I Danmark mister staten årligt mere end seks milliarder kroner til selskabers brug af skattely. Derfor har organisationen Oxfam IBIS gennem de seneste par år arbejdet med vores charter for skattelyfri kommuner.
Hvert år køber kommuner og regioner ind for 100 milliarder kroner hos private virksomheder. En del af disse penge bliver der aldrig betalt skat af. Nogle virksomheder flytter nemlig penge i skattely og undgår på den måde at betale deres fair andel af udgifterne til vores fælles skoler, sygehuse, uddannelse, infrastruktur og ældrepleje.
Oxfam IBIS har gennemgået kommunernes kontrakter med de 400 største leverandører i 2017-19. De giver samlet en værdi på 64 milliarder kroner. Af dem er 6,6 milliarder kroner gået til virksomheder, som har forbindelse til 15 af verdens værste skattely. 69 ud af 98 kommuner har kontrakter med virksomheder med forbindelse til skattely.
I gennemsnit har hver kommune indgået kontrakter med virksomheder med forbindelse til skattely på 96,2 millioner kroner.
Undersøgelsen viser ikke skattesnyd, men alene omfanget af forbindelser til skattely.
Oxfam IBIS’ charter for skattelyfri kommuner har foreløbig tilslutning fra 23 kommuner, der tilsammen er hjemsted for næsten 50 procent af befolkningen. Efter kommunalvalget er der kommet en række nye kommuner med, blandt andre Stevns, Furesø, Fredensborg, Jammerbugt og mange flere.
Den 9. juni 2022 vedtog Folketinget en ny udbudslov, som betyder, at virksomheder, der er etableret i skattely, skal fravælges i forbindelse med offentlige udbud for at undgå, at skattekroner ender i skattely.
Men loven forhindrer ikke, at virksomheder med forbindelse til skattely, som de blot ikke er etableret i, kan indgå i udbud, ligesom den også baserer sig på EU’s mangelfulde sortliste.
Derfor er der stadig brug for, at kommunerne selv forpligter sig på at undersøge, om deres leverandører faktisk har rent mel i posen – og tage konsekvensen, når det ikke er tilfældet.
Tommy Kjeldgaard er frivillig i Oxfam IBIS