Georg Metz: Storbritanniens stormagtsnostalgi og Putins stormagtsdrømme holder næppe evigheden ud

England lever i drømmen, de kom sig ikke over det tabte verdensrige. Indien får de næppe igen. Så lidt som Putin får Ukraine.
Det britisk flag foran Det Europæiske Parlament bliver taget ned den 31. januar 2020, da Brexit trådte i kraft. Men hvad med i stedet at melde sig ind i EU og veksle det slatne pund til euro, spørger Georg Metz.

Det britisk flag foran Det Europæiske Parlament bliver taget ned den 31. januar 2020, da Brexit trådte i kraft. Men hvad med i stedet at melde sig ind i EU og veksle det slatne pund til euro, spørger Georg Metz.

Aris Oikonomou

Debat
30. december 2022

For 100 år siden den 30. december 1922 blev Sovjetunionen stiftet. Mistænksomhed og frygt, uduelighed og uvilje til systematisk fornyelse efter Stalins udryddelse af millioner i 1930’erne samt tabene i Den Store Fædrelandskrig svækkede unionen indefra. Våbenkapløbet med USA undergravede økonomien udefra. Sovjetunionen havde til sidst ikke råd til Sovjetunionen. Militært en kæmpe, økonomisk en dværg.

En ny tid i åbenhed og forandring: glasnost og perestrojka drevet frem af Gorbatjov og progressive kræfter styrkede kontakten med USA og Europa. Drømmen vestpå var et fredeliggjort Rusland som pålidelig partner. Med billig gas.

Omvæltningens privatiserede foretagsomhed forvred forretningslivet i Sankt Petersborg og Moskva til mafiøse vrangbilleder og udviste foruden ekstrem russisk nationalisme den korruption, der allerede før, om end på andre præmisser, var Ruslands akilleshæl.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Godt at høre nogen , som er blevet klogere. Jeg husker stadig George Metz konfabulering om legitime russiske sikkerheds interesser op til 24/2. Tak for denne klumme

Jens Christensen, jens peter hansen, Antoniette caldera og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Union Jack's flagstang i Bryssel er optaget. Her skal Ukraines flag hænge. Så er der igen 550 .000.000 borgere i EU.

Og hvad Storbritannien angår så må de væbne sig med tålmodighed. Det skal være skidt før det, måske, bliver godt igen. Og EU kommer næppe til at savne det ultra liberale Reagan/Thatcher Storbritannien. Selv Skotland har fået nok og fordre en ny folkeafstemning om løsrivelse fra moderlandet. Måske resterne af Storbritannien bliver 53. stat i USA om føje år.

Torben K L Jensen

Imperier har det med at implodere som et negerkys i en glasklokke med undertryk.
Her det russiske der startede med Peter den Store og endte med en fulderik der hed Jeltsin - i dag ser vi Storbritanniens deroute for fulde gardiner fra et imperium hvor solen altid skinte til den syge dreng i klassesamfundet der ikke er set siden Marx og Engels skrev det kommunistiske manifest.
Tak for bidraget til min vinterdepression i dette annus horribilis - kære Metz.

Dan Jensen, Søren Kristensen og Ole Meyer anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

At russerne på den baggrund nærer mistro til Vesten forstærkes af, at NATO, så snart Berlin-muren faldt og Sovjetunionen gik i opløsning, ekspanderedes ud i hele det randstatsområde, bufferstaterne, der blev Stalin og russerne garanteret ved 2. Verdenskrigs slutning. Det er underordnet, hvem der hersker i Rusland, og hvad enten Stalin var en storforbryder, eller Putin er blevet mærkelig, så er historien og den geopolitiske virkelighed den samme.
Dette skrev Metz 25. februar 2022.

