Kommentar

Den finansielle afglobalisering rummer både muligheder og risici for lavindkomstlande

Selv om den økonomiske globalisering er aftagende, strømmer der stadig store mængder ureguleret kapital over grænserne, hvilket gør særligt lavindkomstlande sårbare. Det er tid til, at disse lande griber chancen og indfører mere effektiv kapitalkontrol
De COVID-19-relaterede nedlukninger i særligt Kina, krigen i Ukraine og vestlige sanktioner mod Rusland har ændret handelsruter og tvunget de vestlige lande til at finde alternative leverandører af vigtige råvarer. Denne fragmentering af den globale handel indvarsler også en mulig fragmentering af de internationale kapitalmarkeder, skriver rådgiver for FN’s generalsekretær Jayati Ghosh i denne kommentar.

De COVID-19-relaterede nedlukninger i særligt Kina, krigen i Ukraine og vestlige sanktioner mod Rusland har ændret handelsruter og tvunget de vestlige lande til at finde alternative leverandører af vigtige råvarer. Denne fragmentering af den globale handel indvarsler også en mulig fragmentering af de internationale kapitalmarkeder, skriver rådgiver for FN’s generalsekretær Jayati Ghosh i denne kommentar.

HECTOR RETAMAL

Debat
2. januar 2023

Efter fire årtier, hvor den økonomiske integration mellem landende er blevet fremmet gennem handel og finans, er den globale økonomi trådt ind i en smertefuld fragmenteringsproces. Det var i første omgang to rige lande, der drev udviklingen – USA under præsident Donald Trump og Storbritannien efter Brexit-afstemningen. Men nu fremskynder flere geopolitiske kræfter afglobaliseringen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her