europa må derfor få de europæiske politikere til at gøre noget ved det betydelige handelsunderskud, skriver Peder Munch Hansen i dette læserbrev.

Den økonomiske udvikling i Europa må derfor få de europæiske politikere til at gøre noget ved det betydelige handelsunderskud, skriver Peder Munch Hansen i dette læserbrev.

Karl Johaentges

Debat
3. november 2022

EU-landenes import fra Rusland steg med 60,9 procent fra januar til august sammenlignet med samme periode sidste år. Importen nåede op på 153 milliarder euro mod blot 95,1 milliarder euro i 2021. Det fremgår af en opgørelse fra Eurostat.

Derfor må diskussionen om effekten af EU’s sanktioner frem i lyset igen. For det er tilsyneladende EU-landene, der bliver hårdest økonomisk ramt af sanktionerne, hvad angår betalingsbalancen. Det ser vi ved, at eksporten til Rusland faldt med 34,3 procent, mens EU-landene kun solgte varer for 38,0 milliarder euro til russerne.

EU-landene har traditionelt et underskud på handlen med Rusland, der sælger mere gas til os, end vi sælger luksusvarer og maskiner til dem. Men nu er det samlede underskud i handlen altså steget til det tredobbelte.

De europæiske kæmper falder

Samtidig viser tallene fra Eurostat, at samhandlen med det mere eller mindre Moskva-tro Kina også har taget en drejning, der går ud over europæerne. Her nåede underskuddet op på 259 milliarder euro i perioden fra august sidste år til august i år. Dermed er der tale om næsten en fordobling i forhold til sidste år.

For den europæiske økonomi må året blive lidt af et mareridt, fordi de to stærkeste økonomier er særlig hårdt ramt. Den økonomiske motor, Tyskland, mærker i den grad krisen, nu hvor landet ikke længere er den gigantiske eksportør, der sikrer EU et overskud på udenrigshandlen. Frem til august sidste år havde Tyskland sidste år et overskud i handlen på 129,3 milliarder euro. I år var det nede på 39,8 milliarder euro. Dermed er Tyskland blevet overhalet af lille Irland, der nu er det land, som har det største eksportoverskud i EU.

Endnu værre ser det ud for den næststørste økonomi i Europa, Frankrig. Den franske præsident, Macron, der uden flertal i Nationalforsamlingen har alskens politiske problemer, må med gru se på handelstallene. Det franske underskud steg fra 66,5 milliarder euro til 123,8 milliarder euro fra januar til august sidste år til samme periode i år.

Den økonomiske udvikling i Europa må derfor få de europæiske politikere til at gøre noget ved det betydelige handelsunderskud. For den stigende import fra Rusland hænger ikke sammen med vores drøm om uafhængighed af russiske energikilder og varer.

Peder Munch Hansen er journalist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

... har skribenten overvejet at gå bare en anelse mere i detaljer med baggrunden for de tal han slynger om sig?
Har han glemt at gaspriserne tog sig en tur til månen? De 60% er udtryk for at 2021/2022 var en kold vinter og priserne der stak helt af efter Putins tæppefald - Ikke for et tiltagende/vedvarende betalingsunderskud og slet ikke for en stigning af faktiske vare/gas/olie der importeres.

Peder Munch Hansen

Der kunne klart være flere detaljer, men det giver pladsen ikke. Og det er da rigtigt, at gaspriserne er steget, men grunden er jo igen en lang diskussion. Men kansler Schulz' "forkerte møde på det forkerte tidspunkt" i Kina lige nu er vel ud fra en forståelse af, at tysk industri er presset. Og også betalingsbalancen, der jo tidligere var klart positiv. EU havde et underskud i andet kvartal på 37,4 mia. euro, selv om der var et overskud i handel med service på 37,4 mia. euro. Tyskland et overskud på "kun" 22,9 mia. euro på handelsbalancen i andet kvartal mod hele 63,9 mia. året før og trods alt stadig 52,3 mia. euro i første kvartal i år. Frankrig et underskud på 15,6 mia. euro i andet kvartal mod et overskud på 1,4 mia. euro sidste år og hele 13,1 mia. euro i fjerde kvartal sidste år. Så der må være belæg for at sige, at Europas økonomi ikke ser så gunstig ud. Kilden er igen Eurostat.