Denne apologi for en til enhver tid siddende leder i Kreml klæber til Metz. Vi mindre velskrivende må blot konstatere at Metz , geopolitikeren, mente at den stærkes ret er rimelig. Men nu skriver han:
Afledning af kriser i diktaturer klares i krig. At Rusland er en ekspansiv stat med krav om indlemmelse af lande i et genfødt Sovjet uden hæmninger, viste Putin i nedkæmpelse af Tjetjenien, knægtelse af Georgien, siden februar 22 forsøget på at knuse Ukraine. Sandsynligvis planlægges yderligere overfald, det står ikke klart, men Putins nostalgiske magtambition er ikke en hemmelighed.

Nu er det Putin og ikke Vesten der er ekspansiv.
Man har et standpunkt indtil man indtager det modsatte.

Søren Kristensen

Storbritannien kan da bare gøre lige som Rusland. Altså, se at få hentet de gamle kolonier tilbage i folden, inden de bliver alt for selvstændige. Indien kunne være et godt udgangspunkt for en knibetangsmanøvre mod Rusland, som næppe kan overkomme en tofronts krig - og inderne selv? Jamen, de taler jo allerede et formfuldendt engelsk - and they know the drill, så hvad er problemet?

Spøg til side. Problemet er selvfølgelig, at i den postkoloniale verden vi befolker og hvor uhyrligheder ikke rigtig kan skjules, gider ingen lande være underlangt en autoritiet eller et hegemoni, de ikke selv har valgt.

@Jesper Johannsen - 29. december, 2022 - 20:00:

"Union Jack's flagstang i Bryssel er optaget. Her skal Ukraines flag hænge. Så er der igen 550 .000.000 borgere i EU."

Nej Jesper, den flagstang kan skotterne få til deres blå-hvide Andreas-kors flag. Skotterne er væsentlig tættere på et EU-medlemsskab end Ukrainerne ... som selvfølgelig også skal med, men det har desværre lange udsigter.

@ jens peter hansen - 30. december, 2022 - 12:19:

At NATO er blevet større skyldes, at mange lande, der opfylder kravene, frivilligt søger om optagelse i 'klubben' ... det skal Kreml ikke have veto-ret over.

Tænk bare på den finske præsident, der udtalte: "Dear Mr. Putin, If you look for the reason why Finland want's to join NATO - look in the mirror" [frit efter hukommelsen]

Anne-Marie Esmann

At Putin er blevet mærkelig eller altid har været det kan da ikke komme bag på nogen. Vi i vesten har været lammedikkende haler efter russisk billig energi. Men han er sku da hverken værre eller bedre end Vesten. Vi har da opført os ligeså idiotisk. Og næste problem er lige om hjørnet og det hedder Taiwan. God fornøjelse verden.

Lise Lotte Rahbek og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Rolf Andersen
30. december, 2022 - 13:39

Den tanke slog mig naturligvis også. men da der kun er en flagstang ledig måtte jeg tage det hårde valg. Og desuden indeholder Ukraine verdens bedste landbrugsjord i enorme mængder. Mod Skotlands moser og bakker. Men selvfølgelig. Skotland rummer Storbritanniens kernekraft våben arsenal med tilhørende kernerreaktor drevne ubåde med evne til at bære interkontinentale kernekraft våben. Alt skal jo med i regnskabets time. Og EU har jo altid været en klub basseret på, hvad der bedst kan betale sig med landbrugsstøtte som det helt store lokkemiddel.

Godt Nytår...

Lars F. Jensen

@Jesper Johannsen "Union Jack's flagstang i Bryssel er optaget. Her skal Ukraines flag hænge. Så er der igen 550 .000.000 borgere i EU."

Nu er der 450 mill. borgere i EU og adderer man 42/43 mill. fra Ukraine så når man lige under 500 mill.
Med Albanien, Nord Makedonien og måske Moldova, kommer man fortsat kun nå op på knap 500 mill. EU borgere.

Ukraine er i bedste fald 10 år og nok nærmere 20 år fra et EU medlemskab. Først skal der skabes fred med Rusland, så skal Ukraine nå et langt stykke med genopbygningen før man kommer til de 35 kapitler i EU's acquis.
EU kan forventes at have vedtaget langt flere regler/love, som nye medlemmer også skal overholde.

Lars :)